Декомунізація обліку архівних документів в Україні

Декомунізація обліку архівних документів в Україні

Укрінформ
15 червня, 14:00 - круглий стіл на тему: «Декомунізація обліку архівних документів в Україні».

Організатор: Державна архівна служба України.

Спікери: Анатолій Хромов – голова Державної архівної служби України; Тетяна Ємельянова – перший заступник голови Державної архівної служби України; Лариса Левченко – директор Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.

Коротко. Мета круглого столу – проведення конструктивної дискусії щодо проєкту нової схеми поділу архівних фондів і загальних вимог до ведення облікових документів в архіві, котра не потребуватиме переміщення фондів та окремих справ. Вона позитивно вплине на принципи, практику організації й обліку фондів, а також на інформаційну діяльність архівів.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:     

Держархівслужба України пропонує нову схему поділу архівних фондів

Державна архівна служба України пропонує нову схему поділу архівних фондів і загальних вимог до ведення облікових документів в архіві, котра не потребуватиме переміщення фондів та окремих справ.

Про це повідомив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов під час круглого столу в Укрінформі.

"Нам треба нарешті в рамках державної політики декомунізації визначити нові підходи і нове найменування основних комплексів фондів. Ми пропонуємо замінити цей існуючий поділ на два основних комплекси. Це фонди давніх актів, які зберігають документи до 1917-1939 року в залежності від регіону. І фонди нових актів, які в свою чергу можуть містити окремі групи. Тобто індекс "Р" застосовується до архівних фондів з документами радянських органів влади, установ, організацій та підприємств, або тих, що були в їх розпорядженні. Індекс "П" буде застосовуватися до архівних фондів колишніх компартійних органів", - сказав Хромов.

За його словами, в нормативно-правові акти можна внести, що установи, фонди органів влади з часу відновлення незалежності України можуть бути без індексу, як це і є зараз.

Він зазначив, що ці речі сутнісно змінюють розуміння Державного архівного фонду, який зберігається в Україні. Хромов підкреслив, що не буде радянських та дорадянських фондів, а будуть фонди нових та давніх актів.

"Ми аналізували практику сусідніх країн. Зокрема, нещодавно я був у Польщі, де також є відповідні архіви давніх та нових актів. У них це усталена практика", - сказав він.

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Микита Потураєв зауважив, що на законодавчому рівні такі зміни готові підтримати, якщо це буде потрібно.

"Тема є дуже важливою, бо ми чим далі, тим більше стаємо невід'ємною частиною європейського простору... Наша Державна архівна служба дуже багато зробила для того, щоб відкрити широкому загалу як українських, так і міжнародних вчених, фахівців, експертів, документів, які до того були недоступними для вивчення", - сказав депутат.

Передбачається, що такі зміни позитивно вплинуть на принципи, практику організації й обліку фондів, а також на інформаційну діяльність архівів.

Як раніше повідомлялося, процес декомунізації розпочався в Україні після Революції Гідності у 2014 році, він активізувався із повномасштабним вторгненням Росії у лютому 2022 року та триває досі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-