Урядовий план реінтеграції Криму: експертне бачення

Урядовий план реінтеграції Криму: експертне бачення

Укрінформ
23 листопада, 14:30 - презентація рекомендації щодо Плану заходів з реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополь.

Організатор: Кримськотатарський Ресурсний Центр. 

Спікери: Ескендер Барієв – голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу; Євген Хлобистов - професор, д.е.н., член експертної ради КРЦ з охорони довкілля та сталого розвитку Криму, координатор робочої групи «Екологія та економіка» ЕМ КП; Борис Бабін - професор, д.ю.н., адвокат Кримськотатарського Ресурсного Центру; Костянтин Захаренко – професор кафедри політичної психології та міжнародних відносин Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, д.п.н., адвокат; Володимир Ляшенко – представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Модератор: Тетяна Савчук – менеджерка з комунікацій Кримськотатарського Ресурсного Центру.

Чому це важливо? 

З 31 жовтня по 5 листопада Кримськотатарський Ресурсний Центр за підтримки Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні проводив ІІ Стратегічний Форум «Майбутнє Криму».

Під час заходу 20 досвідчених експертів детально проаналізували розвиток законодавства України щодо реінтеграції Криму у 2023 році. У рамках пресконференції спікери презентують рекомендації до Плану заходів з реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополь.

Додаткова інформація за тел.: 0673437454, e-mail: ctrc@ctrcenter.org.

Формат заходу – офлайн (Зала 2). 

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 13:30 23 листопада, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV. Також буде доступна на сторінці Кримськотатарського Ресурсного Центру у Facebook.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

План заходів щодо реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції Криму потребує доопрацювання - експерти

План заходів з реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополь потребує доопрацювання.

Таку думку висловили експерти під час презентації рекомендацій щодо до цього плану на пресконференції в Укрінформі.

За словами професора, д.е.н., члена експертної ради Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ) з охорони довкілля та сталого розвитку Криму Євгена Хлобистова, проблемними є дві частини цього документа, які стосуються екологічної та економічної політики.

"Пункти щодо екологічної та економічної політики потребують ґрунтовного доопрацювання", - сказав Хлобистов.

За його словами, в документі немає системного погляду, як саме екологічна політика має бути сформована під час реалізації заходів щодо деокупації та реінтеграції Криму.

"На це питання фактично немає відповіді. Приблизно така ж сама ситуація з економічною політикою", - сказав він.

Експерт пояснив, що в частині про екологічну політику основа цього плану полягає в моніторингу за допомогою супутникової зйомки, а це і так відбувається у нас щодня згідно з чинним законодавством. За його словами, також є "окремі позиції в екологічній політиці, які стосуються більш дрібних деталей. Це збереження на порядку денному міжнародних організацій, питання загроз для довкілля, які виглядають занадто абстрактними. Більша частина екологічної політики взагалі не має відношення до екології, а стосується інших частин документа - загальної безпеки, міжнародних відносин і таке інше".

Щодо заходів з реалізації економічної політики плану, на думку Хлобистова, відповіді також не надано.

"Економічна частина дуже важлива тому, що саме завдячуючи реалізації економічної політики ми маємо побачити процес реінтеграції Криму. Перше, що буде стояти на порядку денному Української держави, яка сформує свою територіальну цілісність за міжнародно визнаними кордонами, - це забезпечення економічного розвитку окупованих в минулому територій. І саме на ці питання, на жаль, відповіді немає в пунктах плану, які стосуються економічної політики", - підкреслив професор.

За його словами, немає "чіткого бачення заходів щодо санкційної політики, яка має загальне значення, по роботі з міжнародними організаціями, роботі форумів інвесторів, які будуть опікуватися несанкційною діяльністю в Криму". Також, зауважив експерт, "частину заходів з економічної політики слід перенести до частини з екологічної політики. А саме питання, які стосуються екології в Криму".

Своєю чергою представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі Володимир Ляшенко зауважив, що план заходів щодо реалізації інформаційної політики потрібно також переробити.

Він пояснив, що, зокрема, в самій Стратегії з деокупації та реінтеграції Криму зазначено, що Україна проводить зворотній зв'язок з громадянами, які проживають на ТОТ з використанням сучасних інформаційних технологій. В документі зазначено, що цей зв'язок має бути організований лише з Мінреінтеграції , Мінсоцполітики, Міністерством освіти, МОЗ і з Представництвом Президента в АРК, а з усіма іншими органами влади цей план заходів не передбачає зворотного зв'язку.

"Ми не можемо організовувати інформаційну політику з громадянами, які знаходяться на ТОТ і з якими ми не маємо повного зворотного зв'язку, а їх там більш ніж 2,5 млн. Тому цей план заходів потрібно переробляти. Потрібно більш конкретно визначити наші дії, які дозволять організувати інформаційну політику, як в період деокупації, так і в період реінтеграції",- сказав він.

Професор, д.ю.н., адвокат Кримськотатарського ресурсного центру Борис Бабін зауважив, що робота щодо експертної оцінки плану заходів реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції Криму - це початок великої дискусії.

"Я не хотів би, щоб нашу роботу сприйняли, як щось внутрішньополітичне. Це не внутрішня політика, це питання, пов'язані з деокупацією та реінтеграцією. За нинішніх умов, констатуючи реальність ситуації, ми сформулювали ці пропозиції, виходячи з простого факту, - на цей час ніхто цього не зробив. Тому ми вважаємо це нашим громадянським обов'язком», - підкреслив він.

Як повідомлялося, Стратегія деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму - документ, затверджений 24 березня 2021 року Президентом України. Він визначає ряд дій дипломатичного, військового, інформаційного, економічного й іншого характеру для деокупації Кримського півострова.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що стратегія деокупації Криму потребує нової редакції.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-