«INTERUACTION. Позитивний сценарій відновлення і розвитку  України». Презентація результатів форуму

«INTERUACTION. Позитивний сценарій відновлення і розвитку України». Презентація результатів форуму

Укрінформ
4 жовтня, 10:00 - презентація результатів міжнародного форуму «INTERUACTION. Позитивний сценарій відновлення і розвитку України».

Організатори: ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» (BPW of UA), ГО «Клуб ділових жінок Мелітополя».

Учасники: Юлія Голованова - фахівчиня з адвокації та державно-приватного діалогу Програми Розвитку ООН; Володимир Кільдій - координатор проєкту Представництво "Фонду Фрідріха Науманна за Свободу" в Україні; Катерина Левченко - Урядова уповноважена з гендерної політики; Олександра Ляшенко – професорка, доктор економічних наук; Ніна Южаніна - народний депутат України, член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики; Борис Ямпольський – консультант із безпеки (Ізраїль); Вячеслав Хардіков - заступник директора Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України; Марта Данілова - головний спеціаліст відділу регіонального розвитку та відбудови департаменту стратегічного планування та регіональної політики Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України; Анастасія Баклан - керівниця проєктів Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE); Юлія Заїка - організаторка, керівниця громадської організації "Ліга ділових і професійних жінок України".

Модератор: Андрій Куликов - радіожурналіст, медіатренер.

Питання до обговорення:

  • Основна цінність ідеї – в практичній площині. Як перейти від технічних стратегій до реально необхідних, від номінальних - до імплементованих у життя?
  • Формування єдиного підходу в розробці стратегій. Чому так багато ініціатив і так мало реальних результатів і успішних кейсів реалізованих стратегій?
  • Хто або що має бути в основі стратегій. Чому людиноцентричність не є фокусом у формуванні стратегічних цілей? Гендерночутливі стратегії та стереотипи. Чому це важливо?
  • Як сприяти єдності та фокусуванню на результат? Чому розрізненість і боротьба за ресурс переважають?
  • Хто та яким чином розроблятиме стратегічні документи України, регіонів, громад?

Коротко. Учасники заходу розкажуть про формування експертної команди для розробки концепції стратегії відновлення та розвитку регіонів і громад шляхом об'єднання зусиль найпотужніших фахівців з різних регіонів країни та міжнародних партнерів.

Довідково. Ініціатива здійснюється в межах швейцарсько-українського проєкту «Зміцнення членських бізнес-об'єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні», який впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні у співпраці з Міністерством економіки України за підтримки Швейцарії.

Формат заходу – офлайн (Зала 2)+ онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Експерти пропонують створити команду для участі у розробці концепції стратегії розвитку регіонів

В Україні варто сформувати команду для розробки концепції стратегії відновлення та розвитку регіонів і громад, до складу якої мають увійти найпотужніші фахівці з різних областей та міжнародні партнери.

Про це йшлося під час презентації в Укрінформі результатів міжнародного форуму «InterUAction. Позитивний сценарій відновлення і розвитку України», організованій ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» (BPW of UA) та ГО «Клуб ділових жінок Мелітополя».

«Треба долучити до цього процесу (розробки концепції стратегії відновлення – ред.) людей на кожному етапі, фахівців на різних рівнях. Не можна на це дивитися однобоко, що це мають розробляти органи влади чи органи управління. Ситуація та реальність у кожному регіоні абсолютно різна, і треба бачити цілісну картину і розуміти, як саме ми можемо підсилювати один одного і швидко реагувати на зміни, адаптуватися та знаходити ті рішення, які до цього часу ніхто не приймав і не діяв саме таким чином. Цей досвід, який сьогодні проживає Україна, є унікальним», - сказала організаторка, керівниця громадської організації "Ліга ділових і професійних жінок України" Юлія Заїка.

На її переконання, стратегія має стати саме тим документом, який дійсно будуть втілювати у життя, рухаючи країну уперед, а не тим, що просто ляже на поличку.

Народний депутат, член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна погодилася з тим, що влада обов'язково має долучити громадськість та експертів до напрацювання певних рішень. «Напрацювання кроків, які потрібні кожному з нас. Ні для влади, ні для окремих якихось груп, а ми маємо відчувати, що це ми робимо для себе. І коли оце відчуття у нас буде, ми будемо пропонувати те, що можна імплементувати, те, що можна від самого початку згенерувати у план і в процесі імплементувати його, відчуваючи себе частиною виконання цього плану. Я хочу, щоб у нас в країні нарешті про це задумалися», - сказала вона.

За словами Южаніною, в державі за довгий час було розроблено багато різноманітних якісно виписаних стратегій, але у життя їх ніхто не втілює. Нині ж варто зробити такий документ простішим та прийнятнішим, але таким, який не стане черговий невиконаним, заявила депутат. «Тому ми маємо говорити у групах з людьми, які більше знаходяться на землі, чим в теоретичних знаннях, про те, що ми маємо робити сьогодні», - додала вона.

«Хочемо чи ні, але ми маємо при цьому відштовхуватися від безпеки у всіх її проявах та виявах», – сказала доктор економічних наук, професорка Олександра Ляшенко та зазначила, що проведений 8 вересня форум «InterUAction. Позитивний сценарій відновлення і розвитку України» якраз є яскравим прикладом якісного діалогу про безпеку, підтримку бізнесу, діалогу між владою та суспільством.

Керівниця проєктів Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE) Анастасія Баклан зазначила, що на форумі відбулася якісна дискусія. Групи у складі експертів детально опрацьовували питання за такими напрямками, як економіка, МСБ, аграрна політика, освіта і наука, охорона здоров'я, безпека та громадська оборона, відновлення інфраструктури і житла, аудит збитків, завданих внаслідок війни, та багато інших тем. «Був дуже балансовий підхід до формування таких груп і учасників, де були і представники влади, і бізнесу, і представники громадянського суспільства, які глибоко орієнтуються у рамках цієї тематичної дискусії», - додала вона.

На переконання координатора проєкту Представництво "Фонду Фрідріха Науманна за Свободу" в Україні Володимира Кільдія, форум був дуже корисний, адже там вдалося розглянути багато важливих тем, тому варто рухатися уперед, проводити інші заходи, максимально залучаючи до них якомога ширше коло фахівців, влади, бізнесу.

Фахівчиня з адвокації та державно-приватного діалогу Програми розвитку ООН Юлія Голованова вважає, що форум 8 вересня - це лише початок великого та важливого процесу створення серйозного майданчика для подальшого діалогу. «Державно-приватний діалог – це насправді така складна штука… Ми зацікавлені в тому діалозі, що означає не лише ділитися проблемами, шукати спільні рішення, а також брати взаємні рівні зобов’язання із виконання цих рішень. Я переконана, хоча це завдання надзвичайно складне, але початок такого діалогового процесу вже закладений. Це надзвичайно амбітний проєкт», - сказала вона.

«Одним зі способів переходу від номінальних стратегій до імплементованих у життя є чітке визначення кроків та відповідальних осіб за їх виконання, а також створення механізмів моніторингу та звітності. Важливо, щоб наші стратегії були життєздатними й реалістичним. Проблематикою також є розбіжність ініціатив та відсутність єдиного підходу у розробці стратегії. Замість того, щоб поєднати зусилля та ресурси, ми часто бачимо багато окремих проєктів та ініціатив, які не завжди координовані між собою. Координування єдиного підходу у розробці стратегії може допомогти уникнути дублювання та забезпечити більш ефективне використання ресурсів», - вважає головний спеціаліст відділу регіонального розвитку та відбудови департаменту стратегічного планування та регіональної політики Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Марта Данілова.

Як повідомлялося, ініціатива InterUAction здійснюється в межах швейцарсько-українського проєкту «Зміцнення членських бізнес-об'єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні», який впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні у співпраці з Міністерством економіки України за підтримки Швейцарії.

Рівень економічної активності жінок становить 56% - урядова уповноважена з гендерної політики

Рівень економічної активності жінок в Україні становить 56%, а чоловіків - 69%, тому питання гендерної рівності залишається актуальним.

На цьому наголосила урядова уповноважена з гендерної політики Катерина Левченко під час презентації в Укрінформі результатів міжнародного форуму «INTERUACTION. Позитивний сценарій відновлення і розвитку України», організованій ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» (BPW of UA)та ГО «Клуб ділових жінок Мелітополя».

«Рівень економічної активності жінок складає 56%, а чоловіків - 69%. 20% - розрив в оплаті праці (неоплата рівної цінності). Низький рівень повної та продуктивної зайнятості – у жінок менше половини - 45,4%, в той час, як чоловіки – майже 60%. Так, 40% керівних посад у приватному секторі, 47% ФОП - жінки, проте, ми сьогодні спотерігаємо оці диспропорції та дисбаланси, які мають стати предметом позитивних дій, спрямованих на об'єднання зусиль уряду, громадських організацій, бізнесу, роботодавців», - сказала Левченко.

За її словами, при цьому безкоштовні функції по догляду за близькими людьми більшою мірою лягають на плечі жінок. Вихід на ринок праці після народження дитини, або тоді, коли є батьки чи інші члени родини похилого віку, які потребують постійного догляду, достатньо проблематичний. Тому є необхідність такі питання активізувати. Включення жінок у всі важливі процеси вкрай необхідне, вважає Левченко.

Урядова уповноважена з гендерної політики також звернула увагу на те, що Європейська Комісія вважає, що гендерна рівність повинна бути основою відновлення. Тому Україні це варто врахувати, адже країна йде шляхом, який веде у ЄС.

Як повідомлялося, Левченко неодноразово наголошувала, що гендерна рівність — це не тільки про права, а це ще й про можливості, саме тому необхідно зробити таким чином, щоб і в жінок, і в чоловіків були рівні можливості для самореалізації себе в суспільстві.

За час повномасштабної війни в Україні зареєстрували близько 9 тис. БФ та 6 тис. ГО – Мін’юст

В Україні за час повномасштабної, розв’язаної Росією, війни було офіційно зареєстровано близько 9 тисяч благодійних фондів та 6 тисяч громадських організацій.

Про це заступник директора Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України В'ячеслав Хардіков повідомив під час презентації в Укрінформі результатів міжнародного форуму «InterUAction. Позитивний сценарій відновлення і розвитку України», організованій ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» (BPW of UA) та ГО «Клуб ділових жінок Мелітополя».

«За цей період з'явилися багато новостворених організацій. Було зареєстровано в Україні благодійних фондів близько дев'яти тисяч, хоча до цього благодійні організації не були дуже поширеними об'єднаннями громадян. Що стосується громадських організацій, то за увесь час вторгнення вже було створено та діють близько шести тисяч ГО», - сказав Хардіков.

За його словами, при цьому активно акредитовують відокремлені підрозділи неурядових організацій. Якщо до початку повномасштабного вторгнення такого сплеску не було, то після 24 лютого 2022 року акредитувалося 85 нових філій представництв міжнародних організацій та благодійних фондів, які активно працюють на території України.

Хардіков підкреслив, що Міністерство поставило перед собою завдання спростити та полегшити процедури реєстрації інституцій громадянського суспільства, аби їм було легше розпочати свою діяльність.

Як повідомлялося, у лютому 2022 року Міністерство юстиції було змушене з метою безпеки відключити на певний час реєстри, але з березня ситуація змінилася і, наприклад, реєстрацію громадських та благодійних організацій відновили.

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-