Гендерно зумовлене насильство: історії постраждалих під час війни в Україні

Гендерно зумовлене насильство: історії постраждалих під час війни в Україні

Укрінформ
24 листопада, 14:00 - пресконференція на тему: «Гендерно зумовлене насильство:  історії постраждалих під час війни в Україні. Як допомогти в умовах війни?». 

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань гендерної політики;  Галина Скіпальська -  виконавча директорка Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я», директорка Представництва HealthRight International в Україні;  Марина Легенька - віцепрезидентка ГО «Ла Страда Україна»;  Анна Дуб -  головна/сімейна лікарка КП Пологівський ЦПМСД Запорізької області, керівниця Інтегрованого центру комплексної підтримки постраждалих від ГЗН та наслідків війни Brave&Safe (онлайн); Тетяна Франчук -  психологиня онлайн-платформи SafeWomenHub, який працює з випадками СНПК; психолог центру Барнахус;  клієнтка Денного центру/Соціальної квартири «Право на здоров’я».

Теми до обговорення:

  • Актуальність проблеми гендерно зумовленого насильства (ГЗН) в Україні під час війни.
  • Особливості роботи з постраждалими від сексуального насильства в умовах конфлікту (СНПК).
  • Особливості роботи з постраждалими від насильства на прифронтових територіях.
  • Насильство щодо дітей: поточний стан питання в Україні та особливості роботи.

Чому це важливо?

Захід проводиться напередодні міжнародної акції «16 днів проти насильства». 

Варто зазначити, що згідно зі світовими дослідженнями, 1 із 3 жінок у світі зазнає фізичного та/або сексуального насильства. 1 із 5 жінок у світі, які є біженками або переміщеними особами, зазнають сексуального насильства.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація та акредитація на круглий стіл за посиланням.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Проблема гендерно зумовленого насильства лишається в фокусі державної політики — урядова уповноважена

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко наголосила, що проблема гендерно зумовленого насильства лишається в центрі уваги державної політики й в період війни.

Про це сказала на пресконференції «Гендерно зумовлене насильство: історії постраждалих під час війни в Україні. Як допомогти в умовах війни?» в Медіацентрі Україна-Укрінформ

“Проблема гендерно зумовленого насильства як була актуальна для України, так вона і залишається актуальною. І це не лише українське національне питання. Це проблема, яка є в усьому світі. Чи загострила війна цю проблему? Так, як і будь-які інші соціальні проблеми, тому що змінилося кардинально наше життя з повномасштабним вторгненням. В якихось сім’ях зменшилися ресурси, виникли нові проблеми, зруйновані заклади, які надавали таку допомогу, виникає нова реальність, в якій ми живемо. Реальність постійного стресу. Майже постійного горювання у зв’язку з тими втратами, які є, серйозного психологічного навантаження”, - зазначила Левченко.

Вона зауважила, що все це не може не впливати на ситуацію з домашнім насильством, як частиною гендерно зумовленого насильства.

“Чи говорить це про те, що держава не приділяє цьому увагу? Ні в якому разі. Питання залишається в центрі державної політики. І те, що Україна в червні минулого року ратифікувала Стамбульську конвенцію - “Конвенцію ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок та домашньому насильству і боротьбу з цими явищами”, це якраз яскравий приклад і підтвердження того, що тема знаходиться в центрі уваги, в фокусі державної політики. Для цього навіть під час повномасштабного вторгнення у держаному бюджеті України передбачено біля 180 мільйонів гривень субвенції на підтримку створення і розвиток послуг для постраждалих від насильства”, - підкреслила урядова уповноважена.

Вона додала, що така субвенція також передбачалася і була реалізована у 2021 році, а також передбачалася на 2022 рік, але ці гроші були спрямовані на підтримку Збройних сил України.

За словами Левченко, цими коштами розпоряджається Міністерство соціальної політики, і вони розподіляються потім на основі запитів громад.

“Тобто громада, яка бачить таку потребу, це також є дуже важливим моментом, тому що громада має, скажімо, побачити і артикулювати цю потребу, вона заповнює спеціальну форму, звертається до Міністерства соціальної політики і після цього проходить конкурс, відбір тих заявок, які є, і на основі цього конкурсного відбору вже фінансується така робота. А потім і Міністерство соціальної політики, і Національна сервісна служба України здійснюють моніторинг того, як відбувається робота, яким чином витрачені кошти і як надається допомога в таких сервісах, які створені на місцях”, - пояснила Левченко.

За її словами, органи місцевого самоврядування мають бути свідомі того, що саме вони повинні забезпечувати таку роботу і подавати заявки на відповідну субвенцію.

Як повідомляв Укрінформ, 20 червня 2022 року Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію).

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-