ВІЛ-інфекція в Україні: причини пізнього виявлення та профілактика

ВІЛ-інфекція в Україні: причини пізнього виявлення та профілактика

Укрінформ
1 грудня, 12:00 - обговорення на тему: «Загальна ситуація з ВІЛ-інфекцією в Україні: причини пізнього виявлення та профілактика».

Організатори:  Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Ярослава Лопатіна - голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні.

Теми до обговорення:

  • В яких областях ситуація з ВІЛ найскладніша?
  • Причини пізнього виявлення ВІЛ-інфекції в країні: презентація дослідження.
  • Профілактика ВІЛ-інфекції.

Чому це важливо?

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ). Так, за даними Центру громадського здоровʼя, в нашій країні проживає близько 257 тис. людей з ВІЛ.

Важливо не лише фіксувати загальні статистичні дані, але й звертати увагу на те, що лише 69% людей, які живуть з ВІЛ, знають свій статус і можуть контролювати своє захворювання.  Майже третина через незнання продовжують наражати на небезпеку себе та тих, хто поруч.

Умови війни лише ускладнюють проблему боротьби з епідемією ВІЛ. Тому особливо важливо дбати про захист від ВІЛ, проходити тестування.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Кожен українець може безкоштовно пройти тестування на ВІЛ - голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні

Кожен українець може безкоштовно за 15 хвилин пройти тестування на ВІЛ, і це варто зробити, аби подбати про себе та своє здоров'я.

Про це голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні Ярослава Лопатіна сказала на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Зараз є швидкі тести на ВІЛ. Будь-яка людина може звернутися до лікувального закладу або до громадського сектору та пройти тест безкоштовно, швидко, конфіденційно та безболісно. Це займає 15 хвилин. Доступ до тестування є. Але треба, щоб і медичний сектор про це подбав. Потрібно пропонувати тест на ВІЛ людям, які звертаються за медичною допомогою", - сказала Лопатіна.

Вона додала, що лікарі, які займаються безпосередньо ВІЛ-інфекціями, це розуміють, а інші лікарі часто забувають, що ВІЛ-інфекція довго може бути безсимптомною, і тому активно не пропонують тест. Лопатіна нагадала, що ВІЛ передається звичайний статевим шляхом. "Майже 75% людей, у яких останнім часом виявили ВІЛ, мають цю інфекцію саме через статеві стосунки”, - зауважила вона.

За її словами, нині Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ). “За даними Центру громадського здоров'я, в Україні проживає 257 тисяч людей, які мають ВІЛ-інфекцію. Це з урахуванням окупованих територій. Якщо говорити про тих людей, які перебувають під наглядом, то десь 160 тисяч отримують лікування. Отже, третина людей не знає про наявність ВІЛ-інфекції і не лікується. І це той прошарок, за рахунок якого епідемія має змогу рухатися далі”, - акцентувала Лопатіна.

Вона додала, що важливо також звертати увагу й на те, що лише 69% людей, які живуть з ВІЛ, знають свій статус і можуть контролювати захворювання.

Голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні підкреслила, що війна лише ускладнює проблему боротьби з епідемією ВІЛ. Тому особливо важливо дбати про захист від ВІЛ, проходити тестування. “Звісно, дуже багато лікарень було зруйновано. Але там, де немає бойових дій, доступ до тестування є”, - наголосила вона.

Як повідомлялося, 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-