Поточна ситуація у Чорному та Азовському морях

Поточна ситуація у Чорному та Азовському морях

Укрінформ
4 жовтня, 11:00 - брифінг на тему: «Поточна ситуація у Чорному та Азовському морях».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Дмитро Плетенчук - речник Військово-морських сил ЗСУ (онлайн).

Теми до обговорення:

  • Ворожі атаки на порти та портову інфраструктуру.
  • Функціонування «зернового коридору».
  • Поточна ситуація в Чорному та Азовському морях.
  • Ситуація на острові Зміїний.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

У Чорному морі Росія тримає до 5 ракетоносіїв, в Азовському - два

У Чорному морі Росія тримає до 5 ракетоносіїв, в Азовському - два.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"Зараз маємо в Чорному морі кілька одиниць, до п'яти, ворожих кораблів. ...Новим є наявність зараз в Азовському морі двох носіїв, загальний залп може складати до восьми ракет, і окрім того, один бойовий корабель. Чим це викликано, поки що сказати не готовий, але бачимо не те, щоб зміну тактики, вони намагаються періодично переміщувати ці одиниці між різними портами - Феодосія, Новоросійськ, Севастополь", - сказав Плетенчук.

Він додав, що ворожі кораблі зараз намагаються якомога рідше заходити у Севастополь, тому що не відчувають того рівня безпеки, до якого звикли.

"Але все одно мають періодично заходити у Севастополь, тому що завантаження "Калібрів" відбувається там. Решта кораблів тримається ближче до Новоросійської бази", - зазначив речник.

Плетенчук додав, що росіяни знову посилили охорону так званого Кримського мосту - там зараз перебувають чотири кораблі, п'ять катерів.

"У них тиждень десь був такої перерви. Зараз вони знову до десяти одиниць там тримають", - сказав Плетенчук.

Станом на зараз, за його словами, з українських портів прямують три судна, загалом по новому коридору на захід йде 12 суден, на вихід - 10.

Як повідомляв Укрінформ, за даними ОК "Південь" кораблі та катери чорноморського флоту РФ фактично не курсують в напрямку територіального моря України.

У ВМС ЗСУ розвінчали міф про надможливості і потужності російського "Циклону"

Російський корабель "Циклон", який Росія вивела на бойове чергування наприкінці серпня, має надзвичайно малий функціонал, і навіть на нього зараз неспроможний.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ сказав речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"Я не знаю, звідки береться інформація про його надможливості і потужності. Це звичайний маленький ракетний корабель серійного типу, ближньої морської зони море-ріка. Він по факту є морською платформою, носієм крилатих ракет. Це єдине його призначення. Решта його штатного озброєння призначені лише для ведення оборони, грубо кажучи, цього корабля, тобто він не буде брати участь у якихось морських баталіях. Це просто платформа, яка має вийти в море, запустити свої вісім ракет, які мають дальність близько 2000 кілометрів, і сховатися назад. Це єдиний його функціонал. Але навіть враховуючи це, він наразі і на нього неспроможний", - розповів Плетенчук.

Речник додав, що це один з останніх кораблів, який росіяни побудували в тимчасово окупованому Криму. За його словами, "Циклон" не пройшов державні випробування щодо запуску ракет.

"Незважаючи на те, що він в строю вже фактично пів року, він і далі їх не запускає. Це свідчить про рівень суднобудівної галузі в російській федерації", - сказав Плетенчук.

Водночас він зауважив, що списувати з рахунків противника зарано.

"Це досить потужне угруповання. Вони мають десятки кораблів, тому я не готовий підтвердити в повному обсязі ці висновки (що російський флот у Чорному морі зазнав поразки - ред.). Тим не менш, є у них проблеми, відповідно з тим, що вони зазнають втрат, по-перше. По-друге, те, що вони обмежені в акваторії, саме завдяки роботі як берегових ракетно-артилерійських військ ВМС, так і інших складових Сил оборони і безпеки України", - сказав Плетенчук.

Як повідомляв Укрінформ, 22 вересня близько 12:00 Сили оборони завдали успішного удару по штабу командування чорноморського флоту РФ у тимчасово окупованому Севастополі.

Ефективний захист портової інфраструктури може забезпечити авіація – речник ВМС

Ефективний захист портової інфраструктури України може забезпечити авіація.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"Єдиним радикальним рішенням стане посилення Повітряних сил України з допомогою тих самих винищувачів типу F-16 або систем протиповітряної оборони. Вже неодноразово казали, що покрити всю територію (системами ППО - ред.) складно, тому що Україна має велику територію. І що стосується півдня, тут ми покладаємо всі надії саме на наших колег з Повітряних сил", - сказав Плетенчук.

Також речник Військово-морських сил ЗСУ прокоментував постійні бомбардування Росією острова Зміїний: "Можемо зазначити, що це більше схоже на такі акти безсилля".

Зокрема, він нагадав, що Україна звільнила акваторію Чорного моря від ворожого корабельного угруповання від українського узбережжя на сто морських миль. Але є проблема з російською авіацією.

"Ми тримаємо під вогневим контролем цю акваторію, не даючи можливості туди заходити, а вони намагаються контролювати повітряний простір, періодично там проводять розвідку і завдають вогневі ураження. Враховуючи, що там бомбардувати більше нема чого в принципі, от вони бомбардують острів Зміїний. Сказати, що в цьому є якийсь військовий сенс, військова доцільність, я наразі не можу", - зазначив Плетенчук.

Як повідомляв Укрінформ, 22 вересня Сили оборони завдали успішного удару по штабу командування чорноморського флоту РФ у тимчасово окупованому Севастополі.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-