Старт кампанії «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства»

Старт кампанії «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства»

Укрінформ
23 листопада, 10:30 - пресконференція, присвячена старту світової акції «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства».

Організатор: HIAS Ukraine.

Спікери: Еріка Альфагеме – HIAS Ukraine; Богдан Пасічник  – Національна поліція України; Ганна Рожкова – ГО «Невидима»; Оксана Гузь - адвокатка  БО «Марш Жінок».

Модератор: Сергій Іващенко - HIAS Ukraine.

Чому це важливо? 

У 2023 році головна тема кампанії «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства» – «Інвестуй у запобігання насильства щодо жінок та дівчат».  Вона зосереджена на важливості фінансування різноманітних стратегій запобігання насильству в першу чергу.

Внутрішня тема HIAS у цьому році – «жінки та дівчата в умовах конфлікту та кризи». Насильство над жінками та дівчатами залишається одним із найпоширеніших порушень прав людини у світі. 

Довідково. HIAS Ukraine — представництво в Україні міжнародної благодійної організації зі штаб-квартирою у Вашингтоні, що має багаторічну історію надання допомоги біженцям та постраждалому від конфліктів населенню в усьому світі. Організація розпочала свою діяльність в кінці 19-го століття і на сьогодні працює на 4 континентах у 20 країнах світу. HIAS підтримує вразливі групи населення в Україні та сусідніх країнах, надаючи послуги з MHPSS на рівні громад, а також здійснюючи заходи з попередження та реагування на випадки GBV.

«16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства» - це міжнародна кампанія, яка проводиться щороку під керівництвом громадянського суспільства. Вона розпочинається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і завершується 10 грудня, у День прав людини. Кампанія була започаткована активіст(к)ами першого Жіночого інституту глобального лідерства у 1991 році.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація та  акредитація представників ЗМІ за посиланням.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

 Підсумкові матеріали:

В Україні створено 62 мобільні групи з протидії домашньому насильству - Нацполіція

В Україні діють 62 мобільні групи з протидії домашньому насильству, з них 10 розпочали роботу цьогоріч.

Про це під час пресконференції в Укрінформі, яка присвячена старту світової акції «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства», повідомив представник Національної поліції Богдан Пасічник.

«У 2021 році було створено спеціальні підрозділи з протидії домашньому насильству. Наразі ці підрозділи працюють у всіх найбільших містах України. Уже створено 62 мобільні групи», - сказав Пасічник.

Він зазначив, що цьогоріч почали роботу 10 таких мобільних груп.

Пасічник додав, що у порівнянні з минулим роком кількість звернень щодо домашнього насильства збільшується, але «в цілому ми виходимо на кількість звернень, яка була до війни».

Водночас представниця БО «Марш жінок» Оксана Гузь підкреслила, що рівень домашнього насильства в Україні щодо жінок і дівчат збільшився, зменшилась кількість жінок, які заявляють про такі випадки.

“Ми бачимо збільшення проблем, з якими стикаються жінки в контексті домашнього насильства, в контексті звернення до правоохоронних органів. Потрібно пам'ятати про кількість жінок, які виїхали з території України з дітьми. Тобто рівень домашнього насильства, скоріше за все, збільшився. Зменшилась кількість жінок, які заявляють про такі випадки”, - сказала Гузь.

Вона зауважила, що торік була ратифікована Стамбульська конвенція, але з моменту її ратифікації змін у нормативну базу України не було внесено.

“У нас лишаються статі Кодексу України про адміністративні порушення, певні статті Кримінального кодексу, але норми, які зафіксовані у Стамбульській конвенції, ратифіковані, але не імплементовані у структуру законодавства України”, - підкреслила представниця БО «Марш жінок».

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 22 листопада підтримала у першому читанні законопроєкт про внесення змін до Кодексу про адмінправопорушення у зв'язку з ратифікацією Стамбульською конвенції, який передбачає посилення відповідальності за домашнє насильство.

В Україні серед осіб, які потребують соціальної підтримки і допомоги, 72% складають жінки

В Україні серед осіб, які потребують соціальної підтримки і допомоги, 72% складають жінки.

Про це під час пресконференції в Укрінформі, яка присвячена старту світової акції «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства», повідомила керівник HIAS Ukraine Еріка Альфагеме.

“В Україні є велика частка літніх жінок, жінок і дівчат, які мають особливі потреби, внутрішньо переміщених осіб, серед яких багато жінок. Така статистика, якщо у нас є неповні сім'ї, то 90% таких сімей складається із жінок. Серед осіб, які потребують соціальної підтримки і допомоги - 72% складають жінки”, - сказала Альфагеме.

Вона зауважила, що організація HIAS Ukraine проводила опитування жінок щодо того, як вони справляються зі своїми обов'язками матерів. За його результатами, 50% респондентів зазначили, що з початком війни у них з'явилося багато складнощів з якими вони мають впоратися.

Крім того, за оцінками організації, 3,6 млн людей в Україні потребують підтримки і потерпали від гендерно зумовленого насильства.

Альфагеме зауважила, що статистика щодо випадків домашнього насильства збільшилась, водночас на заходи проти цього явища виділяються значні кошти.

“Завдяки зусиллям міжнародних організацій, завдяки співпраці між урядом України і міжнародними партнерами певні заходи мають бути спрямовані на те, щоб попередити торгівлю жінками і дівчатами, яких спонукають до сексуальних послуг”, - додала керівник HIAS Ukraine.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).

В Україні стартує світова акція «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства»

В Україні 25 листопада розпочинається міжнародна кампанія «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства».

Про це під час пресконференції в Укрінформі, яка присвячена старту світової акції «16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства», повідомив представник HIAS Ukraine Сергій Іващенко.

“16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства» - це міжнародна кампанія, яка проводиться щороку під керівництвом громадянського суспільства”, - сказав Іващенко.

Він поінформував, що акція розпочинається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і завершується 10 грудня, у День прав людини.

Кампанія була започаткована активіст(к)ами першого Жіночого інституту глобального лідерства у 1991 році.

Іващенко зауважив, що на підтримку цієї ініціативи оголошено акцію генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, який закликав до 2030 року покінчити з насильством щодо жінок.

Він зазначив, що щороку у кампанії нова тематика. Цьогоріч загальносвітова тематика - “Інвестуй у попередження гендерно зумовленого насильства”. Наша внутрішня тема в Україні цьогоріч - “Жінки та дівчата під час війни”.

“Сьогодні в світі кожна третя жінка так чи інакше зазнавала насильства, чи то сексуального, чи психологічного. Це вражаючі показники, які потрібно долати і запобігати таким проявам”, - сказав представник HIAS Ukraine.

У межах акції на вихідних пройде благодійний забіг, де кожен може взяти участь і таким чином показати свою позицію.

Також відбудеться конкурс серед школярів, який називається “Світ без гендерно зумовленого насильства”. Він передбачає участь школярів у відображенні їх очима цього світу.

“Для того, щоб побороти гендерно зумовлене насильство треба згуртувати зусилля держави, громадянського суспільства, жіночих, молодіжних організацій тощо. Важливим є питання забезпечення необхідного фінансування для того, щоб зупинити це явище в суспільстві. Організація HIAS Ukraine забезпечує необхідне реагування, заходи, які можуть попередити це явище і пом'якшити його наслідки”, - таку думку висловила керівник HIAS Ukraine Еріка Альфагеме.

Вона наголосила на важливості заходів, які вже були організовані компанією HIAS.

“Ми заснували 100 центрів для жінок, 20 центрів для дівчат. Загалом всіма заходами, які були спрямовані на підвищення обізнаності щодо гендерно зумовленого насильства було охоплено 5 тисяч осіб”, - поінформувала Альфагеме.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за дев’ять місяців порушили понад 5000 справ про домашнє насильство

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-