Україна і національні рухи народів РФ: попутники чи союзники?

Україна і національні рухи народів РФ: попутники чи союзники?

Укрінформ
3 жовтня, 10:00 - круглий стіл на тему:" Україна і національні рухи народів РФ: попутники чи союзники?".

Організатори: Укрінформ (ГР “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”), Експертна група з дослідження та застосування козацького фактора в сучасній російсько-українській війні.

Учасники: Ярослав Юрчишин - народний депутат України, голова ТСК з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів; Володимир В’ятрович - народний депутат України, член ТСК з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів; Ахмед Закаєв - прем'єр-міністр Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні (онлайн); Сиресь Боляєнь - президент Ліги Вільних Націй, Інязор ерзянського народу (онлайн); Аїда Абдрахманова - членкиня Ліги Вільних Націй, віцепрем'єр-міністр Уряду незалежного Татарстану у вигнанні (онлайн); Доржо Дугаров - радник Ліги Вільних Націй з міжнародних справ, представник Бурятського демократичного руху "Буряад-Монгол Ерхетен" у ЄС (онлайн);  Максим Майоров - представник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Вадим Задунайський - координатор експертної групи «Козацький фактор у російсько-українській війні»; Ігор Лоссовський - заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; Ольга Волянюк - аналітикиня Центру досліджень безпекового середовища “Прометей”; Ярослав Чорногор - директор Програми російських і білоруських студій Ради зовнішньої політики “Українська призма”.

Теми до обговорення:

  • Досвід співпраці українців з поневоленими народами імперії у 20 ст.
  • Сучасна російсько-українська війна та національні рухи РФ.
  • Як досягнути більшого від співпраці України з національними рухами?

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: e-mail: pressa@mil.gov.ua або за телефоном 067 43 071 81.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Російська імперія зла має бути «розчленована», але цивілізованим шляхом – Ахмед Закаєв

Російська імперія створювалася і розширювалася лише шляхом загарбницьких війн, позбутися цього всесвітнього зла можна лише шляхом її виключно цивілізованого «розчленування».

Таку думку висловив прем'єр-міністр Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні Ахмед Закаєв під час онлайн-включення в ході круглого столу в Укрінформі на тему "Україна і національні рухи народів РФ: попутники чи союзники?".

За словами чеченського опозиційного політика, насамперед треба розуміти, що Росія не планувала і не планує зупинятися в Україні.

«Якщо хтось сподівається, що Росія заспокоїться, якщо Україна поступиться якимись територіями, це абсолютно помилкова думка. Треба розуміти, що все, що сьогодні відбувається в Україні, почалося ще в 1994 році в Чеченській Республіці. Якби Росію зупинили саме тоді у Чечні, у майбутньому не було б усіх тих конфліктів і всіх тих жертв, які ми маємо сьогодні, - не було б ані грузинської війни, ані 2014 року в Україні, ані сьогоднішньої великомасштабної агресії», - сказав Закаєв.

У цьому контексті він наголосив, що Росія як імперія становить загрозу не тільки для найближчих сусідів або тих суб’єктів, які свого часу входили в царську імперію. Прем'єр-міністр Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні акцентував, що російська нація є загарбницькою, а РФ - це країна, яка не може існувати інакше, аніж у війні.

«Ця імперія зла створювалася і розширювалася лише шляхом загарбницьких війн, і позбавлення від цього всесвітнього зла полягає тільки у його розчленуванні, яке має відбутися виключно цивілізованим шляхом. Просто українцям та міжнародній спільноті треба визнати право цих (колонізованих Росією – ред.) народів на самовизначення і незалежність. У цьому випадку вона перестане бути загрозою і для України, і для всієї міжнародної спільноти», - вважає політик.

Він також зазначив, що у заяві Президента Зеленського, яку він озвучив на засіданні Генасамблеї ООН, було порушено дві дуже важливі теми - про необхідність денуклеаризації Росії і про те, що Росію слід позбавити права перебувати у Раді безпеки ООН і накладати вето на ухвалювані рішення.

«Я абсолютно впевнений у тому, що все сказане на Генасамблеї Президентом України можна реалізувати, але ми маємо іти до цього всі разом – і народи, які сьогодні перебувають у колоніальній залежності (від Росії – ред.), і Україна, і Європа», - вважає прем'єр-міністр Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні.

Як повідомлялося, раніше Ахмед Закаєв заявив, що так звані російські ліберальні опозиціонери, які перебувають на Заході, становлять більшу загрозу, аніж президент РФ Володимир Путін, бо своїми заявами про потенційні загрози розпаду країни дезорієнтують західну громадськість і насправді прагнуть зберегти Російську імперію.

Національні рухи у Росії потребують визнання світом їхнього права на самовизначення – татарська опозиціонерка

Представники національних рухів у Росії вважають, що нині мають, можливо, останній в історії шанс зберегтися як нації і відродити національні держави, але для подальших дій у цьому напрямку очікують визнання міжнародною спільнотою їхнього права на самовизначення.

Таку думку висловила членкиня Ліги вільних націй, віцепрем'єр-міністр уряду незалежного Татарстану у вигнанні Аїда Абдрахманова під час онлайн-включення в ході круглого столу в Укрінформі на тему "Україна і національні рухи народів РФ: попутники чи союзники?".

«Ми всі розуміємо, що точка неповернення наших націй у складі Росії вже пройдена. Нині ми маємо, можливо, останній в історії шанс зберегтися як нації і відродити наші національні держави. Ми розуміємо, що це буде непросто, але знаємо при цьому, який потенціал є у наших народів і що прагнення незалежності у них досі живе», - сказала Абдрахманова.

Вона зазначила, що колонізовані народи Росії не зможуть обійтися без зовнішньої підтримки, а своїм найближчим партнером і союзником вони бачать Україну.

«Ми вважаємо, що у нас немає потреби «до посиніння» пояснювати українському народу, що таке російський шовінізм, русифікація, асиміляція, репресії і терор нашого народу, захоплення влади, абсолютний тоталітаризм», - зазначила опозиційна татарська політикиня.

На її думку, співпраця між Україною і національними рухами в Росії може бути ефективною лише тоді, коли чітко будуть визначено спільні цілі і шляхи їх реалізації, а також результат, який відповідатиме міжнародному праву.

«Ми всі сподіваємося, прагнемо і боремося за позитивний результат – це визнання країнами та міжнародними інститутами нашого права на самовизначення. Тоді ми зможемо діяти більш серйозно і чітко», - зауважила Абдрахманова.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні Ахмед Закаєв заявив, що Російська імперія створювалася і розширювалася лише шляхом загарбницьких війн, позбутися цього всесвітнього зла можна лише шляхом її виключно цивілізованого «розчленування».

Україна має сформувати запит світу на політику щодо поневолених народів - депутат

Завдання української влади — формувати українську політику щодо поневолених народів і сформувати запит на таку політику у світі.

Про це зазначив перший заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики, народний депутат із парламентської фракції «Голос» Ярослав Юрчишин під час пресконференції в Укрінформі.

«На даний момент наше завдання — це формувати українську політику щодо поневолених народів і сформувати запит на таку політику у світі», - зазначив він.

Депутат повідомив, що наразі Тимчасова спеціальна комісія з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації, активно веде діалог та співпрацює з тими країнами, «хто бачить потребу створення політики стосовно поневолених народів, і активно цьому сприяє».

«Буквально на днях відбувся візит нашої парламентської делегації до Республіки Литва, і є попереднє узгодження, що в Литовському парламенті буде створено міжфракційне об'єднання чи комісія стосовно питання поневолених народів», - поінформував Юрчишин.

Політик також додав, що його колега, народний депутат, член депутатської групи «За майбутнє» Ігор Гузь, веде активну співпрацю з Литвою в цьому напрямку.

Водночас він зауважив, що зацікавленість в напрямку такої співпраці висловлюють політики різних країн, в різному форматі, «але ми розуміємо, що роботи ще дуже багато».

Юрчишин також висловив думку, що Україна може бути модератором в даній галузі співпраці, «але точно не зможе бути тим, хто замінить слово поневолених народів».

«Ми фактично сприяємо тому, що західний світ проголосив своєю ключовою цінністю - це забезпечення прав людини, зокрема через права народів на самовизначення. Тому на національному рівні ми активно працюємо, з профільними структурами, як спеціальними, так з інституціями, які мають формувати політику зовнішню. Дуже сподіваємося, що активно включимося в комунікацію з Офісом Президента, оскільки багато в сфері зовнішньої політики – відповідальності президента», - резюмував перший заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики.

Як повідомляв Укрінформ, 24 серпня Верховна Рада утворила Тимчасову спеціальну комісію з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-