Експертне обговорення щодо надання медичних послуг військовослужбовцям та ветеранам

Експертне обговорення щодо надання медичних послуг військовослужбовцям та ветеранам

Укрінформ
4 грудня, 14:00 - експертне обговорення щодо надання медичних послуг військовослужбовцям та ветеранам.

Учасники: Олександра Калініченко - юристка, "Громадський рух "Жіноча сила України""; Юлія Паєвська (Тайра) - військовий парамедик; Ірина Дідковська - юристка, "Громадський рух "Жіноча сила України""; Олександр Віціан -  ветеран, учасник бойових дій в складі добровольчого батальйону Нацгвардії, волонтер, представник БО "Благодійний фонд "Після Служби"; Тетяна Руденко - керівниця ГО "Вільний вибір"; Наталія Долгова - представник Громадської ради при міністерстві у справах ветеранів України;  Ігор Щербаков - представник Громадської  рада при міністерстві у справах ветеранів України; Владіслава Романюк - головний лікар та керівник місії Frida; Оксана Сухорукова - керівник департаменту охорони здоров’я МОУ; Вікторія Назарук  - журналістка; Олена Солодовникова - журналістка;  Ярослава Швечикова-Плавська - кандидат політичних наук; представники ГО "Неопалимі", ГО "Коаліція ветеранських просторів", ГО "Психологія та солдат".

Довідково. Фокус групу організовано в межах проєкту “Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області”, що реалізовується Установою благодійного фонду «Центр медичних інновацій» в рамках Програми “Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні”, що впроваджується за фінансового сприяння Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та міжнародного розвитку Великої Британії Foreign, Commonwealth & Development Office та виконується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine. 

Думки, рекомендації та/або висновки, висловлені учасниками, належать виключно їм та не обов’язково відображає погляди Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії, Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Центри правової безоплатної допомоги опрацювали понад 32 тис. звернень від військових з початку повномасштабного вторгнення

З початку повномасштабного вторгнення до жовтня 2023 року системою безоплатної правової допомоги опрацьовано понад 32 тисячі звернень від військовослужбовців та ветеранів війни.

Про це в Укрінформі під час експертного обговорення щодо надання медичних послуг військовослужбовцям та ветеранам в межах проєкту “Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області” повідомила представниця Координаційного центру з надання безплатної правничої допомоги Олександра Калініченко.

«Ветерани війни та члени сімей загиблих/померлих ветеранів, члени сімей загиблих/померлих захисників та захисниць України, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, мають право на всі види вторинної правової допомоги – захист в кримінальних провадження, представництво інтересів в судах та складення документів процесуального характеру, саме те, з чим ми йдемо до суду. Окремою категорією йдуть військовослужбовці, в яких виникають питання щодо отримання статусу ветерана війна, і вони також мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу від держави з питань, що пов’язані з отриманням цього статусу. Можу сказати, що з початку повномасштабного вторгнення до жовтня 2023 року системою опрацьовано понад 32 тисячі звернень від військовослужбовців та ветеранів війни», - повідомила Калініченко.

Серед найбільш актуальних питань, з якими звертаються по допомогу військові – це отримання грошової допомоги належного розміру, це всі види щорічних виплат, багато питань щодо звільнення з військової служби за сімейними обставинами, за станом здоров’я тощо. Також є актуальні питання призначення та перерахунку пенсій, згідно з довідками про грошове забезпечення, реалізація права на соціальне забезпечення ветеранів війни (комунальні послуги, квартирний облік тощо).

За словами Калініченко, по допомогу громадяни можуть прийти фізично, адже по всій території країни є бюро правової допомоги. Крім того, в багатьох органах державної та місцевої влади в приміщеннях комунальної власності є дистанційні пункти доступу до правової допомоги, куди можна прийти та проконсультуватись з юристом. Такі пункти працюють у військових госпіталях, де це можливо, в ТЦК та інших організаціях.

«Загалом майже 200 точок доступу є, окрім стаціонарних. Можна зателефонувати до нас і проконсультуватись на нашу лінію 0800-213-103. Це безкоштовна гаряча лінія, нічого сплачувати за це не треба. Окрім того, є Телеграм чат-бот, скоро готується чат-бот для Signal», - повідомила представниця центру безоплатної правової допомоги.

Під час експертного обговорення учасники заходу також наголосили на спектрі проблем в медичній сфері, з якими стикаються українські військові. Серед них – проблеми протезування, проходження ВЛК, евакуація поранених з лінії фронту на всіх етапах, неякісне комплектування аптечок, підготовка бойових медиків, юридичні проблеми з медичною документацією та лікування за кордоном.

Громадські організації, які брали участь в заході, домовились координувати свої зусилля, аби зрушити з місця вирішення всіх окреслених проблем.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні розпочалося надання послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам на базі військових частин.

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-