Громади та інклюзивна відбудова: кроки змін

Громади та інклюзивна відбудова: кроки змін

Укрінформ
21 грудня, 11:00 - презентація результатів роботи «Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю» на тему: «Громади та інклюзивна відбудова: кроки змін»

Організатор: Громадська спілка «Ліга Сильних».

Спікери: Дар’я Сидоренко - виконавча директорка громадської спілки «Ліга Сильних»; Тетяна Ломакіна - радниця Президента України з питань безбар’єрності; Ніна Мацюк - експертка з питань інклюзивності та безбар`єрності, консультантка Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю; Мар'яна Зварич - начальник управління цифрової трансформації та комунікацій зі ЗМІ Тернопільської міської ради (онлайн).

Модератор: Денис Савченко - проєктний менеджер громадської спілки «Ліга Сильних».

Учасники заходу презентують результати роботи «Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю» з громадами. Також будуть обговоренні питання впровадження кроків у процесі інклюзивної відбудови держави (з урахуванням потреб людей з інвалідністю).

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 17:00 20 грудня 2023 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

Експерти відзначають зростання запиту територіальних громад на забезпечення доступності і безбар’єрності

Останнім часом в Україні зріс запит від територіальних громад на забезпечення доступності і безбар’єрності для людей з інвалідністю в різних містах і селах, однак чимало органів місцевої влади недостатньо обізнані, як саме це зробити.

Про це йшлося на брифінгу, присвяченому результатам роботи «Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю» на тему: «Громади та інклюзивна відбудова: кроки змін», що відбувся в Укрінформі.

Як зазначив проєктний менеджер громадської спілки «Ліга Сильних» Денис Савченко, останні соціологічні дослідження, проведені групою «Рейтинг», свідчать, що 80% людей в Україні вважає, що відповідальність за покращення доступності та підвищення рівня безбар’єрності, а також вирішення проблем людей з інвалідністю лежить на представниках місцевої влади. При цьому респонденти називають основними дискримінаційними моментами неможливість вільно пересуватися поза межами їхнього житла, отримувати доступ до об’єктів публічного простору та об’єктів соціальної інфраструктури, а також відсутність доступу до працевлаштування. Окремо вони відзначають, що велика кількість роботодавців просто використовують будь-які пільги як номінальний інструмент дотримання законодавства, а для людей з інвалідністю вони не мають практичного ефекту. Тому зараз, за словами Савченка, дуже важливо вести активний діалог експертів з місцевими громадами, як змінити ситуацію і що треба зробити, щоб поліпшити рівень безбар’єрності, доступності та інклюзивності в різних сферах.

Виконавча директорка громадської спілки «Ліга Сильних» Дар’я Сидоренко відзначила, що останнім часом запит територіальних громад на забезпечення безбар’єрності для людей з інвалідністю постійно збільшується, що є результатом роботи, в тому числі, низки громадських організацій. Однак незважаючи на цей зростаючий тренд, зауважила вона, є територіальні громади, які поки що не до кінця розуміють, яким чином вони можуть забезпечити доступність та інклюзивність.

«Ми побачили, що запит на доступність зростає, але нема розуміння, як саме це забезпечити на місцевому рівні. А питання доступності сьогодні стає надзвичайно важливим, оскільки маємо велику кількість військових і цивільних, які під час війни отримують різноманітні травми і їм потрібно нормальні умови, щоб повернутися до якісного життя», - зауважила Сидоренко.

Тому, за її словами, дуже важливою в цьому питанні є як готовність громад вносити зміни, так і громадських організацій, котрі мають їм у цьому допомагати.

Сидоренко розповіла, що перші 30 громад, з якими уже почала працювати спілка, вносять зміни до документації з розвитку міст. «Такий чек-лист з необхідними змінами є у відкритому доступі, і ним може скористатися будь-яка громада», - сказала експертка.

Спілка, за її словами, також запускає пілотний навчальний курс для працівників органів місцевого самоврядування для Київської і Львівської областей, а згодом його буде розширено і на інші області.

Радниця Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, своєю чергою, також підтвердила, що з її досвіду сьогодні у взаємодії з громадами відзначається збільшення запиту на спроможність забезпечити доступність і безбар’єрність для людей з інвалідністю на місцях.

«Уже більше 10% громад різних рівнів почали розробляти свої плани і цільові програми, які мають забезпечити безбар’єрність саме на рівні проживання людини. Це дуже важливо, оскільки сьогодні наші люди, які зазнали поранень під час війни, знаходяться ще у реабілітаційних відділеннях, але завтра вони уже повертатимуться в громаду, і ми маємо вибудувати маршрут людей таким чином, щоб вони змогли повернутися не лише фізично до свого будинку, але й до оплачуваної роботи. Це дуже амбітна мета. Але якщо ми не будемо ставити собі таких завдань, то можемо неправильно вибудувати собі цей шлях на майбутнє», - сказала Ломакіна.

За її словами, сьогодні перед кожним селом, містом, громадою стоїть кілька важливих завдань. Це відкрити доступ людині до роботи, переоблаштувати міські і сільські простори, а також переглянути ті послуги, які зараз надаються людям з інвалідністю. «Ми маємо зорганізувати процес таким чином, щоб людина в будь-якому стані змогла дістатися до послуг і їх отримати», - наголосила радниця Президента.

Експертка з питань інклюзивності та безбар`єрності, консультантка Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю Ніна Мацюк відзначила, що в Україні загалом існує достатньо інструментів, щоб забезпечити належний рівень безбар’єрності і доступності на рівні країни, але на рівні громад, звісно, з’являється чимало викликів. Серед таких викликів – доволі низький рівень обізнаності у темі і недостатня кількість відповідної документації, а також нерозуміння, яким чином впроваджувати нові стандарти доступності. «Свої рішення пропонує у цьому питанні «Ліга сильних», проводячи відповідні системні навчання. Такі навчання потрібні і для визначення спроможності громад, щоб якомога швидше отримати якісні зміни», - розповіла Мацюк.

Вона відзначила позитивну тенденцію у пошуку шляхів для забезпечення безбар’єрності в громадах – це призначення спеціальних радників і радниць з питань безбар’єрності в органах місцевого самоврядування.

Крім цього, громадам може стати у нагоді успішний досвід їх колег з інших територій. «Це також може допомогти іншим містам і селам не проходити довго цей шлях, бо уже відповідні рішення в окремих громадах є напрацьовані, цей досвід можна просто використати. Тому дуже важливою є співпраця між громадами», - підкреслила експертка.

Вона також зазначила, що сьогодні безбар’єрність – це частина державної політики, і ми вже не говоримо про те, чому це важливо, ми просто розуміємо, що відповідальність за це несе кожен в українському суспільстві.

Експерти дійшли висновку, що максимальне забезпечення безбар’єрності на місцях є сьогодні необхідністю, зважаючи й на наслідки війни, і люди з інвалідністю не повинні підлаштовуватися під нові реалії свого життя, а навпаки суспільство має включатися і бути достатньо зрілим для того, щоб зробити все можливе, аби усі люди в Україні у їх різноманітності могли жити повноцінним життям.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-