Результати реалізації державних та комунальних земель: два роки роботи земельних онлайн-аукціонів

Результати реалізації державних та комунальних земель: два роки роботи земельних онлайн-аукціонів

Укрінформ
6 жовтня, 12:00 - пресконференція на тему: "Результати реалізації державних та комунальних земель: два роки роботи земельних онлайн-аукціонів".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ, Prozorro.Продажі.

Спікери: Сергій Бут - СЕО Прозорро.Продажі;  Денис Башлик -  заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку; Роман Нейтер -  дослідник Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки; Анастасія Іванцова - комунікаційна директорка ВоксУкраїна; Надія Крижан - головна спеціалістка сектору з земельних питань Новоборисівської сільської ради (онлайн); Олександр Поліщук - заступник начальника Управління ринку та оцінки земель Держгеокадастру.

Теми до обговорення: 

  • Як запуск онлайн-аукціонів вплинув на ринок землі.
  • Які громади та в яких регіонах найефективніше реалізовуються ділянки через онлайн-аукціони.
  • Як трансформується ринок землі в умовах війни.
  • Які ще землі мають реалізовуватися у прозорий спосіб через електронні торги.
  • Які міфи та дезінформація існують щодо роботи ринку землі: як їх спростовувати та перевіряти.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

У Мінагрополітики очікують зростання цін на ринку землі після його відкриття для юросіб

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України очікують, що ціни на ринку землі в Україні зростуть після його відкриття для юридичних осіб з 1 січня 2024 року.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку Денис Башлик під час пресконференції у Медіацентрі Україна — Укрінформ

"Вийдуть (на ринок-авт.) ті, хто довго чекає - юридичні особи, які хочуть мати землю у власності для того, щоб мати можливість розвивати довгі інвестиційні проєкти. Це, звісно, спричинить знову ріст ціни", - сказав він.

Башлик зазначив, що наразі в Україні найвищі ціни на земельному ринку фіксують у трьох областях: у Івано-Франківській, де середня ціна за гектар зросла майже до 2 тис. дол. США, у Львській - 1450 дол. США за га та Тернопільській - 1400 дол. США.

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям.

З 1 січня 2024 року в Україні стартує другий етап впровадження ринку землі, коли землю зможуть купувати юридичні особи, зареєстровані в Україні. Придбати можна буде не більше 10 тис. га земель сільськогосподарського призначення.

На аукціонах у Prozorro.Продажі вже реалізовано майже 38 тис. га землі

На електронних аукціонах у системі Prozorro.Продажі вже продано або здано в оренду майже 38 тис. га землі.

Про це розповів СЕО Prozorro.Продажі Сергій Бут під час пресконференції у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Майже 38 тис. га було продано чи здано в оренду на електронних аукціонах. Переважна більшість - це активи місцевих органів влади, міст, селищ", - сказав він.

Бут зазначив, що найбільшу кількість земельних аукціонів організатори проводять щодо земель сільськогосподарського призначення. На аукціонах з оренди частка сільгоспземель становить 70%, а на аукціонах із продажу - 60%.

Загалом, у системі Prozorro.Продажі вже проведено аукціони з продажу 2,7 тис. га землі на загальну суму 1,3 млрд грн. В оренду через аукціони передано 35,1 тис. га землі.

Як повідомлялося, електронні аукціони з оренди та продажу земель у системі Prozorro.Продажі були запущені в Україні у жовтні 2021 року. У 2022 році торги з оренди сільгоспземлі державної та комунальної власності не проводилися з 24 березня по 19 листопада.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-