Херсонщина: наслідки ворожих обстрілів та евакуація з лівобережжя

Херсонщина: наслідки ворожих обстрілів та евакуація з лівобережжя

Укрінформ
28 вересня, 12:00 - брифінг на тему: "Херсонщина: наслідки ворожих обстрілів та евакуація з лівобережжя".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Юрій Соболевський - перший заступник голови Херсонської обласної ради (онлайн).

Теми до обговорення: 

  • Евакуація населення з лівого берега області.
  • Наслідки ворожих атак.
  • Підготовка критичної інфраструктури до опалювального сезону.
  • Поточна ситуація в регіоні.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Загарбники використовують мешканців захопленого лівобережжя Херсонщини як живий щит - облрада

Ворог використовує мешканців тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини як живий щит - військові РФ ховаються за житлові будинки, обстрілюючи правий берег, використовують КАБи, запускаючи їх поза зоною, де може працювати українська ППО.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

«Складна безпекова ситуація. Останні навіть не дні, а тижні, дуже висока інтенсивність обстрілів. Причому ворог використовує артилерійські системи, РСЗВ, мінометні системи, скидає вибухівку з дронів. І все частіше використовує КАБи… Зараз кількість випадків, коли ворог застосовує саме ці боєприпаси, на жаль, значно збільшилася. Причому раніше по Херсону вони цією зброєю не працювали. Не було, наскільки я пам’ятаю, зафіксовано, щоб КАБами вони там по Острову відпрацьовували. Зараз маємо такі випадки», - сказав Соболевський.

Також, за його словами, збільшилася кількість застосування ворожих КАБів проти населених пунктів у Бериславському районі, зокрема, й по місту Берислав.

Соболевський нагадав, що у 31 населеному пункті на деокупованій території Рада оборони області вирішила застосувати такий захід як обов’язкова евакуація родин з дітьми. Він підкреслив, що це не примусова евакуація, проте сподівається, що такі родини виїдуть, адже ці населені пункти розташовані поруч з Дніпром і всі вони перебувають під обстрілами.

Соболевський розповів, що ще певний час ворог буде мати можливість підтримувати ту інтенсивність обстрілів, яка є зараз. Причому він додав, що Сили оборони роблять дуже велику роботу, щоб зменшити кількість цих обстрілів, контрбатарейна боротьба триває постійно, і під вогневим контролем Сили оборони тримають значну територію.

Але, як зазначив Соболевський, керовані авіаційні бомби ворог скидає у зоні з відносно безпечної для нього дистанції, не заходячи у зону дій нашої ППО.

За його словами, ворог дуже активно використовує українців, які залишаються на лівому березі в окупації, як живий щит. Військові РФ під’їжджають з «Градами» і стають поруч з житловими будинками, звідти здійснюючи обстріл. У таких випадках Сили оборони не можуть відповідати, адже дуже високий ризик того, що постраждають цивільні. Як зазначив Соболевський, саме з цим пов’язане звернення начальника ОВА до мешканців лівобережжя, який закликав людей на ТОТ, які живуть поруч з Дніпром, виїжджати з цієї зони.

Як повідомляв Укрінформ, на Раді оборони Херсонщини ухвалили рішення про обов’язкову евакуацію родин з дітьми з населених пунктів, які постійно обстрілює Росія - йдеться про 31 населений пункт.

Влада Херсонщини закликає населення на ТОТ області покинути громади, що знаходяться на лінії вогню або евакуюватися на підконтрольну територію.

Війська РФ за добу випустили по Херсонщині понад 600 снарядів, здійснивши 109 обстрілів з мінометів, артилерії, "Градів", танків, БМП, авіації та БПЛА.

ЗСУ восени 2022 року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

На ТОТ Херсонщини освітній процес на дуже слабкому рівні, діти чинять спротив російській пропаганді - облрада

На ТОТ Херсонщини освітній процес у тих «школах», що зуміли відкрити загарбники, на дуже слабкому рівні - не вистачає педагогів, діти чинять спротив російській пропаганді, тому їх батькам погрожують.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

«За нашою інформацією, працює зараз там у них (на ТОТ Херсонщини - ред.) трохи більше ста навчальних закладів, більшість із них малокомплектні. Місцевих вчителів їм не вистачає для організації цього процесу. Вони намагалися реалізувати так званий освітній десант, як вони це називають, коли там з Бурятії приїжджають якісь вчителі, ще звідкись», - зазначив Соболевський.

Але, за його словами, у завезених з Росії вчителів немає нормального контакту з місцевими вчителями, навіть з тими, хто погодився працювати на окупантів. Також у ворога дуже складна ситуація з учнями, тому що ті постійно проводять «перформанси», протестуючи проти програми, що пропонують у так званих школах. Як приклад, Соболевський розповів, що в одній із громад діти відмовилися вставати, коли їм включали гімн РФ. «Це був грандіозний скандал у цій громаді, коли місцеві колаборанти почали викликати батьків, проводити з ними «співбесіди» стосовно того, що якщо це буде повторюватися, то будуть ухвалюватися рішення про позбавлення батьківських прав та інші заходи терору, що дітей будуть в інтернати вивозити на територію Росії, тобто, людей залякували», - сказав Соболевський.

За його словами, на ТОТ Херсонщини освітній процес зараз на дуже слабкому рівні, найбільше, що робить окупаційна влада, - це пропаганда. Вони постійно організовують зустрічі дітей з представниками слідкому, російської армії, які розповідають їм про якісь «героїчні вчинки». Дітей вивозять на полігони, створили юнармію, мілітаризуючи дітей.

Також, як зазначив Соболевський, окупанти намагаються максимально створити нові соціальні зв’язки дітей з ТОТ з їх ровесниками з Російської Федерації, для цього є програма так званого культурного обміну. Дітей намагаються вивозити на територію Російської Федерації чи то на «оздоровлення», чи то за іншими програмами, щоб вони якомога більше часу проводили на території РФ, спілкувалися з російськими дітьми.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області налічується загалом 383 школи, з них 153 розташовані на деокупованій території.

У закладах освіти Херсонщини з 1 вересня 2023 року розпочали навчання майже 69 тисяч учнів у режимі онлайн, організований освітній процес і для майже 15 тисяч дітей, які перебувають у тимчасовій окупації.

Дітей із тимчасово захопленої Херсонщини російські загарбники вивозять «на відпочинок» у Росію для посилення психологічного впливу та пропаганди щодо них.

ЗСУ восени 2022 року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-