Поточна ситуація на Півдні України

Поточна ситуація на Півдні України

Укрінформ
11 жовтня,  13:00 - брифінг на тему:  "Поточна ситуація на Півдні України".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер:  Наталя Гуменюк - начальник об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Сили оборони роблять усе можливе для функціонування гуманітарного коридору - Гуменюк

Українські сили оборони роблять усе можливе для функціонування гуманітарного коридору у морі.

Про це начальник об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк сказала на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Він має назву гуманітарний, тому що спрямований на те, щоб у гуманітарний спосіб забезпечити функціонування судноплавства навіть для тих суден, які виявилися заблокованими з початку повномасштабного вторгнення у портах Одеської області. Є ще у нас судна, які заблоковані у портах Миколаївської і навіть Херсонської областей. Попри те, що вони перебувають там уже півтора року і деякі з них пошкоджені внаслідок бойових дій, судновласники все одно мають намір витягнути їх звідти і забезпечити їм мирний прохід. Поки що про Херсонщину та Миколаївщину не йдеться, але той коридор, що працює з одеських портів, досить стало функціонує, попри ту загрозу, яку море все ж таки в собі має. І не тільки море - й повітря, оскільки ворог останнім часом дуже системно тероризує цей напрямок тактичною авіацією, скидаючи керовані авіабомби в напряму цього коридору. А точніше, місць, де зосереджене прокладання рекомендованих морських транспортних шляхів навколо о.Зміїний», - сказала Гуменюк.

За її словами, особливість течії така, що вже скинуті керовані авіабомби можуть призвести або до детонації морських якірних мін, або до їхнього вільного дрейфування, тоді може статися детонація поблизу судна.

«Тому загроза залишається високою. Але сили оборони забезпечують безпековий компонент у межах своєї компетенції та у зоні відповідальності, тобто, в територіальному морі України ми забезпечуємо такий компонент. Кожного разу, коли судно, що вирішило скористатися таким гуманітарним коридором, залишає територіальне море України, сили оборони про це звітують», - сказала начальник об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня.

Кілька днів тому біля узбережжя Румунії в Чорному морі на міні підірвалося вантажне судно під прапором Туреччини.

Як повідомлялося, з портів України за два місяці роботи тимчасового гуманітарного коридору відправили на експорт 88 тис. т металопродукції та понад 172 тис. т залізорудної сировини.

Згідно із навігаційним дорученням ВМС ЗСУ №6, тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України почали діяти з 8 серпня 2023 року. Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Перше цивільне судно пройшло через новий український гуманітарний коридор 16 серпня, вийшовши з Одеського порту.

Армія РФ на Півдні перейшла в «економрежим» щодо використання снарядів – Гуменюк

Російські війська на Півдні перейшли в «економрежим» щодо використання снарядів, проте все одно ситуація напружена.

Про це начальник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк сказала на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Загальна кількість обстрілів з лівого берега (Дніпра у Херсонській області - ред.) по правому наразі тримається на показниках 60-70, дещо спадає день у день. Використання снарядів залишається на рівні 300-400. Це також не найвища позначка, оскільки раніше було й набагато більше снарядів. Зараз ми спостерігаємо певний «економрежим» у їх використанні», - сказала Гуменюк.

За її словами, ще зарано говорити про загальну нестачу снарядів у ворога, однак руйнування Силами оборони логістики ворога та знищення польових пунктів уже даються взнаки.

Водночас речниця наголосила, що ситуація на Півдні залишається досить напруженою, попри те що протягом останньої доби ворог дещо зменшив активність тактичної авіації. Загарбники намагаються чинити тиск, активізувавши скидання осколкових боєприпасів з БпЛА.

«Також тактична авіація продовжує активність у напрямку о.Зміїний над акваторією Чорного моря. Там, де росіяни не можуть проявляти активність корабельну, намагаються компенсувати це з повітря там, де відчувають поки що перевагу", - додала Гуменюк.

Крім того, Сили оборони фіксують розвідувальні БпЛА, що може свідчити про підготовку наступних атак, зауважила речниця.

Як повідомлялося, ЗСУ восени 2022 року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

Росія виводить у Чорне море більше кораблів, бо шторм ущух – Гуменюк

Росія виводить на бойове чергування більше кораблів, оскільки шторм на морі вщух.

Про це начальник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк сказала на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Це свідчить про те, що ... шторму немає, вони зараз поновлюють свою активність, хоча тримаються в тому самому безпековому районі», - сказала Гуменюк.

За її словами, останніми днями Чорне море штормило, тому на бойовому чергуванні не спостерігалося ворожого корабельного угруповування у повному складі, "хоча підводні ракетоносії продовжували тримати рівень загрози".

Як повідомлялося, станом на ранок 11 жовтня Росія вивела в Чорне море на бойове чергування три кораблі, з яких два є носіями крилатих ракет "Калібр".

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-