Негода в Україні: наслідки та прогнози

Негода в Україні: наслідки та прогнози

Укрінформ
27 листопада, 14:00 - брифінг на тему: "Негода в Україні: наслідки та прогнози".

Організатори:  Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Олександр Хорунжий - пресофіцер ДСНС України; Наталія Птуха - начальник відділу взаємодії із ЗМІ УркГМЦ; представник Укргідрометцентру.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

Циклон, що накрив Україну, відходить, але у середу буде новий – синоптик

Той циклон, що нещодавно накрив Україну, вже відходить у північно-східному напрямку, але у середу прийде новий, який, втім, не буде таким руйнівним, як нинішній.

Про це під час брифінгу а Медіацентрі Україна-Укрінформ поінформувала начальник відділу взаємодії зі ЗМІ Українського гідрометцентру Наталія Птуха.

«(Нинішній – ред.) циклон відходить у північно-східному напрямку, покидає територію України через Сумську та Чернігівську області. Його центр вже практично вийшов за межі нашої країни. Зараз трохи є залишкових явищ по Чернігівщині і Сумщині у вигляді невеликого снігу. Сьогодні вдень вже, у принципі, більш спокійна ситуація», - зазначила Птуха.

За її словами, у вівторок в Україні буде певна тимчасова перерва між атмосферними фронтами, хіба що можуть бути певні опади у західних областях, зокрема, на Закарпатті, у вигляді мокрого снігу з дощем.

«А от вже у середу, у ніч на середу, ми чекаємо на вихід нового циклону. Але він вже буде мати трохи іншу траєкторію. Цей циклон буде більше з південного заходу, тобто, буде заходити через західні області й південно-західні, через Вінниччину. Тому в середу очікуємо опади практично по всій території України», - поінформувала синоптик.

Птуха розповіла, що другий циклон охоплюватиме більшу територію, але опади будуть різноманітної фази.

«Наприклад, у західних областях це буде переважно сніг, і температура вдень та вночі становитиме 0-6 градусів морозу. А ось вже, наприклад, по північних, Вінницькій, Черкаській, Полтавській та Харківській областях - це буде мокрий сніг. Решта території – це залишається у нас південь, південний схід – переважно буде дощ», - сказала представниця Укргідрометцентру.

За її словами, у Києві також очікується ця змішана фаза опадів, які можуть розпочатися з дощу, а потім перейти у сніг, тобто сніг буде мокрим.

Синоптик додала, що у другому циклоні очікується, що вітри матимуть трохи меншу швидкість, на відміну від тих, які були у першому.

«У цей наступний циклон очікуємо, що також будуть вітри – завжди циклони супроводжуються поривами вітру – але в межах 15-22 (метрів на секунду – ред.). Можливо, трохи більше буде (вітрів – ред.) по західних областях, та цю інформацію будемо уточнювати завтра. Але наступний (циклон - ред.) не буде настільки руйнівний, як цей. Просто у плані опадів він буде більш всеохоплюючим для території України», - зазначила Птуха.

Синоптик розповіла, що найактивніша фаза другого циклону припадає на ніч на середу, і потім він покидатиме територію України приблизно у напрямку Сумщини вже у день середи.

«А у п’ятницю ще один буде атмосферний фронт, про нього вже потім більш детально можна на сайті Гідрометцентру дивитися інформацію», - поінформувала представниця Укргідрометцентру.

Як повідомлялося, рятувальники під час ліквідації наслідків негоди відбуксирували 1130 транспортних засобів та прибрали 164 дерева.

В Україні наразі формується тенденція до теплих зим – синоптик 

В Україні наразі формується тенденція до того, щоб зимові періоди були теплими.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ поінформувала начальник відділу взаємодії із ЗМІ Українського гідрометцентру Наталія Птуха, відповідаючи на питання, якої зими чекати українцям.

«Загальні тенденції є до того, що у нас по території України стають періоди з холодами все менше. Тобто, холодних днів у зимовий період стає менше, ніж теплих. Зараз, у порівнянні до кліматичної норми, все ж таки тенденція йде до теплих зим, як і попередні були», - зазначила вона.

За словами синоптика, ця тенденція абсолютно не виключає такі моменти, як снігопади або вихід циклонів із півдня, південного заходу – але вони більш короткотривалі.

Птуха зауважила, що в Україні найближчим часом значного зниження температури не передбачається.

«Як кажуть у народі, тріскучих морозів найближчим часом не передбачається. Навпаки, по півдню країни у нас наприкінці тижня температурні показники знову можуть бути вище 10 градусів - це доволі висока (температура) як для початку грудня», - сказала вона.

Тож, додала Птуха, до кінця тижня снігу там практично не буде - у середу другий циклон, який очікується цього тижня, у цих областях принесе дощі, що сприятиме таненню снігу.

«Але сніговий покрив у нас залишиться по північній частині України - це Волинь, Рівненщина, Житомирщина, Київщина», - сказала синоптик.

Як повідомляв Укрінформ, 20 листопада кліматологи заявили, що у Києві завершився безморозний період, який розпочався 31 березня і тривав рекордні 232 дні.

На Одещині внаслідок негоди постраждало 13 людей – ДСНС

В Одеській області зафіксовано 13 постраждалих унаслідок негоди.

Про це пресофіцер Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«По Одещині у нас 13 людей постраждало: по меддопомогу з ознаками переохолодження звернулося 8 осіб та 5 осіб постраждало через падіння дерев», - сказав він.

Пресофіцер поінформував, що підрозділи ДСНС по Одеській області 216 разів залучалися до ліквідації наслідків негоди. Зокрема, було відбуксировано 15 автобусів і 12 автомобілів швидкої допомоги.

За його словами, ситуація у регіоні найскладніша, там дуже великі перемети на дорогах, з яких багато машин не могли виїхати. На цих ділянках залучено особовий складі і техніку ДСНС, також підключалися працівники ДПСУ, які залучали до роботи бронетранспортер. Крім того, для евакуації людей і визволення машин із заметів залучали всюдиходи «Богун».

Загалом, зазначив речник, працівники ДСНС відбуксирували вже 1300 транспортних засобів.

На цей час в Україні на 6 дорогах заборонено рух великовагового транспорту: на трьох у Черкаській області, по одній - у Миколаївській, Одеській та Кіровоградській.

Також на Кіровоградщині тимчасово обмежено рух автотранспорту на 2 ділянках доріг. У Миколаївській області перекрито рух на 10 ділянках доріг, у північній частині області на дорогах національного значення та суміжних дорогах місцевого значення ускладнений рух. Перемети там сягають 2 метрів, поінформував Хорунжий.

Він додав, що обмеження у Київській області та щодо в’їзду у Київ зняті.

Речник ДСНС закликав водіїв з огляду на штормове попередження перенести поїздку. «Якщо ж це зробити неможливо, є термінова справа і треба їхати, то треба, по-перше, не поспішати, дотримуватися швидкісного режиму, максимальної дистанції між автомобілями, пригальмовувати на перехрестях, пішоходних переходах, але робити це не різко», - зазначив Хорунжий.

Він також закликав пішоходів бути обережними і носити світловідбивні флікери. Під час сильних поривів вітру потрібно триматися далі від дерев і рекламних конструкцій, не паркувати поблизу них автомобілі.

Як повідомлялося, поліцейські протягом ночі витягли зі снігових заметів понад 2150 автомобілей та евакуювали близько 2900 громадян.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-