Розмежування і розподіл повноважень місцевого самоврядування та виконавчої влади

Розмежування і розподіл повноважень місцевого самоврядування та виконавчої влади

Укрінформ
28 листопада, 15:00 - круглий стіл на тему: «Розмежування і розподіл повноважень місцевого самоврядування та виконавчої влади».

Організатори: Центр політико-правових реформ, Конгрес місцевих та регіональних влад.

Учасники: представники Центру політико-правових реформ, місцевих органів виконавчої влади.

Чому це цікаво? 

З метою розмежування повноважень місцевого самоврядування між рівнями адміністративно-територіального устрою, органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади й виявлення та усунення їхнього дублювання, Центр політико-правових реформ розробив проєкт Концепції щодо розмежування та розподілу повноважень місцевого самоврядування і виконавчої влади.

Також для з’ясування бачення керівників територіальних громад щодо розмежування повноважень у системі органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади на різних рівнях адміністративно-територіального устрою за принципом субсидіарності було проведено соціологічне дослідження.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація та акредитація на круглий стіл за посиланням.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

В Україні розробили проєкт Концепції щодо розподілу повноважень місцевого самоврядування і виконавчої влади

Центр політико-правових реформ розробив проєкт Концепції щодо розмежування та розподілу повноважень місцевого самоврядування і виконавчої влади.

Презентація відбулася під час засідання круглого столу в Укрінформі.

“Питання виявилося значно складнішим не тільки з погляду трудомісткості, адже треба було проаналізувати все наше законодавство, подивитися, де і які повноваження визначені. Бачимо, що наші науковці мають відмінні підходи: хтось каже, що делегованих повноважень не має бути взагалі, хтось - що всі повноваження і є делеговані, адже місцеве самоврядування здійснює те, що визначено Конституцією та законами”, - зазначив голова ЦППР Ігор Коліушко.

За словами керівниці робочої групи, яка працювала над проєктом, доктора наук з державного управління, експерта фінансового права та місцевого самоврядування ЦППР Яніни Казюк, фахівці проаналізували чинне законодавство у понад 25 сферах, а також опитали представників 155 ОМС з 23 областей для з’ясування бачення очільників територіальних громад щодо розмежування повноважень. Експерти дійшли висновку, що загалом органи місцевого самоврядування підтримують розподіл повноважень на власні та делеговані. Більшість опитаних вважає, що вимоги з боку держави до ОМС щодо виконання делегованих повноважень є виправданими, однак є потреба в уточненні формату таких вимог.

Проєкт концепції і напрацьований з метою розмежування повноважень місцевого самоврядування між рівнями адміністративно-територіального устрою, органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади й виявлення та усунення їхнього дублювання, зазначила Казюк.

“Держава у той чи інший спосіб впливає на виконання місцевим самоврядуванням повноважень. По деяких повноваженнях вона дивиться, аби лише б не порушували закон, а по деяких — хоче, щоб ще й давали той продукт, існування якого держава вважає за необхідне. За великим рахунком, та друга частина є чисто державною, а до появи сучасного місцевого самоврядування саме держава фінансувала ці речі та відповідала безпосередньо за соціальні питання”, - зауважив керівник Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

За його словами, світ розвивається динамічно, і держава не встигає за тим, аби надавати послуги належним чином, тож делегує певні функції місцевому самоврядуванню.

Як наголосив керівник офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті Василь Негода, розмежування та розподіл повноважень місцевого самоврядування і виконавчої влади є дуже актуальним. “У нас у законі про місцеве самоврядування є делеговані повноваження. Вони у законі виписані лише обласного значення, попри те що всі громади ... є рівними і мають бути рівними у частині обсягу повноважень. Закон про місцевого самоврядування сьогодні цього не дає. Тому тут є проблема. Аналогічна проблема є із повноваження районних рад”, - сказав він.

Народний депутат Віталій Безгін зауважив, що реформа децентралізації загалом є успішною, проте існують і певні недоліки, які потрібно усувати. Зокрема, потребує переосмислення тема розмежування та розподілу повноважень місцевого самоврядування і виконавчої влади. “Хочеться сподіватися, що бодай у 2025 році ми вийдемо на практичний документ, який з обґрунтуваннями, з оцінками, з моделлю має лягти в основу законодавчих актів”, - сказав він.

Як повідомлялося, влітку 2022 року Мінрегіон розробив та направив на розгляд уряду законопроєкти "Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розподілу повноважень органів місцевого самоврядування у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою” та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою". Обидва документи пройшли погодження міністерств, облдержадміністрацій, асоціацій органів місцевого самоврядування та отримали висновки Мін’юсту.

Кабмін вніс їх до парламенту, але у лютому 2023 року обидва законопроєкти були зняті з розгляду ВР.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-