Чому вивезення дітей до РФ – геноцид?

Чому вивезення дітей до РФ – геноцид?

Укрінформ
26 грудня, 11:00 - обговорення подання до Офісу Прокурора МКС на тему: «Чому вивезення дітей до РФ – геноцид?».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери:  Микола Комаровський - юрист Харківської правозахисної групи (онлайн).

Теми для обговорення:

  •  Чому примусове переміщення дітей – не просто воєнний злочин, а «злочин злочинів»?
  • Як росіяни самі свідчать проти себе і документують свої порушення міжнародного права?
  •  У чому унікальність цього документа і які наслідки він може мати?
  • Яка кількість дітей була вивезена до Росії, і як складається їхня доля?

Чому це цікаво?

Правозахисники детально дослідили те, як Росія переміщує українських дітей на свою територію. У черговому поданні до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду аргументується, що справа про переміщення дітей має бути перекваліфікована з воєнного злочину на геноцид. Саме у цій справі раніше було видано ордер на арешт Путіна.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Правозахисники працюють над тим, щоб МКС перекваліфікував справу щодо депортації українських дітей на геноцид

Харківська правозахисна група підготувала подання до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду щодо необхідності перекваліфікації відкритого провадження щодо депортації українських дітей зі статті "Воєнні злочини" на статтю "Геноцид".

Про це під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ на тему: "Чому вивезення дітей до РФ – геноцид?" заявив юрист Харківської правозахисної групи Микола Комаровський.

"Щодо подання, то маю зазначити, що головна наша мета полягає у тому, що ми намагаємося переконати Офіс прокурора перекваліфікувати вже відкрите провадження зі статті 8, яка має назву "воєнні злочини" Римського статуту на злочин геноциду", - розповів він.

За його словами, це подання ХПЗ не є першим взагалі - ще торік різні правозахисні організації звертали увагу на це питання.

Але, на його думку, потрібно розуміти, що є низка аспектів щодо цього.

Правозахисник заявив, що одним із цих аспектів є те, що головна мета попередніх подань і інформаційних повідомлень до МКС полягала у наданні інформації про те, що вчиняється, щоб вже не порушувати питання конкретно про кваліфікацію цих дій, а залишити його на вирішення МКС.

"У нас є об'єктивна сторона, де ми описуємо факти, тобто, що вчинялося, а потім вже йде обґрунтування інших аспектів злочину геноциду", - розповів Комаровський.

Він поінформував, що у поданні враховуються кейси незаконних всиновлень українських дітей у РФ на рівні їхніх топчиновників.

"І навіть присвячено окремі пункти подання саме висвітленню цих новин. Це є вагомим доказом, це включено до нашого подання, до його фактичної частини. І також це дозволяє нам доводити багато інших юридичних конструкцій, які є необхідними, щоб вказати, що має місце злочин геноциду", - сказав правозахисник.

Юрист зазначив, що він як автор подання вважає, що фактичною точкою відліку у цьому питанні можна вважати прийняття президентом РФ Володимиром Путіним указу наприкінці травня 2022 року, відповідно до якого було передбачено надання у довільній формі російського громадянства українським дітям.

Відповідаючи на питання, скільки може зайняти часу розгляд цього подання, він зазначив, що наразі відбулася лише стадія подання цього документу на Офіс прокурора МКС.

"Якщо порівнювати з нашим українським законодавством, то це - стадія досудового розслідування, де йде також збір доказів, попередньо кваліфікуються ці діяння. І процес цей, на жаль, не є швидким, він може тривати насправді роками. І багато чого буде залежати від того, як будуть далі розвиватися події у рамках війни в Україні", - пояснив Комаровський.

Правозахисник переконаний, що саме визнання того, що депортація українських дітей є геноцидом, буде мати дуже суттєве і важливе значення, у тому числі інформаційне.

"Головний наслідок, якого ми добиваємося - це все ж таки притягнення винних осіб до відповідальності. Якщо говорити про МКС, то це саме (йдеться про - ред.) відповідальність вищого політичного керівництва (РФ - ред.). Але воно (досягнення цієї цілі - ред.) є дуже складним і залежить від багатьох аспектів, і, у першу чергу, від того, як далі буде розвиватися війна в Україні", - переконаний юрист.

Він поінформував, що це подання було відправлене до Офісу прокурора МКС 22 листопада 2023 року.

Наразі воно вже є у відкритому доступі, в онлайн-бібліотеці Харківської правозахисної групи.

Як повідомлялося, у березні МКС видав ордери на арешт президента РФ та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України.

За даними дослідження Єльського університету, у Білорусь депортували понад 2400 українських дітей.

Відео:

Video: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-