Про підтримку українських профспілок європейськими соціальними партнерами

Про підтримку українських профспілок європейськими соціальними партнерами

Укрінформ

3 жовтня о 15:45 відбудеться пресконференція на тему: «Про підтримку українських профспілок європейськими соціальними партнерами».          

Організатор: Федерація профспілок України.

Учасники: Естер Лінч (Esther Lynch) – Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ITUC); Валерія Ронзітті (Valeria Ronzitti) – Генеральний секретар SGI EUROPE; Михайло Волинець – голова Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ).

Модератор: Григорій Осовий - голова Федерації профспілок України (ФПУ).

Питання до обговорення:

  • Підсумки перебування місії європейських соціальних партнерів в Україні.
  • Трудова реформа та захист прав працівників під час воєнного стану.
  • Підтримка українських профспілок.

Європейська конфедерація профспілок об’єднує 93 національні конфедерації з 41 країни, 10 європейських галузевих профспілкових федерацій, які представляють 45 млн членів.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 15:00 3 жовтня. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище і назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Профспілки вимагають відновити повноцінний соціальний діалог

Інвестори у відбудову України мають гарантувати робочі місця з високою зарплатою - Європейська конфедерація профспілок

Інвестиції у відбудову України мають обумовлюватися гарантуванням гідних робочих місць із належною заробітною платою.

Про таку спільну позицію активістів українського та європейського профспілкового руху повідомила в Укрінформі на пресконференції “Про підтримку українських профспілок європейськими соціальними партнерами” генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ITUC) Естер Лінч.

За її словами, у Євросоюзі соціальний вимір не менш важливий, ніж решта вимірів. А це означає якісні робочі місця, гідну платню та право людей праці на колективні договори.

“І ми очікуємо, що ЄС наголошуватиме на соціальному вимірі, коли йтиметься про інвестиції. Інвестиції у відбудову мають обумовлюватися гарантуванням гідних робочих місць з належною заробітною платою. І ці робочі місця також мають бути доступними для ветеранів війни, аби ті розуміли, що вони зробили свій внесок у вашу перемогу, а тепер у них є надія на хороші робочі місця і на гідну оплату праці”, - сказала очільниця ITUC.

Європейські та українські профспілки разом підготують пропозиції до Саміту соціальних партнерів, який відбудеться наступної весни у переддень Саміту щодо вступу України до ЄС. Тоді, поміж іншого, йтиметься про важливість та зміст соціального діалогу.

Водночас члени місії європейських соціальних партнерів, яка цими днями працювала у Києві, за словами Лінч, помітили певні прогалини та нерівноправність у соціальному діалозі в Україні.

“Профспілки мають користуватися такою ж повагою, як і інші інститути суспільства. Наприклад, їхня аналітика щодо трудового законодавства не менш важлива, ніж думка влади та експертів громадського сектору”, - переконана генсек Європейської конфедерації профспілок.

Вона запевнила, що європейський профспілковий рух і надалі підтримуватиме нашу країну та українські профспілки.

“Підсумовуючи візит місії до вашої країни, я б охарактеризувала побачене словом “гордість”. Бо це - саме те відчуття, яке маю, коли дивлюся на роботу наших членських організацій в Україні. Я пишаюся людьми з українських профспілок і тим, як вони працюють у ці надскладні часи. Бо профспілки ми бачимо на фронті, ми бачимо медиків і вчителів, хліборобів і шахтарів. Життя та праця цих людей є невід’ємним елементом боротьби, яку веде Україна”, - наголосила Лінч.

Вона запевнила, що Європейська конфедерація підтримує українські профспілки у цій боротьбі.

Григорій Осовий, голова ФПУ від імені українських профспілок висловив щиру подяку ЄКП, особисто Генеральному секретарю Естер Лінч за моральну підтримку і гуманітарну допомогу членам профспілок, які опинилися у скрутному становищі в зв’язку з російською агресією.

Він нагадав, що Українські профспілки починаючи з Майдану 2014 року активно виступали за євроінтеграцію і в своїх програмних цілях поставили завдання – виконати високі вимоги та умови за яких країна стає рівною серед європейських країн.  При цьому дуже важливо, засвоїти досвід національних профоб’єднаннях, які є сталими учасниками ЄС і працюють на різних платформах в європейських структурах. А ФПУ як членська організація ЄКП працюючи на національному рівні має брати активну участь у роботі, яку проводять європейські профспілки. І таким чином крок за кроком відбуватиметься інтеграція до європейської профспілкової сім’ї.

«Я можу сказати ще про один виклик, який ми тільки починаємо осмислювати, як на нього реагувати, і що потрібно зробити. Це повернення  наших військових, і не тільки після війни, а й зараз,  нажаль, з різними фізичними вадами,  травмами, пораненнями. І маючи потужну матеріальну санаторно-курортну базу, відповідний  кадровий потенціал ми вважаємо своїм обов’язком  долучитися до допомоги нашим військовим адаптуватися знову до цивільного життя,  до роботи в трудових колективах  із урахуванням їх можливостей і здатності виконувати трудову функцію. Ми маємо створити для них відповідні умови соціалізації, в колективних договорах забезпечити додаткові гарантії для підтримки таких людей через перекваліфікацію, перепідготовуи, набуття нових спеціальностей. І звичайно буде потреба в лікуванні і реабілітації, і маючи матеріальну базу, профспілки хочуть, щоб вона слугувала людям в інтересах усього суспільства, - наголосив Григорій Осовий. 

Це питання обговорювалося під час зустрічей в органах державної влади, і за словами голови ФПУ, запропоновані ініціативи знайшли відгук і можуть бути підтримані органами державної влади, і зокрема ЄКП.

Говорячи про соціальну справедливість Григорій Осовий навів приклад повоєнної Німеччині, де було укладено соціальний пакт, коли бізнес зобов’язався не підвищувати ціни, а працівники утримуватися від радикальних дій щодо підвищенню зарплати. В Україні доходи банківського сектору за минулий рік зросли у 37 разів, поляризація колосальна, а працівникам доводиться вибивати кожну копійку із свої заробітної плати через ті інструменти, які є у профспілок, і вони обмежені в умовах воєнного стану. Тобто потрібно, щоб суспільство солідаризувалося на взаємоприйнятних поступках один одному, а обмеження у трудових прав не стало нормою післявоєнного часу. 

Попри війну, в Україні необхідно відновити повноцінний соціальний діалог, не підмінюючи його громадським, коли “позицію суспільства” висловлюють окремі громадські організації.

Про це в Укрінформі під час пресконференції “Про підтримку українських профспілок європейськими соціальними партнерами” сказав голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

За його словами, в умовах воєнного стану люди найманої праці та профспілки суттєво обмежені у правах і можливостях, що значною мірою виправдано.

“Водночас це стосується й дії колективних договорів, генеральних та галузевих угод. При цьому економіка, незважаючи на труднощі, працює. Бізнес має державну підтримку. Але чи спроможні профспілки в таких умовах ефективно захищати людей найманої праці, представляти їхні інтереси перед владою й роботодавцями? Ми, передовсім, говоримо про недопущення порушення трудового законодавства, що насправді відбувається. Йдеться про 45 законопроєктів та до десятка вже ухвалених законів, що суперечать конвенціям МОП (Міжнародної організації праці, - ред.)”, - сказав Волинець.

До прикладу він згадав проєкт закону “Про працю”, який, за висновками експертів, порушує 22 конвенції та 9 коментарів МОП.

Також Волинець вважає шкідливими інші пропозиції щодо відмови від колективних договорів та переведення відносин між працівником та роботодавцем в русло індивідуальних відносин.

Профспілковий лідер вважає, що в разі ухвалення таких законодавчих актів люди в умовах війни, недореформованої судової системи, втрати житла і доходів самотужки не зможуть відстояти свої права в судах. При цьому впевненість у захищеності прав та інтересів працівників, за його словами, є одним із чинників, який по війні впливатиме на рішення українців-біженців і трудових мігрантів повертатися додому.

“Тож підходимо до головного: відновлення соціального діалогу. Саме європейської моделі. Тому що в Європейському Союзі найкраща соціальна модель у світі, чого ніхто не зможе заперечити. І ми говоримо про те, що не можна підміняти соціальний діалог влади, роботодавців та працівників громадським”, - наголосив Волинець.

А зараз, за його словами, думка окремих представників громадського сектору дуже часто подається міжнародним партнерам України як позиція сторони соціального діалогу, що спотворює реальну картину.

“Натомість необхідно відновити “класичний” соціальний діалог між владою, працедавцями та профспілками, чим ми зараз і займаємося. Тому й приїхала в Україну європейська місія, яка досконало вивчила ситуацію та пообіцяла “тримати руку на пульсі”. Головне наше завдання — це інтеграція в Європейський Союз, це дотримання директив ЄС та виконання конвенцій МОП. І це, думаю, має вплинути на якість законів, які нині ухвалює парламент, обмежуючи права профспілок та людей найманої праці”, - підсумував Волинець.

Місія Європейської конфедерації профспілок та Об’єднання роботодавців SEI Europe тривала два дні. За цей час відбулася низка зустрічей членів місії з керівництвом Федерації профспілок України, Конфедерації вільних профспілок, галузевих профспілкових об’єднань, УСПП, а також із керівниками профільних міністерств та парламентських комітетів.

Європейська конфедерація профспілок об’єднує 93 національні конфедерації з 41 країни, 10 європейських галузевих профспілкових федерацій, які представляють 45 млн членів.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-