Облаштування комфортного укриття у Шевченківському районі столиці. Приклад успішної співпраці

Облаштування комфортного укриття у Шевченківському районі столиці. Приклад успішної співпраці

Укрінформ
19 вересня, 9:30 - пресконференція на тему "Облаштування комфортного укриття у Шевченківському районі столиці. Приклад успішної співпраці".

Організатор: Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація.

Учасники: Олександр Поповцев - очільник Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації; Андрій Вітренко - заступник Міністра освіти та науки України, депутат Київської міської ради; Микита Козиренко - керівник Благодійної організації “ВЕСТ СУППОРТ В УКРАЇНІ”; Вячеслав Радько - представник Торгово-промислової палати Латвії в Україні; Вітас Люджюс - директор компанії-виробника меблів UAB DUV, представник фонду LITUA Fondas; Лайміс Кведаравісіюс - представник фонду LITUA Fondas; Міндаугас Касмаюскіс - директор компанії з виробництва фанери UAB Likmerė, Latvijas Finieris Group; Улдіс Бікіс - голова наглядової ради латвійської компанії з виробництва фанери Latvijas Finieris Group; Йоланта Медне - голова наглядової ради латвійської компанії з виробництва фанери Latvijas Finieris Group; Ілгварс Клява - Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні; Маріус Дунда  - Радник Посольства Литовської Республіки в Україні.

Чому це цікаво?

Завдяки успішній співпраці Шевченківської районної державної адміністрації з литовськими та латвійськими партнерами у цьому районі столиці зʼявилось облаштоване меблями укриття. Цей досвід може стати прикладом створення комфортного простору для людей, які вимушені ховатись в підвалах під час обстрілів.

Контактна особа для підтвердження участі: (063) 063 40 80 Олександр Карпенко.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV. 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Литовські та латвійські підприємці передали меблі для облаштування укриттів в Шевченківському районі Києва

Литовські та латвійські підприємці передали меблі для облаштування укриттів в Шевченківському районі столиці.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив очільник Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Поповцев.

"Пріоритет міської влади номер один - приведення в нормальний стан укриттів у Києві. Ми вдячні всім партнерам, які підтримують нас ділом. Ми домовлялися про облаштування одного укриття, але наші партнери надали нам стільки продукції, що ми не одне укриття можемо зробити, а мінімум три", - очільник Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Поповцев.

Загалом партнери надали близько 50 одиниць меблів, зокрема модульні ліжка. Частина з них піде на облаштування вже відремонтованого укриття в центрі столиці.

Як додав Поповцев, до кінця року в Шевченківському районі планується облаштувати ще до 50 укриттів, які знаходяться в житлових будинках.

Зараз, за його словами, проходять ремонтні роботи, тривають тендерні процедури.

Загалом, як зазначив Поповцев, у Шевченківському районі столиці є близько 460 укриттів, 40% знаходяться у приватній власності, є споруди подвійного призначення - станції метрополітену, паркінги, підземні переходи, а також укриття у закладах освіти і укриття у житлових будинках.

Як зазначив на пресконференції посол Латвії в Україні Ілгварс Клява, проєкт по виробництву реалізувала латвійська компанія деревообробної промисловості Latvijas Finieris у тісній співпраці з підприємцями з Литви.

"Усі беруть участь у допомозі Україні. Для цього був використаний державний бюджет, місцева влада робить великі справи: місто Рига поставило автобуси громадського транспорту, і я радий бачити, як вони їздять вулицями Києва. Потім приходять громадяни і, що більш важливо, бізнес-компанії. З початку війни компанія Latvijas Finieris надала близько чотирьох мільйонів євро допомоги Україні і допомогу у всіх видів, тому цей продукт, який ви бачите – меблі для бомбосховища – є дуже хорошим і практичним. Ми сподіваємося, що цей проєкт пошириться на інші бомбосховища, інші міста та, швидше за все, інші країни", - сказав Ілгварс Клява.

Як уточнив радник Посольства Литовської Республіки в Україні Маріус Дунда, литовські підприємці разом з Вільнюським технічним університетом зробили дизайн цих меблів, вони легко збираються, без застосування якихось інструментів. Загалом допомога литовських та латвійських партнерів не обмежується Києвом.

"Зараз маємо більш як 1000 одиниць цих меблів і дуже широку географію - Львів, Київ, Куп'янськ, Бахмут та інші міста. Цими меблями можна користуватися в шелтерах, медичних закладах", - додав він.

Загалом, як нагадав він, Литва від початку повномасштабного вторгнення надала Україні допомоги на 1 млрд євро, переважно це була військова допомога, але уряд Литви також реалізує і інші проєкти в Україні, зокрема, це модульне містечко в Бородянці, дитячий садочок в Ірпені, і проєкт модернізації електромережі в Миколаєві. Також є і приватні ініціативи литовських підприємців з партнерами з Естонії, Словаччини та Угорщини, зокрема проєкт по модернізації типових радянських шкіл, в межах якого планується модернізувати 5 шкіл в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Литви схвалив підготовку для України типового проєкту школи за 0,5 млн євро, а також виділення 300 тис. євро на зміцнення адміністративного потенціалу Агентства з питань відновлення України. Литва долучилася до відновлювальних робіт в Україні восени 2022 року.

В Україні пошкоджено понад 3,4 тис. закладів освіти, 353 зруйновані повністю - МОН

В Україні внаслідок російської агресії пошкоджень зазнали понад 3,4 тис. закладів освіти, 353 повністю зруйновані.

Про це повідомив заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко на пресконференції в Укрінформі.

"Ворог б'є по цивільній інфраструктурі, особливо по освітній, задля того, щоб стерти нашу націю. Більш як 3400 закладів освіти пошкоджено і 353 станом на сьогодні повністю зруйновані в Україні", - сказав Вітренко.

За його словами, там, де це можливо, триває відбудова навчальних закладів. Зокрема, за допомогою партнерів, у тому числі іноземних приватних ініціатив, відновлено багато шкіл у Київській області, в інших регіонах.

Заступник міністра нагадав про завдання Президента забезпечити безпеку на території шкіл. Адже станом на травень 2022 року лише 15% закладів освіти в Україні мали найпростіші укриття.

"На сьогодні у 80% шкіл обладнані різного типу укриття, починаючи від найпростіших і закінчуючи протирадіаційними. Найкраща ситуація у закладах професійно-технічної освіти - там 96% закладів обладнано. Університети - близько 86% (мають укриття - ред.), коледжі, заклади фахової передвищої освіти - на 90%", - поінформував Вітренко.

Він зауважив, що найскладніша ситуація у дитячих садочках, більшість яких не придатні для того, щоб облаштовувати там укриття.

Посадовець нагадав, що у 2023 році держава виділила субвенцію на облаштування та побудову укриттів у закладах освіти у сумі 1,5 млрд грн.

"В бюджеті на наступний рік ця субвенція також є. Сума збільшена саме на будівництво нових укриттів, які будуть іншого типу та захисної спроможності і місткості, для того щоб якомога більше дітей мало змогу відвідувати школи у режимі очного навчання", - сказав заступник міністра.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів спрямував на реалізацію реформи «Нова українська школа» 473,3 млн грн.

Реформа «Нова українська школа» стартувала з початкової школи у 2018/2019 навчальному році.

У 2022 році через секвестр бюджету у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну реформа НУШ не була профінансована, також в бюджеті на 2023 рік не були закладені кошти на НУШ.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-