Депортація та примусове переміщення росіянами українських дітей. Факти й викриття

Депортація та примусове переміщення росіянами українських дітей. Факти й викриття

Укрінформ
7 грудня, 13:00 - брифінг на тему: "Викрадені голоси: депортація та примусове переміщення росіянами українських дітей. Факти й відкриття".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Дар’я Герасимчук - радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації;  Кейтлін Ховарт - представниця Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я (Yale HRL);  доктор Еліна Штайнер - експертка Московського механізму ОБСЄ;  Катерина Рашевська - юристка Регіонального центру прав людини (RCHR).

Чому це важливо? 

За даними єдиного державного порталу “Діти війни” 19 546 українських дітей були депортовані або примусово переміщені. І це лише ті діти, чиї персональні дані відомі достеменно та верифіковані українськими відповідальними органами влади. Точна кількість таких дітей може складати сотні тисяч дітей і на сьогодні достеменно невідома. 

Україна працює над створенням та розробкою всіх можливих механізмів повернення дітей, при цьому постійно фіксуючи та викриваючи злочини проти українських дітей з боку Росії. І не лише Україна, але й міжнародні спільноти. Під час заходу звучатимуть факти та докази, зібрані експертами Московського механізму ОБСЄ, спеціалістами Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я (Yale HRL), а також українськими громадськими активістами. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Росіяни мають абсолютно чітку геноцидну політику щодо українських дітей - Герасимчук

Уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук наголосила, що росіяни мають абсолютно чітку та сплановану геноцидну політику щодо українських дітей.

Про це вона сказала на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Сьогодні ми можемо сміливо говорити про те, що росіяни, звичайно, мають абсолютно чітку, визначену геноцидну політику щодо українських дітей. Тобто це було все чітко сплановано. Навіть якщо здається, що ці дії хаотичні, вони абсолютно нехаотичні. Це чітко видно по свідченнях дітей, яких вдалося повернути», - наголосила Герасимчук.

Вона зауважила, що статистику щодо кількості викрадених Росією українських дітей можна бачити на державній інформаційній платформі «Діти війни», яка оновлюється щоранку.

«На сьогодні цифри практично не змінилися. Ми володіємо інформацією стосовно трохи більше, ніж 19,5 тисяч дітей. Це саме ті діти, про яких ми знаємо, маємо персональні дані. Хоча мова, звичайно, іде про значно більшу кількість дітей, яких викрала російська влада. Також ми говоримо про щонайменше 4 тисячі дітей, які мали статус дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування, яких також викрала російська влада або утримує на окупованих територіях і не дозволяє нам, не дає нам змоги забрати наших дітей, вивезти на безпечні території. Але також на порталі ви можете бачити позитивну цифру, ми б хотіли її бачити значно більшою, - це майже 390 дітей, яких на сьогодні вдалося повернути», - розповіла уповноважена.

Водночас вона підкреслила, що росіяни не збираються повертати українських дітей до України, і наголосила на важливості створення єдиного механізму повернення незаконно вивезених дітей, який би працював для країн усього світу.

«На жаль, знову я можу повторити те, що повторюю щоразу: так ми маємо купу міжнародних документів, які необхідні, які чіткі, зрозумілі, але вони діють лише тоді, коли всі виконують відповідні правила та інструкції, які там вказані. Якщо хтось відмовляється це робити, відповідно, в даному випадку це Російська Федерація, це говорить про те, що ми маємо знайти механізм тиску на такого гравця, аби він діяв за правилами», - пояснила Герасимчук.

Вона також відзначила важливу роль громадських організацій у процесі повернення викрадених Росією українських дітей.

«Далі ми повинні говорити саме про реінтеграцію цих дітей», - додала Герасимчук.

Як повідомлялося, напередодні в Україну вдалося повернути ще вісьмох незаконно вивезених Росією дітей.

Росіяни вважають законним викрадення українських дітей – дослідниця

В очах росіян викрадення українських дітей Російською Федерацією є законним.

Про це заявила представниця Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я (Yale HRL) Кейтлін Ховарт на брифінгу, який відбувся в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Вони вбачають все, що вони роблять, законним в очах своїх людей. Нам треба вступати в цю діяльність на публічному рівні, адже коли вони це роблять, вони посилають своєму суспільстві сигнали, що це нормально. Ми маємо посилати сигнали, що це неправильно, адже коли ви щось робите з дитиною у таємний спосіб, це вже ненормально”, – сказала дослідниця.

Вона також поінформувала, що Лабораторії вдалося зафіксували 2 444 випадків вивезення українських дітей у Білорусь та викрадення з окупованих територій. Дослідники певні, що таких дітей насправді набагато більше, ніж вони відслідкували, і вони збирають дані для звітності і правосуддя, а також щоб повернути їх до України.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук наголосила, що росіяни мають абсолютно чітку та сплановану геноцидну політику щодо українських дітей.

Росія прагне вирішити власні демографічні та геополітичні питання за рахунок українських дітей – юристка

Російська Федерація прагне за рахунок українських дітей вирішити власні демографічні й геополітичні питання.

Таку думку на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ озвучила юристка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

«Я би хотіла почати з такої, можливо, досить неочевидної для нас думки, але Росії не потрібні українські діти. Росії потрібні нові російські патріоти. І тому, якщо українська дитина не захоче пройти так зване викорінення ідентичності, не стане новим російським громадянином, то в неї є лише кілька опцій. Перша - отримати як Богдан Єрмохін повістку в армію. Я впевнена, що, на жаль у майбутньому нам доведеться документувати багато й інших кейсів, і про них також уже відомо - про те, як українських дітей використовує російська армія, російські спецслужби. Нам відомо про те, що окремі випадки депортації, а мова іде про сотні насправді випадків, організовувалася слідчим комітетом Російської Федерації, який приїжджав на окуповані території і там собі в процесі якоїсь селекції за власними критеріями відбирав дітей, а потім вивозив їх у власні академії та заклади на території РФ», - сказала Рашевська.

Інша опція, яку виокремила юристка, - «слідчі ізолятори чи заклади, де тобі трішки «полікують» психіку, якщо ти, наприклад, дуже сильно плачеш, бо ти маленька дівчинка і хочеш до мами, або якщо ти дуже сильний проактивний український хлопчик, і у таборі не хочеш коритися дисципліні й слухати по чотири години російський гімн».

«Є ще варіант так званої «медичної евакуації», коли тобі з пораненням, яке можна було вилікувати, не нададуть належну медичну допомогу. І ти на жаль стечеш кров’ю, а потім тебе відвезуть у Білорусь, і потім понад рік про тебе не буде нічого відомо навіть твоїм родичам. Які в нас ще є варіанти? Варіантів безліч, але Російська Федерація прагне за рахунок українських дітей вирішити власні демографічні й геополітичні питання.

Але проблема в тому, що українські діти насправді не дуже то й потрібні міжнародній спільноті. Особливо чітко це почало споглядатися після 7 жовтня цього року, коли з новою потугою розгорнувся конфлікт між Ізраїлем, Палестинською автономією та Хамасом. Тоді ми постали у страшнющій ситуації - порівняння дитячих страждань: чиї діти страждають більше, адже ж викрадені Хамасом це ж не те, що викрадені Росією «російські діти», які передані в російські родини, то ж вам не в терористів сидіти», - зазначила Рашевська.

Вона підкреслила, що «це настільки безглузда ситуація», оскільки в обох випадках можна зафіксувати порушення Конвенції про права дитини, норм міжнародного гуманітарного права, міжнародні злочини.

Як повідомлялося, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець поінформував, що наразі офіційно підтверджено депортацію понад 19,5 тис. українських дітей.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-