Санкційні списки окупантів: хто відмовляє у лікуванні в’язням Кремля

Санкційні списки окупантів: хто відмовляє у лікуванні в’язням Кремля

Укрінформ
2 жовтня, 14:00  - пресконференція на тему: “Санкційні списки окупантів: правозахисники назвуть тих, хто відмовляє у лікуванні в’язням Кремля”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ,  Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група.

Спікери: Борис Петруньок - документатор-дослідник ZMINA; Вікторія Нестеренко - менеджерка проєктів ZMINA; Ірина Сєдова - дослідниця Кримської правозахисної групи.

Модераторка: Ольга Атаманова - Медіацентр Україна — Укрінформ.

Чому це важливо? 

За даними Представництва Президента у Криму, Росія наразі незаконно утримує 186 кримських політичних в’язнів. Експертам Кримської правозахисної групи відомо про як мінімум 173 кримських політв'язнів. Серед них — 21 людина потребує негайної медичної допомоги, яку не надають окупанти. Без лікування ці в’язні можуть отримати інвалідність або  загинути у неволі. Ненадання меддопомоги — є різновидом тортур.

За ігноруванням потреб в’язнів стоять конкретні особи — правозахисники зібрали дані про них та представлять список винних під час заходу. 

Захід організований в рамках проєкту “Список Гафарова-Ширінга: порятунок кримських політв’язнів, які знаходяться під загрозою”. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program.

Контактна особа: Ірина Іванченко (тел.: 0997725667,e-mail:  ii@humanrights.org.ua).

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Правозахисники назвали представників "влади" Криму, які відмовляють у лікуванні політв'язням

Правозахисники склали список із 22 представників "влади" Криму, які відмовляють у лікуванні політв'язням.

Про це повідомила менеджер проєктів ZMINA Вікторія Нестеренко на пресконференції у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"У звіті ми виокремили категорії посадовців, які є злочинцями. Це судді, прокурори, омбудсмени, керівники місць позбавлення волі і медичних закладів при Федеральній службі виконання покарань РФ. Ми виокремили 22 посадовців, які ігнорують стан здоров'я політв'язнів та не надають їм допомогу", - сказала вона.

Список правозахисники передадуть у державні органи відкриття кримінальних проваджень України, представникам країн ЄС та США для внесення цих осіб у санкційні списки на міжнародному рівні.

Нестеренко нагадала, що на початку 2023 року через ненадання меддопомоги в російських в'язницях померли двоє українських політв'язнів - Джеміль Гафаров та Костянтин Ширінг. Вони мали складні хронічні захворювання, в умовах СІЗО їх стан здоров'я поступово погіршувався, але адміністрація СІЗО постійно відмовляла у госпіталізації і забороняла передавати їм ліки. Посадові особи, які були причетні до їхньої загибелі, не були покарані.

Правозахисниця озвучила прізвища кількох осіб, причетних до загибелі у неволі політв'язнів. Це, зокрема, Павло Павленко, начальник "Федеральної казенної установи охорони здоров'я "Медико-санітарної частини №91" Федеральної служби виконання покарань (м.Сімферополь). Є докази його бездіяльності у справі Джеміля Гафарова.

Також Наталія Бернгардт, майор внутрішньої служби РФ. Причетна до ненадання медичної допомоги кримському політв'язню Володимиру Дудці, коли він перебував під слідством у СІЗО Сімферополя.

Нестеренко наголосила, що ненадання медичної допомоги людям у місцях позбавлення волі може прирівнюватися до тортур. Крім цього, в'язні знаходяться у жахливих умовах утримання, через що їх хронічні хвороби загострюються.

Раніше повідомлялося, що негайної меддопомоги потребує 21 кримський політв'язень.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-