Впровадження в Україні соціальних послуг для людей з ризиком ігрової залежності

Впровадження в Україні соціальних послуг для людей з ризиком ігрової залежності

Укрінформ
3 жовтня, 13:30 - круглий стіл на тему: «Впровадження в Україні соціальних послуг для людей з ризиком ігрової залежності».

Організатор: Громадська спілка «Центр відповідальної гри».

До участі запрошені: представники: Мінсоцполітики України, МОЗ України, НССУ, КРАІЛ, комітетів ВРУ, ГС «Центр відповідальної гри» та організатори азартних ігор.

Модераторка: Ольга Ісаєва – керівниця Громадської спілки «Центр відповідальної гри», юрист у сфері охорони здоров’я та грального бізнесу.

Коротко. Громадською спілкою «Центр відповідальної гри» разом з Міністерством соціальної політики України за фінансової підтримки соціально-відповідального грального бізнесу  розпочато проєкт щодо розробки та в провадження в Україні державного стандарту надання послуги «Соціально-психологічна реабілітація осіб з ігровою залежністю», що стане першим кроком для побудови в державі системи надання соціальних послуг людям з ризиком ігрової залежності.

Круглий стіл ініційовано з метою фахового та експертного обговорення способів та заходів запобігання залежності від азартних ігор та кращих практик надання соціальних послуг особам з ризиком ігрової залежності.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Для реабілітації людей з ігровою залежністю потрібен стандарт такої послуги – Мінсоцполітики

Для надання послуг з реабілітації людям з ігровою залежністю потрібен стандарт такої допомоги.

Про це на круглому стола в Укрінформі сказала заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарева.

"Як держава ми зобов'язані створити рамку, в межах якої буде працювати надавач соціальної послуги, який буде вже в свою чергу підтримувати людину з ігровою залежністю. І, безумовно, окрім закону про соціальні послуги, ми маємо дати зрозумілий стандарт, яким буде керуватися надавач соціальної послуги. Класифікатор соціальних послуг, який ми затвердили ще влітку 2020 року, дуже чітко визначає, що є така соціальна послуга, вона називається соціально-психологічна реабілітація осіб з ігровою залежністю. Ця послуга потребує стандарту. Тобто в класифікаторі вона є, стандарт на сьогодні ще не прийнятий", - зазначила вона.

Токарева наголосила, що питання реабілітації людей з ігровою залежністю є дуже актуальним для соціальної сфери.

Втім, за її словами, це питання стосується і медичної сфери, і місцевого самоврядування, яке надає такі послуги, а також громадських, приватних, комерційних організацій, тому що закон про соціальні послуги говорить про те, що надавачами соціальних послуг можуть бути не тільки організації, які створені місцевим самоврядуванням чи державою, але й інші суб'єкти.

"І нам дуже важливо розробити цей стандарт, який буде зобов'язувати абсолютно всіх надавачів соціальних послуг його використовувати. Відповідно, і результат ми будемо також оцінювати з точки зору дотримання цього стандарту і конкретного вже впливу на людину з ігрової залежністю", - сказала Токарева.

За її словами, існує кілька принципових речей, зокрема, соціальна послуга не повинна переходити в медичну сферу, тобто в терапію та психіатрію.

Тому, як наголосила Токарева, важливо в межах стандарту визначити, яким чином відбувається консультування як людини, у якої залежність, так і родини, з тим, щоб найближче оточення підтримувало людину, що має залежність. Вона додала, що можуть бути і інтегровані види підтримки, такі як правнича допомога або сфера охорони здоров'я, або інші, які будуть залучатися з огляду на потреби самої людини та її родини.

"Можливо, буде і сімейне консультування. І можливо, для того, щоб людина могла посилити свою фінансову спроможність, додаткове сприяння у працевлаштуванні чи перенавчанні і так далі. Безумовно, ми розуміємо, що залежності дуже негативно впливають на певні соціальні навички, тому тут також має залучатися і така сфера, як представництво інтересів", - сказала Токарева.

Вона висловила сподівання, що не тільки громадські організації, а й спільноти людей, які мали такий тип залежності, долучаться до розробки проєкту стандарту з надання послуг з реабілітації людей з ігровою залежністю. Далі має пройти етап громадського обговорення цього документу, апробація, доопрацювання, і тільки потім затвердження і впровадження.

Як повідомляв Укрінформ, у МОЗ розроблять протокол лікування ігрової залежності.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-