Атака на місцеве самоврядування: кого з місцевої влади викрали росіяни

Атака на місцеве самоврядування: кого з місцевої влади викрали росіяни

Укрінформ
27 вересня, 14:00 - пресконференція на тему: “Атака на місцеве самоврядування: кого з місцевої влади викрали росіяни”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ, Центр прав людини ZMINA.

Учасники: Борис Петруньок - дослідник-документатор Центру прав людини ZMINA; Ольга Бабич - дружина викраденого Олександра Бабича, мера Голої Пристані (Херсонщина); Микола Сікаленко - потерпілий внаслідок насильницького викрадення (начальник Циркунівської сільської військової адміністрації, Харківщина); Євгеній Сірий - родич викраденого Анатолія Сірого, старости с. Нові Боровичі, Корюківського району (Чернігівщина); Олена Сіра - родичка викраденого Анатолія Сірого, старости с. Нові Боровичі, Корюківського району (Чернігівщина); Олександр Слобожан - виконавчий директор Асоціації міст України. 

Чому це цікаво?

За даними Центру прав людини ZMINA, від початку повномасштабного вторгнення РФ, росіяни викрали близько 600 активних українців, з них – майже 130 представників влади. Дехто з них був закатований до смерті. 

Під час заходу Центр прав людини ZMINA розкаже: 

  • скільки представників органів місцевого самоврядування досі лишаються в полоні;
  • в яких регіонах були найбільш поширені насильницькі зникнення посадовців: з якою метою росіяни їх викрадають.

Контактна особа: Ірина Іванченко, 0997725667, ii@humanrights.org.ua

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/ та фейсбук-сторінці Центру прав людини ZMINA, українською та англійською мовами.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Росіяни викрали 132 українських посадовців - експерт

З початку повномасштабного вторгнення Росія викрала 132 українських посадовців, 14 із них досі у полоні, четверо вбиті.

Про це повідомив дослідник-документатор Центру прав людини ZMINA Борис Петруньок під час пресконференції у Медіацентрі «Україна-Укрінформ».

«На жаль, представники місцевого самоврядування, місцевої влади - одна з найбільш вразливих категорій цивільного населення на окупованій території, які переслідуються окупаційним контингентом», - зазначив він.

Дослідник поінформував, що з початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали 132 представників українського місцевого самоврядування та органів влади. Більш ніж половина викрадень (71%) сталося на Херсонщині, ще 30 випадків - у Запорізькій області».

Петруньок зауважив, що 50% затриманих - голови ОТГ/мери міст, ще близько 22% - місцеві депутати.

Більшість полонених, а саме 98 посадовців - були звільнені. Ще у полоні знаходяться 14 людей. Про долю 16 осіб нічого невідомо. Четверо з викрадених були знайдені мертвими.

Як зазначив Петруньок, найбільше посадовців Росія викрала у перші місяці війни.

«Чому росіяни це намагаються робити? Представники органів місцевого самоврядування для окупаційного контингенту є основним джерелом інформації про ситуацію в громаді, про склад населення, про Сили оборони в регіоні, про ситуацію з інфраструктурою тощо», - пояснив експерт.

Ще однією причиною викрадень є те, що органи влади є носіями значного соціального капіталу і впливають на регіон.

«Ще одна мотивація: намагання окупантів схилити посадовців до співпраці», - зауважив дослідник.

Петруньок також наголосив, що жодна цивільна людина на окупованих територіях не убезпечена від викрадень.

«Ми фокусуємося на певних категоріях громадян, щоб намагатися зрозуміти логіку поведінки окупаційного контингенту. Але це так само означає, що будь-яка цивільна особа на окупованій території, на жаль, стикається з ризиком незаконного затримання, перебування в полоні, застосування до неї насильства», - резюмував він.

Як повідомлялося, наразі відомо, що в російському полоні перебувають староста села Нові Боровичі Чернігівської області Анатолій Сірий, мер Голопристанської міської територіальної громади Олександр Бабич, мер Херсона Ігор Колихаєв, міський голова Дніпрорудного Євген Матвєєв.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-