Епідеміологічна ситуація в Україні

Епідеміологічна ситуація в Україні

Укрінформ
8 грудня, 10:00 - брифінг на тему: "Епідеміологічна ситуація в Україні".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров'я України, головний державний санітарний лікар України; Алла Мироненко - лікар-вірусолог, доктор медичних наук.

Теми до обговорення:

  • В яких областях перевищено епідпоріг захворювання на грип та COVID-19? 
  • Як цього року оголошуватимуть «локальні карантини»: які обмежувальні заходи передбачені? 
  • Чи захищає вакцина від нових штамів COVID-19 та грипу? 

Чому це цікаво?

З початку жовтня в Україні зареєстровано 1 300 592 випадки ГРВІ, грипу та COVID-19. Ці показники на 41% вищі за показники аналогічного періоду минулого року. 56% серед захворілих – діти до 17 років. Коронавірус забрав життя 343 українців, серед яких – дві дитини. 

Окрім COVID-19 у трьох областях поширюється циркуляція вірусів грипу (парагрип, аденовіруси, RS-віруси, метапневмовіруси). Грип А зареєстровано у Волинській та Київській областях. У Івано-Франківській області виявили грип типу В.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

В Україні зараз є в достатній кількості вакцина від COVID-19, зокрема для дітей – Кузін

В Україні зараз є в достатній кількості вакцина від COVID-19, у тому числі і для дітей, невдовзі буде доступна також і «омікронспецифічна» вакцина.

Про це розповів на брифінгу в медіацентрі Україна - Укрінформ заступник міністра охорони здоров'я України, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Зараз в Україні використовується вакцина Pfizer. Так само у нас є певна кількість вакцини Janssen, яка є однодозною. Усі ці вакцини є ефективні проти будь-якого штаму коронавірусу», - сказав він.

При цьому Кузін зауважив, що, за загальними рекомендаціями, більш ефективною до штаму Омікрон є «омікронспецифічна» вакцина, яка уже почала завозитись в Україну і невдовзі буде доступна у пунктах щеплення.

«Найчастіше зараз загальна рекомендація звучить таким чином, що використання «омікронспецифічної» вакцини, тобто тієї, яка містить кілька ключових компонентів штаму Омікрон, є більш ефективним. Тому позаминулого тижня в Україну була доставлена чергова партія саме «омікронспецифічної» вакцини, це вакцина Pfizer. І на цьому, і на наступному тижні вона розвозиться по областях України. Вона буде доступна в усіх областях України, починаючи з середини наступного тижня. У Києві і в деяких областях вона уже доставляється у пункти щеплення», - розповів заступник міністра.

Тому, за його словами, не варто чекати суттєвого підйому захворюваності, особливо людям, що відносяться до групи ризику, а вже зараз слід поновити свій курс, завершити його або зробити вакцинацію, якщо її не було.

Кузін зауважив, що зараз в Україні циркулюють усі субваріанти Омікрона. «Якщо ми раніше говорили про 13 таких типів, то зараз їх уже 17», - сказав він.

Заступник міністра нагадав, що звертатися до сімейного лікаря, аби пройти вакцинацію, не є обов’язковим. Можна прийти в пункт щеплення, і уся інформація про пацієнта буде в того лікаря, який проводить вакцинацію. «Повний курс щеплення для українців, які не мають супутніх захворювань, це 2 вакцини плюс 2 бустерні дози. Якщо в людини цього немає, то вона може звернутися до найближчого пункту щеплення і там отримати вакцину», - додав він.

Кузін також зазначив, що вакцинувати можна дітей від 5 років, і дитяча вакцина також є у пунктах щеплення в регіонах. Єдина особливість, за його словами, полягає в тому, що цієї дитячої вакцини менше, аніж вакцини для дорослих. Тому МОЗ радить перед тим, як записувати на щеплення дитину, запитати, чи є в наявності саме дитяча вакцина. «Вона є в тих самих пунктах щеплення, які надають послуги з вакцинації для дорослих», - повідомив він.

Заступник міністра нагадав, що інформація стосовно наявності вакцини і стосовно пунктів щеплення оприлюднюється на сайтах Центру контролю та профілактики хвороб обласних департаментів охорони здоров’я і на сайті МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, з початку жовтня в Україні зареєстровано понад 1,3 млн випадків ГРВІ, грипу та COVID-19.

Від початку жовтня в Україні зареєстровано майже 80 тисяч випадків захворювання на COVID-19 – Кузін

В Україні у нинішньому році ведеться об'єднаний підрахунок випадків захворювання на COVID-19 і на грип та ГРВІ.

Про це повідомив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«З початку жовтня в Україні перехворіли на ГРВІ, грип та COVID-19 трохи більше як 1,3 мільйона українців. Якщо порівнювати з минулорічним сезоном, то в абсолютній кількості це вище майже на 41%. Все це пов’язано з тим, що в минулому році у нас окремо рахували випадки грипу і ГРВІ, а в цьому році це вже поєднано, коли епідеміологічні пороги рахуємо разом, у тому числі і по ковіду», - сказав він.

За словами Кузіна, в Україні переважно випадки госпіталізації і важкий перебіг захворювання пов'язані з COVID-19. «З жовтня майже 80 тисяч випадків захворювання на COVID-19 було зареєстровано, і за один тиждень у середньому госпіталізується близько 4 тисяч пацієнтів. Госпіталізації підлягають люди з важким перебігом захворювання або пацієнти з груп ризику», - зазначив Кузін.

Він також зауважив, що перевищення епідеміологічного порогу зареєстровано лише в Чернівецькій області. Загалом, у разі перевищення епідеміологічного порогу усі рішення приймаються на рівні області. «Це може бути запровадження локального карантину або локальні протиепідеміологічні заходи, як наприклад, продовження шкільних канікул», - сказав заступник міністра.

Кузін поінформував, що у більшості країн Європи активна циркуляція вірусу грипу ще не розпочалася або перебуває на початковому рівні. Однак з минулорічного досвіду цей процес максимально активізується наприкінці грудня, додав він.

Як повідомляв Укрінформ, на всій території України з 1 липня 2023 року скасований карантин, який був встановлений з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Всесвітня організація охорони здоров’я 5 травня скасувала статус пандемії COVID-19.

Наприкінці листопада Кабінет міністрів скасував заходи з охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, спрямовані на запобігання поширенню COVID-19.

З жовтня в Україні 343 людини померли від COVID-19, серед яких двоє дітей – Кузін

З жовтня в Україні 343 людини померли від COVID-19, серед яких двоє дітей.

Про це розповів на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заступник міністра охорони здоров'я України, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Ми зараз говоримо в основному про фіксацію смертельних випадків внаслідок ковіду. Тут не варто забувати, що люди з групи ризику є найбільш уразливими саме щодо летальних наслідків. З жовтня цього року в Україні зафіксовано 343 летальних випадки, серед яких - 2 дитини віком до 17 років», - зазначив Кузін.

Він нагадав, що у разі, коли людина захворіла на грип чи COVID-19, вона має перебувати вдома, а якщо в неї є супутні важкі захворювання чи надмірна вага, то вона належить до групи ризику, і в цьому випадку звернення до лікаря має відбуватися максимально швидко.

Недотримання цих рекомендацій, за його словами, може призвести до ускладнень і летальних випадків.

Ще однією причиною, яка впливає на перебіг захворювання на COVID-19, зазначив Кузін, є відсутність вакцинації чи неповний курс вакцинації.

«В Україні щонайменше 12 мільйонів людей не мають другої бустерної дози, тобто по суті вони не мають повноцінного імунітету. Вакцинація має бути основою для профілактики здоров’я кожного українця», - сказав головний санітарний лікар.

Як повідомляв Укрінформ, з початку жовтня в Україні зареєстровано понад 1,3 млн випадків ГРВІ, грипу та COVID-19.

МОЗ сподівається, що спалаху кору в Україні не буде, влітку провели досить успішну вакцинацію – Кузін

Міністерство охорони здоров’я сподівається, що спалаху кору в Україні не буде, влітку провели досить успішну вакцинацію дітей.

Про це розповів на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заступник міністра охорони здоров'я України, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Ситуація стосовно кору у всьому світі є напруженою, і в деяких країнах фіксуються не лише спалахи, а саме підвищення рівня захворюваності. Ми фіксуємо в Україні лише точкові невеликі спалахи кору, вони не переростають у масові захворювання. Тому сподіваємось, що спалаху кору в Україні не буде», - сказав головний санітарний лікар.

Він зазначив, що цього року, розуміючи проблематику із захворюванням на кір, це питання було розглянуто на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, за підсумками якого було прийнято рішення упродовж літнього періоду провести кампанію імунізації, щоб вакцинувати тих дітей, які пропустили щеплення або не отримали його вчасно.

«Планувалося, що буде щеплено близько 240 тисяч дітей. Ця кампанія завершилась у нас на початку жовтня. Загалом в межах цієї кампанії було вакциновано трохи більше 153 тисяч дітей. Це 60% від плану. Але водночас майже 25% з тих, хто не отримав вакцинацію, це діти, які перебували за кордоном або в інших областях країни. Тому по суті кампанія була досить успішною», - розповів Кузін.

Він зауважив, що вакцина від кору є в усіх регіонах у достатній кількості.

«Якщо дитина пропустила щеплення або на момент звернення вона мала протипоказання, то треба звернутися до лікаря, аби скоригувати вакцинацію», - додав головний санітарний лікар.

Як повідомляв Укрінформ, 6 грудня Міністерство охорони здоров'я Румунії оголосило в країні епідемію кору через стрімке зростання кількості хворих, а також велику кількість госпіталізованих інфікованих дітей.

Від початку повномасштабної війни кількість охочих вакцинуватися від грипу значно зменшилася – МОЗ

В Україні від початку повномасштабної війни значно зменшилася кількість людей, які побажали вакцинуватися від грипу.

Про це повідомив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«З початку повномасштабної війни кількість українців, які бажали вакцинуватися від грипу, суттєво зменшилась. Ми зараз виходимо фактично лише на кількість тих осіб, які при наявності супутніх захворювань, звертаються самостійно до пунктів щеплень. Це невелика кількість», - сказав Кузін.

Він поінформував, що Україна вже не перший рік отримує певну кількість гуманітарної вакцини проти грипу. Вона спрямовується у першу чергу на вакцинацію осіб із груп ризику.

«На жаль, її невелика кількість. Цього року вона була спрямована до регіонів для вакцинації медичних працівників і вагітних жінок. Станом на сьогодні майже 95% цієї вакцини вже використано, і це дуже добра ознака, тому що, по суті, вакцинація була зроблена для цих категорій вчасно», - зазначив головний санітарний лікар.

За його словами, вакцина проти грипу також доступна на приватному ринку, але статистика засвідчує, що кількість звернень пройти таку вакцинацію невелика.

Як повідомляв Укрінформ, від початку жовтня в Україні зареєстровано понад 1,3 млн випадків ГРВІ, грипу та COVID-19.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-