Поточна ситуація на Півдні України

Поточна ситуація на Півдні України

Укрінформ
22 вересня, 13:00 - брифінг на тему: "Поточна ситуація на Півдні України".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Наталя Гуменюк - начальник об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1Bcn.

Підсумкові матеріали:

Чутками про перекидання на Херсонщину «вагнерівців» загарбники намагаються зупинити дезертирство своїх військ - Гуменюк

Розповсюджуючи чутки про начебто перекидання «вагнерівців» на Херсонщину, російські загарбники намагаються підняти бойовий дух своїх військових та зупинити дезертирство.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

«В умовах гібридної війни, скоріш за все, вони намагаються в такий спосіб підняти бойовий дух свого окупаційного війська, тому що дійсно потребують там додаткових резервів. Але насправді ми фіксуємо прибуття Росгвардії, кадирівців, і це відбулося ще кілька тижнів тому для стримування дезертирських настроїв в самих окупаційних військах. Тому що від того наслідку бойових подій, які вони можуть спостерігати на Запорізькому напрямку, від потужної контрбатарейної боротьби, жертвами якої вони стають на Херсонському напрямку, вони фіксують у себе посилений рух дезертирського напрямку. Тому місцеві підрозділи, які вже більш-менш зорієнтувались по Херсонщині вишукують способи як перейти у вигляд цивільних, тобто знову почались факти виявлення окупантів, які перевдягаються в цивільне і намагаються загубитися серед цивільного населення», - повідомила Гуменюк.

Вона додала, що перевдягнені загарбники намагаються виїхати з Херсонщини в евакуаційних колонах.

Інформуючи про оперативну ситуацію на Херсонщині, Гуменюк відзначила, що вона залишається складною, оскільки росіяни посилили обстріли.

«Ворог активізував свої удари по прибережних населених пунктах по правому берегу - це Бериславський, Херсонський райони, і активізував використання авіації. За минулу добу скинуто 14 керованих авіабомб, еквівалентом в 500 кг, і це говорить про те, що ворог використовує тактику випаленої землі, намагаючись таким чином зупинити Сили оборони. Не маючи розуміння звідки очікувати просування, вони намагаються нищити все», - повідомила Гуменюк, додавши, що також посилилися ворожі артобстріли.

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 22 вересня 2023 року ліквідували близько 274 тисяч 950 російських агресорів, зокрема, 480 осіб - за минулу добу. Також знищено 4644 ворожі танки (+6), бойових броньованих машин ‒ 8891 (+8), артилерійських систем – 6177 (+40), РСЗВ – 785 (+4), засобів ППО ‒ 528 (+0), літаків – 315 (+0), гелікоптерів – 316 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4858 (+8), крилатих ракет ‒ 1517 (+38), кораблів / катерів ‒ 20 (+0), підводних човнів - 1 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн – 8690 (+20), спеціальної техніки ‒ 912 (+1).

Сезон «бавовни» в Криму триває – Гуменюк

Сезон «бавовни» в Криму триває, однак потрібно дочекатись офіційних повідомлень Генштабу щодо результатів роботи українських військових.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк, коментуючи ситуацію в Криму.

«Нам відомо, що там відбуваються певні події. Але звертаюсь до всіх, хто з ентузіазмом підтримує гарні новини з цієї території: треба усвідомлювати, що ворог довготривалий час розгортав багато пунктів базування по Кримському півострову, і тому в Сил оборони для того, щоб знищити всі потужності ворога по цій території, роботи ще багато. Таких точок на мапі Криму ще багато, і працювати по них нам ще довго. Треба мати терпіння і розуміти, що ми ніколи не тримаємо позитивні новини, коли вони є, ми обов’язково витримуємо їх, як гарний правильний напій для того, щоб потім ними «смакувати». Далі продовжуємо працювати. Сезон «бавовни» триває, буде ще багато чого інформативного і цікавого», - пообіцяла Гуменюк.

Відповідаючи на питання щодо ситуації в Чорному морі, вона вкотре нагадала, що ворог не тримає в пунктах базування свої кораблі, побоюючись ударів Сил оборони.

«Вони намагаються переховуватись за цивільним судноплавством, тобто створивши той самий район огляду неподалік Керченської протоки, накопичують там цивільні судна, за якими і переховуються. Район, який умовно можна окреслити як східне узбережжя Криму, і в напрямку Новоросійська вони поки що вважають для себе більш-менш безпечним. Хоча приклад «Олєнєгорського горняка» досить красномовний, і абсолютно покладатись на це не можна», - зазначила Гуменюк.

Інформуючи про ситуацію на острові Зміїний, речниця повідомила, що російські окупанти активно застосовують авіацію та скидають керовані авіабомби.

«Там ворог намагається демонструвати своє панування шляхом використання тактичної авіації зі скиданням керованих авіабомб. Тримаючи літаки на відстані, яка недосяжна для ППО, вони намагаються шкодити цивільному судноплавству, скидаючи там керовані авіабомби», - повідомила Гуменюк.

Вона нагадала, що райони навколо острова можуть бути заміновані, і застосування там керованих авіабомб може спричинити додаткову детонацію.

Водночас речниця зауважила, що Україна змогла забезпечити гуманітарний коридор для суден у Чорному морі.

«Те, що Сили оборони намагаються там розгорнути і забезпечити функціонування гуманітарного морського транспортного коридору, не дає ворогу спокою. Тим не менш, очевидним є те, що нам довіряє світова спільнота. Вірячи в Сили оборони України, судноплавці користуються цим гуманітарним коридором», - відзначила Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Севастополі пролунали вибухи. Над Севастопольською бухтою видно дим. Окупаційний “губернатор“ Севастополя Михайло Розвожаєв заявив, що по штабу Чорноморського флоту було завдано ракетного удару.

Відео: 

Video: 

 Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-