Стратегія наркополітики: чого від нас чекає Євросоюз?

Стратегія наркополітики: чого від нас чекає Євросоюз?

Укрінформ
30 листопада, 09:00 - круглий стіл на тему: «Стратегія наркополітики: чого від нас чекає Євросоюз?».

Організатор: ГО «Міські ініціативи та суспільні трансформації».

Спікери: Ігор Козак - координатор консорціуму «DRUGPOLICY.UA», представник експертної ради з наркополітики в ENPUD (Eurasian Network of People who use drugs); Олег Димарецький - представник БО «ВОЛНА»; Дмитро Шамрай -  член правління ГО «Міські ініціативи та суспільні трансформації»; Наталія Салабай - радниця Представництва Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) в Україні; Ірина Яковець - експертка платформи «Боротьба за здоровʼя»;  Сергій Дрьомов -  головний спеціаліст відділу забезпечення формування та реалізації політики з питань безпеки, правопорядку і протидії злочинності  Управління формування та реалізації політики і контролю Департаменту взаємодії з Національною поліцією України МВС України.

До участі запрошений: Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров'я.

Чому це цікаво?

Тема обговорення — вимоги до державної стратегії щодо наркотиків до 2030 року, які виникають у зв’язку з майбутнім відкриттям переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

31 липня 2023 року Міністерство охорони здоров’я оприлюднило проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Державної стратегії наркополітики на період до 2030 року та затвердження операційного плану з її реалізації на 2023 – 2025 роки». 

Напередодні низка громадських організацій оголосили про створення відкритого громадського об’єднання DRUGPOLICY.UA. 

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

В Укрінформі обговорили стратегію наркополітики в контексті вимог євроінтеграції

В Укрінформі обговорили вимоги до державної стратегії щодо наркотиків до 2030 року, які виникають у зв’язку з майбутнім відкриттям переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Як наголосили учасники круглого столу, який відбувся в Укрінформі, при розробці стратегії наркополітики необхідне більш широке залучення громадськості, оскільки дуже багато категорій громадян тим чи іншим чином стикаються у своєму житті з обігом наркотичних речовин.

"Наркополітика охоплює дуже широкий спектр верств населення, не тільки наркозалежних, а й багато людей стикаються з законним, незаконним обігом наркотичних речовин. Необхідно, щоби вони також мали змогу долучитися і оприлюднити своє бачення наркополітики в Україні", - сказав під час круглого столу координатор консорціуму «DRUGPOLICY.UA» Ігор Козак.

За його словами, зараз Україна має унікальний шанс змінити застарілі закони в сфері наркополітики, і вступ до ЄС - можливість це зробити.

"Одна з вимог ЄС - розділити наркополітику на два компоненти, визначитися, що таке комерційний, що таке соціальний збут наркотичних речовин. Це дасть судам можливість не засуджувати людей до термінів ув'язнення, а спрямовувати їх до програм лікування. Необхідно прописати такі програми в стратегії", - сказав Козак.

Також за його словами, необхідно щоб в проєкті стратегії були враховані такі речі, як мінімальний розмір наркотичної речовини, яку людина може зберігати без притягнення до кримінальної відповідальності.

Як наголосила на Круглому столі представниця ініціативи PEPFAR Наталія Подольчак, враховуючи досвід інших країн, які переживали війну, слід очікувати зростання кількості людей, що вживають наркотики, а відтак, необхідно вже зараз вживати превентивних заходів.

"Оціночна кількість людей, які вживали наркотики під час війни, це 300 тисяч людей. Ми маємо свідчення з тих країн, які перенесли війну, що війна посилює ризиковану поведінку. Тобто ми будемо мати зростання споживання наркотиків, ВІЛ-інфекції, якщо ми не будемо впроваджувати програми замісної терапії. Тому зі сторін PEPFAR (Надзвичайна ініціатива президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД - ред.) ми пропонували специфічні інтервенції. Одна з них - мобільні бригади, щоб збільшити доступ до програми замісної терапії. І полегшити цей доступ, щоб наші пацієнти отримали цю терапію, і зменшити ризик ВІЛ інфекції. Кожен долар, який ми вкладаємо в профілактику, заощаджує кошти, які ми витрачаємо на лікування", - сказала Подольчак.

Вона зауважила що, те, що Україна працює над стратегією наркополітики, є позитивним моментом.

Як наголосив на круглому столі представник ініціативи PEPFAR Олександр Лебега, важливо, щоб та стратегія з наркополітики, робота над створенням якої зараз триває в Україні, відповідала міжнародним стандартам, зокрема, європейській стратегії з наркополітики до 2025 року. Також важливо разом зі стратегією напрацювати операційний план.

Як повідомлялося, наприкінці липня 2023 року Міністерство охорони здоров’я оприлюднило для громадського обговорення проєкт розпорядження Кабінету міністрів України «Про схвалення Державної стратегії наркополітики на період до 2030 року та затвердження операційного плану з її реалізації на 2023 – 2025 роки».

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-