Жнива-2023 та експорт української агропродукції

Жнива-2023 та експорт української агропродукції

Укрінформ
16 жовтня, 12:30 - брифінг на тему: "Жнива-2023 та експорт української агропродукції".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Дмитро Соломчук - народний депутат та член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики (онлайн).

Теми до обговорення: 

  • Жнива 2023: скільки і чого вже зібрали?
  • Зберігання українського врожаю; 
  • Експорт української агропродукції.
  • Робота українського «зернового коридору».
  • Вартість продовольства цьогоріч.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Транзиту української агропродукції через західні кордони майже вчетверо менший, ніж міг би бути - депутат - депутат

Україна у 3-4 рази зменшила обсяги перевезень аграрної продукції транзитом через території сусідніх країн - членів Європейського Союзу.

Про це розповів народний депутат та член комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Відбуваються транзитні поставки через країни, які є нашими сусідами і які блокували поставки (деяких видів української агропродукції - авт.). Вони не в такому обсязі, як колись, тому що багато часу займають перевірки на митниці, якщо везти автомобілями. Вагони також довго перевіряють. Транзитний експорт через західні кордони в 3-4 рази менший, ніж міг би бути", - сказав він.

За словами Соломчука, Україна досі не відновила експорту пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку на внутрішні ринки п'яти країн - членів Європейського Союзу, який був заборонений Єврокомісією до 15 вересня 2023 року.

Як повідомлялося, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

Єврокомісія 15 вересня оголосила, що Євросоюз не продовжуватиме тимчасові обмеження щодо українського зернового експорту до п’яти сусідніх країн. Після цього Польща, Угорщина та Словаччина оголосили про рішення надалі одноосібно блокувати імпорт української агропродукції.

На зустрічі координаційної платформи, створеної під егідою Єврокомісії для вирішення проблеми експорту українського зерна до п’яти сусідніх країн ЄС, Україна представила план дій. Відповідно до плану, Україна запровадила внутрішню процедуру верифікації експорту чотирьох культур (кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця) до п'яти країн ЄС. Ця процедура передбачає видачу ліцензії від українського уряду протягом 30 днів з дня отримання заявки на експорт.

В Україні цьогоріч добудували 15 нових овочесховищ - депутат

В Україні у 2023 році добудували 15 нових овочесховищ.

Про це розповів народний депутат та член Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"В Україні в цьому році було добудовано 15 нових овочесховищ, але цього все одно мало для довготривалого зберігання", - сказав він.

Соломчук зазначив, що за останні декілька місяців в Україні ціни на овочі значно впали, проте через недостатню кількість овочесховищ вже весною 2024 року варто очікувати на їхнє зростання.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства, українські аграрії у 2023 році виростили 1,45 млн т овочів. При цьому, у міністерстві не прогнозують стрімкого зростання цін на овочі у поточному році, але не виключають сезонні коливання.

В Україні цьогоріч буде посіяно на 20% менше озимих - депутат

Українські аграрії у 2023 році посіють на 20% менше озимих, ніж у 2022 році, через нестачу фінансування.

Про це заявив народний депутат та член комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук під час пресконференції у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Аграрії менше сіють озимих через те, що не вистачає фінансових ресурсів. Ця цифра (площа посівів - авт.) буде на 20% менша, ніж минулого року", - сказав він.

Соломчук зазначив, що скорочення посівних площ під озимі в Україні призведе до зменшення врожаю пшениці у наступному році.

За його словами, для вирішення цієї проблеми депутат звернувся до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля із пропозицією утворити спецфонд для викупу пшениці в українських аграріїв. Соломчук пояснив, що це дозволить виробникам залучити додаткові кошти для проведення посівної.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 10 жовтня 2023 року аграрії посіяли вже 3,7 млн га озимих культур.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-