Шлях до Перемоги: Як підвищити мотивацію під час війни?

Шлях до Перемоги: Як підвищити мотивацію під час війни?

Укрінформ
29 листопада, 15:30  - третій круглий стіл з серії заходів «Шлях до Перемоги» на тему: «Як підвищити мотивацію під час війни?».

Організатори: Коаліція громадських організацій "За трансформацію України", Коаліція громадських організацій "Україна переможе", Центр досліджень політичних цінностей.

Учасники: Руслан Рохов - співзасновник «Офісу розвитку публічної політики»;  Олексій Толкачов - керівник БФ «Омріяна Україна»; Павло Гай-Нижник - президент Академії геостратегії та геополітики, доктор історичних наук; Костянтин Дорошенко - критик, куратор сучасного мистецтва, публіцист; Маргарита Сичкар -  книжковий продюсер, власниця Book Hub Віч/на/Віч; Галина Климович - інструктор в «Першій психологічній допомозі»; Володимир Козленко - засновник мережі приватних шкіл КМДШ; Геннадій Друзенко - співзасновник і керівник Першого добровольчого медичного батальйону ім.Пирогова; Василь Воскобойник -  президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування; Олександра Решмеділова - політолог.

Модератор: Олесь Доній -  голова Центру досліджень політичних цінностей.

Теми до обговорення: 

  • Як мотивувати українців вступати до лав ЗСУ? 
  • Як сприяти поверненню з-за закордону вимушених емігрантів?
  • Які заходи й засоби сприяють зменшенню рівня суспільної фрустрації?

Лідери громадської думки презентуватимуть свої ідеї та думки, як слід об’єднувати суспільство, як налагоджувати співпрацю між суспільством і владою, як така співпраця сприятиме наближенню перемоги.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

Експерти назвали основні чинники мотивації українського суспільства під час війни

Постійний зв’язок влади і суспільства, вироблення особливого світоглядного міфу про українську націю і раціональні підходи до досягнення перемоги – основні чинники мотивації українського суспільства під час війни.

Про це йшлося на третьому «круглому столі» з серії заходів «Шлях до Перемоги», присвяченому питанням мотивації суспільстві під час війни, що відбувся в Укрінформі.

На думку керівника БФ «Омріяна Україна» Олексія Толкачова, Україні в нинішніх умовах і на перспективу вкрай необхідно виробити свою амбітну історію, національну мрію і образ унікальності, що дозволить суспільству на рівні емоцій і ментальності досягати поставленої мети, що стане потужним мотиватором розвитку.

«Нам потрібні правильні актуальні міфи, бо ми дуже часто не знаємо, для чого є Україна. На початку війни ми досить успішно відродили такий ментальний архетип воїна, що українці – це героїчні воїни, але зараз ми вже почали від цього втомлюватися. Якогось більшого сенсу, ніж вихід на кордони 1991 року Україні ніхто не пропонує. І мені здається, що тут варто було б знову працювати з суспільством, задаючи на рівні сенсів, міфу і певної story набагато вищу планку, ніж війна за незалежність України, більшу планку, ніж вихід на кордони 1991 року», - наголосив він.

Толкачов переконаний, що нинішній війні треба надати у свідомості кожної людини цивілізаційного виміру, що кожен український воїн, кожен українець знаходиться на лезі еволюції людства. «Тобто ми не просто боремось, скидаємось на дрони, а кожен сьогодні є воїном за майбутню цивілізацію людства. Треба показати, що Росія сьогодні уособлює страх, ненависть, злобу і сатанізм, і якщо ця вісь Росія-Іран-Китай переможуть, то майбутнього людства просто не буде. А хто боронить цивілізацію? Боронить Україна. І над цим треба системно працювати. Нам треба задавати горизонт планування. Адже коли людям дати мрію про трансокеанічні мандри, то вони самі збудують корабель», - зазначив він.

Тому, за його словами, нам уже зараз треба напрацьовувати масштабну національну мрію, нашу story, яка буде емоційно і психологічно потужнішою за все, що пропонує Росія. І тоді Україна не тільки переможе, вона зможе надати світу нову цивілізацію майбутнього, вважає експерт.

Інший підхід у мотиваційному вимірі запропонував під час заходу критик, куратор сучасного мистецтва, публіцист Костянтин Дорошенко. Він вважає, що людям навпаки потрібно надати раціональну інформацію для осмислення своїх дій і планів. «Мені здається, що підхід про міфи і мрію якраз заважає нормальному функціонуванню українського суспільства, оскільки перебувати в міфах - це відриватися від реальності», - сказав експерт.

На його переконання, емоціями людей постійно спекулюють медіа і політики, а якщо людям дозволити бачити правду і раціонально дивитись на речі, то вони не будуть розчаровані чи демотивовані, як дехто вважає, а навпаки зможуть побачити, що не все так погано, як здавалося. «Я б навпаки закликав відмовитись від жаління себе, від придумування себе, а запропонував раціонально подивитись на себе, на свої можливості і на свою силу, які ми проявили і продемонстрували всьому світові. Нам потрібно реалістично подивитись на себе, бо ми справді сильні, у нас серйозна культура і історія, ми маємо велику історію цивілізаційну, і, попри усі жахливі експерименти знищення української нації, у нас існує солідарність і ми маємо можливість рухатися далі», - підкреслив Дорошенко.

Не підтримав ідею міфотворення для українців і президент Академії геостратегії та геополітики, доктор історичних наук Павло Гай-Нижник. Він вважає, що українському суспільству сьогодні потрібно знати правду, оскільки воно розчароване внутрішніми подвійними стандартами і брехнею влади. «Саме над цими кардинальними змінами треба працювати задля відновлення мотивації в суспільстві», - зауважив він.

Експерт вважає за доцільне сформувати в Україні спеціальний уряд війни і надати максимум преференції тим галузям, що потрібні для воєнних цілей. Тобто мотивацією сьогодні для суспільства, за його словами, можуть бути протекціонізм держави і пільги для тих підприємств, тих галузей економіки, які працюватимуть на здобуття перемоги, а також максимально відвертий діалог влади із суспільством.

У свою чергу, співзасновник «Офісу розвитку публічної політики» Руслан Рохов запропонував поєднати ці два підходи задля визначення найкращої мотивації українського суспільства. Він вважає, що до міфотворення і національної ідеї потрібно підходити як до прикладної речі, яка дозволить нам визначити напрям нашого руху і розвитку.«Ми маємо мати чітке бачення, розуміння, куди ми рухаємось, це допоможе нашому суспільству як кораблю використати вітер, який допомагає нам чи дме проти нас. А якщо ж ми не маємо розуміння, куди ми рухаємось, ми просто очікуватимемо, коли нас накриє чергова хвиля», - сказав він.

На його думку, ми повинні усвідомити, що людей надихає і мотивує певна місія, коли ми розуміємо, для чого ми почали цей шлях, задля чого усі ці випробування, чого ми хочемо досягти в результаті. «Тоді ми знаходимо для себе раціонально усі необхідні кроки для виконання цієї місії, для досягнення мети. Тому нам потрібно мати бачення загальної картини, а окремі пазли, тобто дії влади, окремих людей, повинні вкладатися поступово у цю картину. В результаті ми бачитимемо перспективу руху і нашу спроможність, а отже і мотивацію. Ми не повинні забувати, що люди завжди раціонально ідуть до цілі, але саму ціль визначає щось емоційне. Сьогодні ми бачимо брак мотивації у людей, а тому суспільство треба повторно надихнути», - наголосив Рохов.

Президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, зі свого боку, окреслив більш практичні кроки для мотивації людей під час війни, а зокрема, на тих рішеннях, які можуть дати стимул українцям повернутись з-за кордону. На його переконання, це питання на сьогодні номер один, яке потрібно вирішувати вже і зараз, навіть під час військових дій.

«Ми маємо чітко розуміти, що сам тренд на виїзд людей з України розпочався ще 10 років тому, а з початком військових дій цей процес захопив і тих людей, які навіть не замислювалися про роботу за кордоном. Сьогодні, звісно, важко вести мову про повернення українців на Батьківщину, коли невідомо, скільки триватимуть бойові дії, але якщо ми чекатимемо завершення війни, то потім вже буде запізно. Ми повинні вже сьогодні робити відповідні кроки», - підкреслив Воскобойник.

На його думку, українській владі в умовах воєнних дій потрібно докладати максимум зусиль для розвитку тих стратегічних галузей економіки, які пов’язані саме з військовою справою, і залучити до цієї справи максимальну кількість українських фахівців, які живуть в Україні і за кордоном. «Сьогодні усі підприємства, які виробляють озброєння і військову техніку, повинні мати максимальне сприяння з боку держави. І ключовим завданням у даному випадку є те, що робота загалом в галузі ВПК повинна стати максимально престижною, а люди, які працюватимуть на такому виробництві, мають мати тотальну і гарантовану бронь від того, що їх заберуть на фронт. І друге – варто відкривати кордони, щоб люди мали розуміння, що вони можуть виїхати за кордон в разі необхідності. Ці два питання потрібно просувати, і це буде мотивацією для суспільства», - зазначив експерт.

Крім цього, за його словами, іншими чинниками мотивації під час війни повинні бути максимальна довіра суспільства до влади і усвідомлення того, що нашою найбільшою перевагою перед Росією є громадянське суспільство, а отже воно має зберігати свою свободу і вплив на органи влади. «Якщо Україна демонструє всьому світові нашу здатність до перемоги, здатність до боротьби зі значно сильнішим ворогом, то всі ці переваги має мати і українське суспільство, воно повинно залишатися вільним», - сказав Воскобойник.

На необхідності повернення до практики діалогу і постійного зв’язку влади і суспільства, а також забезпечення мотивації у всіх сферах життєдіяльності людей наголосила і політолог Олександра Решмеділова. На її думку, це один з факторів мотивації суспільства. «Мотивація – це завжди певні стимули, що задають руху прискорення. Дуже важливо, коли люди отримують продукт, який тебе додатково стимулює, і це неважливо, щоб такий продукт був єдиним для усіх. Тобто йдеться про комплексну роботу, щоб стимулів було багато і для кожного свої, інакше ми отримаємо небезпечні руйнівні процеси і всі наші досягнення розваляться як картковий дім, коли одна демотивована людина тягне за собою кількох мотивованих», - зазначила вона.

Решмеділова переконана, що коли мотивацію матимуть усі без винятку українці, то вони усі і будуть вкладатися у перемогу, якщо ж мотивації не буде, то тоді просто виникатиме величезний пласт проблем.

Усі експерти також погодилися з думкою, що в умовах війни влада в жодному разі не може демонструвати руйнівні позиції стосовно ставлення до військового керівництва, оскільки це є дуже сильним демотиватором українського суспільства.

Як повідомляв Укрінформ, на першому "круглому столі" з серії заходів "Шлях до Перемоги" представники громадських організацій, державної влади та волонтери обговорили низку питань, зокрема, що потрібно для перемоги України з боку держави, суспільства та іноземних партнерів у нинішніх умовах, коли війна перейшла з очікування швидкої перемоги у формат затяжного та виснажливого конфлікту.

Другий «круглий стіл» був присвячений створенню демократичної системи комунікації між владою та суспільством як головної умови розвитку довіри громадян до органів влади.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-