Мелітополь сьогодні: поточна ситуація в тимчасово окупованому місті

Мелітополь сьогодні: поточна ситуація в тимчасово окупованому місті

Укрінформ
11 жовтня, 14:30 - брифінг на тему: "Мелітополь сьогодні: поточна ситуація в тимчасово окупованому місті". 

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер:  Іван Федоров - міський голова Мелітополя (онлайн).

Теми до обговорення:

  • Гуманітарна та безпекова ситуація в тимчасово окупованому Мелітополі.
  • Рух опору.
  • Злочини окупантів у Мелітополі.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Росіяни збільшили комендантську годину на окупованих територіях Запорізької області

На тимчасово захопленій території Запорізької області російські окупанти збільшили тривалість комендантської години - тепер вона розпочинатиметься з 19:00.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Ворог продовжує збільшувати тиск на цивільних мешканців, збільшуючи час комендантської години. Тепер на тимчасово окупованій території вона буде з 19:00 (досі там комендантська година діяла з 22:30 до 05:00 – ред.)", - зазначив він.

Крім того, підкреслив мер, окупанти продовжують викрадати людей. За словами Федорова, щодня він отримує звістки від мешканців про нові викрадення. Наразі в полоні перебувають, за його словами, тисячі людей.

Федоров назвав ситуацію на окупованій території абсолютно небезпечною.

Із тимчасово окупованого Токмаку ворог вивіз приблизно половину своїх "чиновників", які раніше працювали в нелегальній ворожій адміністрації. Також ворог вивіз частково співробітників ФСБ і силових структур, зазначив мер.

"Але з іншого боку - він продовжує завозити своїх військових. З'явилася нова тенденція щодо розселення. Якщо раніше вони давали добу мешканцям на те, щоб виїхали з тих будинків, які ворог планував зайняти, то нині ворог дає максимум дві години і частіше робить підселення до наших цивільних мешканців. Таку ситуацію ми спостерігаємо і по тилових містах. Наприклад, велику кількість військових він розселяє по трасі Мелітополь-Бердянськ, в селах Приазовське, Приморське", - додав Федоров.

Також, підкреслив він, триває примусова паспортизація. Тих, хто не хоче отримувати російський паспорт, суттєво обмежують у правах. Наприклад, з нового року в окупації будуть відмовляти в наданні медичної допомоги людям з українськими паспортами, зазначив мер.

За словами Федорова, окупанти також будують нову гілку залізниці, яка проходитиме від Маріуполя до Мелітополя, і це робиться з однією метою - викрадення зерна, яке вирощують фермери і не продають, чекаючи деокупації.

Водночас ворог продовжує будувати нові оборонні споруди та перекидає нові підрозділи техніки. Зокрема, вчора мешканці бачили рух з боку Маріуполя через Бердянськ та Приморськ величезної колони техніки, до якої, за словами Федорова, входили БТР і танки. Тож пересування ворога постійно ведеться, підсумував він.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Мелітополі загарбники почали ремонтувати та складати дрони в закладах профтехосвіти, залучаючи до цього дітей.

Загарбники захопили будинок батьків мера Мелітополя і «заселили» туди невідомих

Російські загарбники захопили будинок батьків мера Мелітополя та «заселили» своїх людей.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров.

«На жаль ворог захопив будинок моїх батьків, це і мій будинок, в якому я виріс. Це сталося 7-8 місяців тому. Якісь невідомі чоловіки заїхали і проживають там в кількості від 3 до 5 людей. Що стосується мого будинку, то заїхали в нього з третьої спроби. Декілька разів приїжджали гастролери, але коли дізнавались, чий будинок, то відмовлялись заїжджати, адже розуміють, що їхнє життя буде недовгим в цьому будинку. Але все ж заїхали і начебто проживають», - сказав Федоров.

Загалом з тимчасово окупованої Мелітопольщини виїхало близько половини мешканців (приблизно 75 тисяч людей). Для допомоги внутрішньо переміщеним особам влада Мелітополя відкриває хаби під назвою "Саме тут". Їх вже працює три, і цими вихідними відкриється ще один у Дніпрі.

"На території міста Дніпро приблизно 5000 переміщених осіб - мешканців окупованого Мелітополя. Всього з Мелітополя та району виїхала приблизно половина", - сказав Федоров.

Раніше люди могли виїхати із зони тимчасової окупації через Крим, а також через територію РФ, але зараз ворог запровадив нові обмеження на виїзд громадян України, щоб посилити фільтрацію та унеможливити переміщення людей.

Раніше повідомлялось, що за півтора роки повномасштабного вторгнення команда Мелітополя відкрила три центри допомоги переселенцям мелітопольської громади - у Запоріжжі, Києві та Львові.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-