Поранені військові: соціальний захист та правова підтримка

Поранені військові: соціальний захист та правова підтримка

Укрінформ
12 жовтня, 13:30 - національний круглий стіл лідерів думок на тему: "Поранені військові: соціальний захист та правова підтримка".

Організатори: МБФ «Здоров'я українського народу» за сприяння “Асоціації Благодійників України”.

До участі запрошені: Вадим Свириденко - Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій; Дана Ярова - членкіня громадської антикорупційної ради Міністерства оборони Укріїни; Наталія Яшан - ДОЗ Міністерства внутрішніх справ; Марта Пивоваренко - психологиня та національна тренерка ВООЗ, ООН, UNDP/UNRPP; Тарас Тарасенко - народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини ВРУ; Віктор Сердюк - президент Ради захисту прав безпеки пацієнтів; Олександр Максимучук - президент Асоціації благодійників України; Сергій Сошинський - президент Міжнародного благодійного фонду "Здоров'я українського народу"; Марічка Гармаш - амбасадор програми #ВрятуйКінцівку, громадський діяч; Сергій Іванчук - амбасадор програми #ВрятуйКінцівку, громадський діяч; Андрій Приходько - юрист, адвокат, представник CSR бізнесу.

Теми для обговорення: 

  • Важливість комплексної підтримки поранених та їхніх сімей.
  • Створення єдиного медичного простору для догляду поранених.
  • Забезпечення психічного здоров'я та результативна психотерапія.
  • Захист прав поранених та їхня правова підтримка.
  • Лікування в Україні та за кордоном.
  • Реабілітація.
  • Адаптація до подальшого життя.
  • Оптимізація фінансування турботи про поранених.

Коротко. Яким має бути ставлення держави і суспільства до наших захисників, до героїв, які  втратили здоров’я під час оборони нашої держави? Учасники національного круглого столу обговорять кроки та механізми підтримки поранених захисників України, проблеми лікування та реабілітації, соціального захисту та правової підтримки. Запропонують конкретні та дієві рішення. Заключним акцентом стане підписання «Резолюції про поранених», яка стане дороговказом допомоги та підтримки поранених українських військових.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація та акредитація представників ЗМІ за посиланням

Акредитація триватиме до 13:15 12.10.2023, для підтвердження необхідно вказати ім'я, прізвище, назву видання. 

Додаткова інформація: +38 067 466 64 93.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Ветерани і поранені є великим ресурсом для держави, яка має дбати про них - експерти

В Україні потрібно змінити ставлення суспільства до поранених та відпрацювати наративи задля розв’язання існуючих проблем.

На цьому наголошували учасники круглого столу «Вантаж 300», що відбувся в Укрінформі.

Президент міжнародного благодійного фонду «Здоров'я українського народу» Сергій Сошинський зазначив, що на сьогодні налічується близько 150-200 тисяч поранених бійців, при цьому близько 10-15 тисяч пройшли ампутацію.

Перше, з чим стикається боєць після поранення, - це евакуація, зазначив він. «Величезну кількість людей ми втрачаємо під час евакуації, тому що оці перші кілометри є найскладнішими. Але так само багато втрачається здоров'я і при подальших етапах евакуації, поки людина не потрапляє вже в медичний госпіталь», - зауважив президент МБФ.

За його словами, проведені фондом дослідження засвідчили, що менше ніж половина поранених були задоволені рівнем евакуації.

Також наголошувалося на необхідності запровадження у державі інформування поранених та їхніх сімей про можливі дії після поранення.

«Ми плануємо випустити в січні 2024 року «Дороговказ для пораненого та його родини», зараз його готуємо. Цей документ має бути гайдом, мапою, яка буде дороговказом для кожної родини, в кого може статися ця трагедія, тому що поранення людини – це трагедія для кожної», - сказав Сошинський.

Окрім того, потрібно забезпечити родинам допомогу з догляду за пораненим під час його лікування та реабілітації (забезпечення транспортом), певний правовий захист від звільнень.

Експерти пропонують спонукати лікарів до безперервного професійного розвитку, а також ініціювати впровадження досвіду взаємодії лікарень із національними соціальними програмами, які допомагають рятувати поранених.

Також пропонується створити реєстр рекомендованих психотерапевтів та клінік для роботи з пораненими, узгодити методики й техніки психотерапевтичної підтримки, створити зручний довідник з реабілітації задля самостійної перевірки пораненим можливостей реабілітаційного центру.

«В нас є пропозиція сформувати перелік офіційних нагород, якими можуть бути нагороджені поранені та за рахунок яких поранені зможуть отримати пільги», - зазначив Сошинський.

Учасники заходу ініціюють проведення Дня подяки пораненому, у межах якого популяризувати подвиги героїв.

Крім того, необхідно сформувати з інституціями й Асоціацією благодійників реєстр неприбуткових організацій, що займаються пораненими, узгодити критерії та налагодити взаємодію задля покращення надання медичної допомоги бійцям.

Не менш важливою є ф боротьба із шахраями та псевдоволонтерами, до чого слід активніше залучати кіберполіцію та громади.

Екперти наголосили на важливості юридичного підґрунтя формування Національного комітету турботи про поранених у співпраці з міністерствами та громадськими організаціями, а також посиленні національної безпеки через турботу про поранених.

«В нашій країні влада об'єктивно зараз має всі козирі, і має волю, і можливість, і ресурси підтримувати поранених. Ветерани, поранені – це великий ресурс для держави, якщо держава і суспільство буде турбуватися про них», - резюмував Сошинський.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві соціальної політики підготували дашборд з інформацією про виробників допоміжних засобів реабілітації. В Урядовому контактному центрі з вересня запрацювала гаряча лінія з питань реабілітації та протезування військовослужбовців.

Верховна Рада та Мінветеранів напрацьовують зміни у підходах до ветеранської політики - депутат

Верховна Рада разом із Міністерством у справах ветеранів напрацьовують зміни у підходах до ветеранської політики, яка має складатися з п’яти основних складових.

Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Слуга народу» Тарас Тарасенко під час пресконференції в Укрінформі.

«Наразі напрацьовуються разом з Міністерством ветеранів, Комітетом соціальної політики та Комітетом з питань прав людини законодавчі ініціативи, а також ряд змін у підходах до ветеранської політики», - поінформував він.

Народний депутат наголосив, що має бути напрацьована ветеранська політика з п'яти складових.

«Повинна бути створена окрема державна цільова програма, яка передбачатиме забезпечення фізичного здоров'я, психічного здоров'я, соціальної адаптації та економічної безпеки», - зазначив Тарасенко.

Політик повідомив, що наразі вже напрацьований закон про ветеранське підприємство, який має найближчим часом пройти громадське обговорення, а потім буде зареєстрований у Раді.

«Також має бути створений масовий регіональний ветеранський спортивно-клубний рух. Для цього ми плануємо і просуваємо ідею створення близько 140 регіональних ветеранських центрів», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, за словами міністерки у справах ветеранів Юлії Лапутіної, у 2023 році 2400 родин ветеранів отримають житло.

В Україні слід створити механізм для швидкого протезування військових - депутат

В Україні потрібно створити механізм, що забезпечить можливість якнайшвидшого протезування учасників бойових дій.

На цьому наголосив народний депутат Тарас Тарасенко (фракції «Слуга народу») на пресконференції в Укрінформі.

«Якщо ми говоримо більш конкретно про саме про ... поранення, то зараз мною як головою міжфакційного об'єднання реабілітаційних сил України ініційована нарада у Прем'єр-міністра щодо питання протезування», - сказав він.

Парламентарій зазначив, що на сьогодні в Україні немає відповідних стандартів і протезування «хлопці, дівчата чекають у чергах дуже довго».

Тому й ініціюється нарада, щоб зібрати всі профільні міністерства і напрацювати «необхідний механізм, єдину систему для того, щоб постраждалі учасники бойових дій могли швидко отримати допоміжний засіб та швидко відновити себе», сказав Тарасенко.

«Саме швидке протезування і швидка реабілітація - найкраще для якнайшвидшого відновлення особи», - наголосив політик.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві соціальної політики підготували дашборд з інформацією про виробників допоміжних засобів реабілітації.

В Урядовому контактному центрі з вересня запрацювала гаряча лінія з питань реабілітації та протезування військовослужбовців.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-