Як повернути депортованих українців з Російської Федерації додому?

Як повернути депортованих українців з Російської Федерації додому?

Укрінформ
4 жовтня, 12:00 - пресконференція на тему: “Як повернути депортованих українців з Російської Федерації додому?”

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ, Коаліція «Україна. П‘ята ранку», Центр прав людини ZMINA, Regional Center for Human Rights.

Спікери: Онисія Синюк -  правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA;  Альона Луньова -  директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA;  Катерина Рашевська - експертка Регіонального центру прав людини.

Чому це цікаво? 

Під час пресконференції  спікери презентують  аналітичний звіт  «Механізми (шляхи) повернення українців, які були депортовані на територію Російської Федерації», який  підготувала Коаліція «Україна. П’ята ранку».

Теми до обговорення:

  • Як повертати депортованих та насильно переміщених українців додому: які механізми для цього слід активувати?
  • Яка роль України та інших держав у процесі допомоги примусово вивезеним громадянам?
  • Хто і як має дбати про механізми повернення, реабілітації та реінтеграції та захист прав людини після повернення з депортації?

Додаткова інформація: Олена Задорожна (тел.:+38 097 9155445, e-mail: coalition5am@gmail.com).

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Кількість українців, які повертаються з окупованих територій, зростає: щоденно повертається близько 100 осіб - Центр прав людини ZMINA

На кордоні Бєлгородської області РФ та Сумської області України працює єдиний пункт пропуску Колотилівка — Покровка, через який українці можуть повернутися з окупованих територій.

Про це сказала директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова на пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Кількість бажаючих покинути РФ зростає. Зокрема і через те, що всі громадяни, які мають проблеми з документами, через інші пункти пропуску виїхати не можуть і виїхати через Білорусь зараз також не можуть. Я думаю, що не менше ста осіб на день повертаються, і ця цифра зростає”, - сказала Луньова.

Вона нагадала, що РФ нещодавно закривала вказаний пункт пропуску, і певний час він не працював, що створювало велику проблему.

Луньова нагадала, що цей ПП не працює на виїзд з України, тільки на повернення і тільки українських громадян. Нині біля цього ПП є місця, де можна переночувати, є вода, харчування. Біля нього працюють і міжнародні організації, які допомагають приймати людей. Крім того, там курсує евакуаційний потяг з виплатами, які надаються тим особам яких евакуює держава. Тобто, якщо людина перетинає кордон і повертається, вона отримує державну допомогу, і це важливо, бо так не завжди було, наголосила директорка з адвокації .

Зазначений пункт проходить по середині села. Це пішохідний перехід. Луньова повідомила, що РФ часто допитує тих, хто хоче потрапити в Україну. Там працює ФСБ.

На наступному етапі, коли людина перетнула кордон з боку РФ, вже в українському пункті з нею, у разі якщо вона не має документів, проводиться співбесіда і, за рішенням прикордонника вже, пропуск відбувається. “Цей пункт є рятівною соломинкою, щоб покинути окуповану територію", - підкреслила посадовиця.

Як повідомлялось, гуманітарний коридор Колотилівка — Покровка відновив свою роботу 5 серпня. Охочі евакуюватися із Сумської області можуть також скористатися спеціальним евакуаційним поїздом Суми-Київ. На вокзалі Укрпошта виплачує кожному громадянину по прибуттю 3 тисячі гривень для дітей та осіб з інвалідністю та 2 тисячі гривень для всіх інших осіб.

*Потрібно напрацювати єдиний протокол дій для повернення українських дітей, депортованих до РФ – експерти

Україні потрібен єдиний механізм повернення українських дітей, яких було депортовано до Росії.

Про це сказала експертка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська на пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Росія чинить спротив у процесі повернення. Щоб вберегти дітей від повторної травматизації, потрібно створити єдиний механізм повернення українських дітей", – зазначила експертка.

За її словами, цей механізм повинен розпочатися з ухвалення резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка закріпить зобов’язання РФ, України і держав-сторін Женевських конвенцій щодо повернення українських дітей. "Зобов’язання репатріювати без жодних зволікань цивільних осіб, яких було так звано евакуйовано, – це зобов’язання, передбачене міжнародним гуманітарним правом", – сказала вона.

Рашевська нагадала, що згідно з даними порталу "Діти війни", кількість депортованих або примусово переміщених до Росії українських дітей становить понад 19 тис. Україні вдалося повернути лише 386 дітей.

Також є дуже важливим унормувати питання, що стосуються проживання, документів, медичної допомоги, реабілітації, наголосила директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова. "На мій погляд, дуже важливим було б напрацювання міжсекторальне такого протоколу дій. Тому що, коли дитина перетинає кордон України і повертається на нашу територію, зараз це робиться силами громадських організацій, волонтерів. А насправді перше питання, яке виникає, – де ті діти, часто разом із батьками, будуть жити? Бо дуже часто вони з окупованих територій. Крім того, це питання документів, медичної допомоги, реабілітації. Це все дуже важливо, щоб саме уряд міг унормувати", – пояснила Луньова.

У свою чергу, аналітик Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк повідомила, що також є великі проблеми і з поверненням дорослих людей, бо переважно тих, кого депортували з України, не розміщували у найближчих до кордону регіонах. Їх намагалися якнайшвидше розподілити по суб’єктах РФ, і переважно у найбільш віддалених. "Російські волонтери зазначали, що, наприклад, на вокзал у Таганрозі приїжджали поїзди, які відправлялися в інші регіони, і на момент відправлення поїзда часто навіть персонал вокзалу і російські волонтери не знали, куди поїде поїзд. У людей не було жодного вибору", – сказала вона.

Крім того, ці люди не лише постраждали від злочину депортації, переважно у них не було фінансових ресурсів і документів, щоб забезпечити собі виїзд хоча б до третьої країни. У них також не було і можливості фінансово забезпечити себе. Тобто, щоб мати будь-яку роботу на території РФ, потрібно контактувати з російськими правоохоронцями, а люди не хотіли цього робити. Тобто, ситуація з цими людьми дуже складна, додала вона.

Як повідомлялося, в межах реалізації затвердженого Президентом Володимиром Зеленським плану дій Bring Kids Back UA почалася інформкампанія "Знаєш – скажи!", що спрямована на мотивування людей, які проживають на території Росії, протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їх поверненню на Батьківщину.

За офіційними даними, Росія від початку повномасштабного вторгнення депортувала близько 20 тис. українських дітей, однак реальна їх кількість може бути в рази вищою.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-