Бюджет України під час війни: поточна ситуація, плани та прогнози на наступний рік

Бюджет України під час війни: поточна ситуація, плани та прогнози на наступний рік

Укрінформ
24 листопада, 12:00 - брифінг на тему: "Бюджет України під час війни: поточна ситуація, плани та прогнози на наступний рік".

Організатори:  Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Сергій Марченко - міністр фінансів України (онлайн).

Теми до обговорення:

  • Джерела наповнення бюджету країни у 2024 році.
  • Міжнародна фінансова допомога Україні у 2024 році.
  • Кошти на оборону країни.
  • Фінансова ситуація в країні у 2024 році.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

У Мінфіні сподіваються на затвердження Національної стратегії доходів до кінця року

Міністерство фінансів України сподівається, що уряд затвердить Національну стратегію доходів на 2024 - 2030 роки вже до кінця 2023-го.

Про це поінформував міністр фінансів Сергій Марченко під час пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ на тему “Бюджет України під час війни: поточна ситуація, плани та прогнози на наступний рік”.

За словами міністра, документ уже розробили й найближчим часом подадуть на розгляд Кабінету Міністрів.

“Сподіваюся, до кінця року уряд підтримає Національну стратегію доходів, і ми почнемо імплементацію цього документа вже починаючи з 2024-го”, - сказав урядовець.

Він нагадав, що суттєве посилення доходної частини бюджету передбачене програмою співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Один із кроків на цьому шляху - затвердження Національної стратегії доходів на 2024 - 2030 роки, яка, поміж іншого, передбачатиме дієві адміністративні заходи, формування політики у цій галузі та посилення таких органів, як Податкова і Митниця.

“Йдеться про наповнення їх професійними кадрами, підвищення мотивації співробітників, діджиталізацію процесів, забезпечення ризик-орієнтованих підходів, імплементацію європейського законодавства. Ми фактично змінюватимемо наші фіскальні органи та їхню роботу відповідно до європейських стандартів”, - деталізував Марченко.

Україна вже багато чого для цього зробила у сфері законодавста, додав він. Тепер залишається максимально адаптувати наші фіскальні органи до практики роботи відповідних підрозділів податкової і митниці країн Європейського Союзу

Як повідомлялося, в березні 2023 року Кабінет Міністрів доручив Міністерству фінансів розпочати підготовку Національної стратегії доходів (НСД) на 2024 - 2030 роки. В урядовій ухвалі визначено етапи і терміни підготовки НСД, а також основні засади й завдання податкової політики в умовах воєнного часу та післявоєнного відновлення.

Підготовка такої стратегії була однією із трьох попередніх умов для затвердження радою директорів МВФ програми розширеного фінансування EFF дя України на 15,6 млрд дол. У Фонді не раз наголошували, що українська влада має зосередитися на посиленні спроможностей збирати власні доходи - як податкові, так і митні.

Україна використовує максимум можливостей для фінансування Сил оборони - Марченко

Україна максимально використовує можливості для фінансування сектору безпеки та оборони, спрямовуючи на це всі зібрані податки та внутрішні запозичення.

У цьому запевнив міністр фінансів Сергій Марченко на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ на тему “Бюджет України під час війни: поточна ситуація, плани та прогнози на наступний рік”.

За словами урядовця, при підготовці та ухваленні Основного фінансового документа України на 2024 рік вдалося забезпечити максимально можливий рівень фінансування усіх пріоритетних для держави напрямів. Ідеться, передовсім, про сектор безпеки та оборони, започаткування нових програм із виробництва та закупівель озброєнь і дронів, соціальний захист людей.

“Звісно, коштів на безпеку та оборону достатньо не буває, особливо в умовах війни. Але на запитання - “чи можемо надати більше?” - відповім: на цьому етапі йдеться про максимум, на який спроможна наша економіка. Ми зібрали максимум податків та зборів і всі спрямували на захист держави. Все, що вдається позичати на внутрішньому ринку, ми також скеровуємо на сектор безпеки та оборони”, - сказав Марченко.

Тому, за словами міністра, Мінфін наполягає на раціональному використанні обмеженого ресурсу саме за цим напрямком і на отриманні максимального результату.

"Це ключове питання для виживання країни", - підсумував Марченко.

Як повідомлялося, 9 листопада Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10000 «Про Державний бюджет України на 2024 рік» із доходами 1,768 трлн грн та видатками на рівні 3,355 трлн грн. Левова частка видатків бюджету-2024, як і цьогоріч, – витрати на безпеку та оборону, а також на соціальну сферу. Зокрема, на захист України від агресора передбачено майже 1,7 трлн грн. Це фактично все, що заробить наступного року держава. Решту напрямів фінансуватимуть за рахунок позик та грантової допомоги від міжнародних партнерів.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-