Блокада на кордонах: що робить Верховна Рада для розв‘язання питання?

Блокада на кордонах: що робить Верховна Рада для розв‘язання питання?

Укрінформ
30 листопада, 12:00 - обговорення на тему: «Блокада на кордонах: що робить Верховна Рада для розв‘язання питання?».

Організатори:  Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Юлія Клименко - перший заступник голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури.

Чому це цікаво?

З 6 листопада польські перевізники блокують рух вантажівок на трьох пунктах пропуску на польсько-українському кордоні: «Гребенне – Рава-Руська», «Корчова – Краківець», «Дорогуськ – Ягодин».

23 листопада стало відомо про блокування ще одного пункту пропуску «Медика- Шегині».

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

Лише одна вимога польських перевізників для розблокування кордону не може бути виконана - Юлія Клименко

Більшість вимог, які висувають польські перевізники як умову розблокування автомобільних пунктів пропуску на кордоні з Україною, можуть бути виконані.

Про це заявила перший заступник голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Польські перевізники мають п'ять основних вимог. І деякі вимоги можуть бути виконані українською стороною. Це і доступ до системи “Шлях”, це і повернення порожніх європейських вантажівок без черги”, - сказала вона.

Єдиною вимогою, яка не може бути виконана, є скасування “транспортного безвізу” Євросоюзу для України і повернення до системи дозволів на автоперевезення.

“На цьому Україна повинна наполягати - на тому, що це все-таки лібералізація вантажних перевезень. Тому що для нас зараз це основний шлях. Якщо ми повернемо дозволи, які були до війни, а це лише близько 200 тисяч на рік - ми фактично зменшимо в три рази вантажоперевезення в Україні, і відповідно в три рази менше товарів, необхідних для українців, буде поставлено в Україну”, - наголосила Клименко.

Як повідомляв Укрінформ, Варшава на Раді ЄС з питань транспорту, що відбудеться 4 грудня у Брюсселі, планує ініціювати відновлення дозвольної системи на вантажоперевезення для України.

6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова - Краківець”, “Гребенне - Рава-Руська”, “Дорогуськ - Ягодин”. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

23 листопада польські аграрії долучилися до протесту місцевих перевізників і, висуваючи свої вимоги, розпочали блокування руху вантажного транспорту на пункті пропуску «Медика – Шегині» поблизу Перемишля.

До повномасштабного вторгнення Польща надавала Україні до 200 тис. дозволів на вантажоперевезення на рік.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-