Пожежна та мінна безпека в лісах

Пожежна та мінна безпека в лісах

Укрінформ
19 травня, 12:00 - брифінг на тему: «Пожежна та мінна безпека в лісах».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Роман Рудак - заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України; Олександр Хорунжий - пресофіцер ДСНС України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/,  українською та англійською мовами.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

ДСНС потребує близько 100 машин механізованого розмінування — Хорунжий

Державна служба України з надзвичайних ситуацій наразі потребує загалом близько 100 машин механізованого розмінування.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ поінформував пресофіцер Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

“Звичайно, що машини механізованого розмінування потрібні, і ми далі працюємо над тим, щоб їх було якомога більше. Зараз є потреба фактично десь у 100 таких машинах, бо це значно пришвидшує процес розмінування територій і, зокрема, убезпечує наш особовий склад, бо фактично всі ці машини працюють дистанційно”, - заявив він.

Речник уточнив, що у рятувальної служби зараз є близько 7 машин механізованого розмінування, які вже працюють над очищенням нашої землі від вибухонебезпечних предметів. “І до кінця року ця кількість однозначно буде збільшуватися в 2-3 рази, приблизно так, і навіть більше”, - вважає представник ДСНС.

“Ще один пріоритет для наших саперів — це розмінування сільськогосподарських угідь. І такі машини теж будуть допомагати нам дуже сильно, тому працюємо у цьому плані”, - поінформував Хорунжий.

За його словами, ДСНС у тому, що стосується техніки, дійсно посилюється з кожним днем - як за рахунок держави, так і за рахунок співпраці з міжнародними партнерами.

“Зокрема, відповідно, включається і Механізм цивільного захисту ЄС, до якого вступила недавно Україна. Це є теж один з механізмів отримання нашою країною допомоги”, - зазначив він.

Відповідаючи на питання щодо потреб підрозділів ДСНС, представник рятувальної служби зазначив, що, у тому числі, їм потрібно оснастити їхніх піротехніків — це стосується бронезахисту, металодетекторів.

За його даними, ДСНС необхідні і машини розмінування - легкого і важкого типу, і авто для збору і перевезення персоналу в місця подальшої ліквідації ВНП, і засоби зв'язку, і багато інших речей. ““Ми над цим працюємо”, - запевнив речник.

Хорунжий заявив, що рятувальники набагато посилилися з початку повномасштабної війни з рф і по пожежній, і по іншій рятувальній техніці. За його словами, ДСНС (щодо цього — ред.) дуже плідно співпрацює з міжнародними партнерами.

“Зокрема, у Польщі створені хаби для того, щоб ця техніка, відповідно поступала і розподілялася потім на наші підрозділи. У першу чергу це - ті підрозділи, які знаходяться поблизу (територій — ред.) проведення бойових дій — Харківщина, Донеччина, обов'язково Херсонщина, Миколаївщина, однозначно — Запоріжжя”, - сказав він.

За його словами, рятувальники зараз уже фактично дуже інтенсивно використовують новітню техніку (у своїй роботі — ред.), що дає результати. Зокрема, як заявив Хорунжий, це пришвидшує їхню роботу по наданні допомозі людям і рятуванню громадян.

Як повідомлялося, 6 травня у Мінекономіки заявили, що Україна потребує техніки для розмінування територій.

Основні роботи з розмінування проводяться у чотирьох областях - ДСНС

Основні роботи з розмінування проводяться у Донецькій, Херсонській, Миколаївській і Харківській областях.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив пресофіцер Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

“Основні області, де проводиться зараз розмінування, — це Донеччина, Миколаївщина, Харківщина, Херсонська область”, - сказав він.

За словами речника, на деокупованих територіях спостерігається замінування у лісах, особливо поблизу ворожих позицій. Він наголосив, що ворог встановлює різні типи мін, зокрема протипіхотні, протитанкові, розтяжки, - у лісі, у траві, де їх непомітно, і закликав громадян бути обережними.

У цьому зв'язку він закликав жителів деокупованих територій не заходити на поля, у тому числі на сільськогосподарські угіддя, у лісові масиви, не виїжджати на ґрунтові дороги, якщо вони не були обстежені піротехніками.

Водночас місцеві органи влади мають акумулювати інформацію від служб, які займаються розмінуванням, наголосив Хорунжий.

Як повідомлялося, на Харківщині за тиждень розмінували понад 126 гектарів.

У ДСНС радять компостувати суху траву замість спалювання

У Державній службі з надзвичайних ситуацій радять громадянам компостувати суху траву, а не випалювати її.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

“У нас у селах і районах ... є думка, що коли спалиш суху траву, буде більш родюча земля. Це абсолютно хибна думка. І ... ми радимо компостувати, а не випалювати”, - сказав він.

Речник наголосив, що у дуже багатьох випадках випалювання сухостою призводить до пожеж і травмувань людей.

“Якщо враховувати пожежонебезпечний період і суху погоду, то дуже швидко, миттєво поширюється (вогонь) на великі площі, і для того щоб загасити, взяти під контроль цю пожежу, локалізувати її, задіюється величезна кількість сил і засобів ДСНС”, - наголосив Хорунжий.

За його словами, в Україні щодня до гасіння таких пожеж залучають 200-300 чоловік особового складу і понад 100 одиниць пожежно-рятувальної техніки, яка в цей час дуже потрібна для ліквідації наслідків російської агресії.

“Тому ми ще раз хочемо звернутися до людей і попросити їх не випалювати суху рослинність і сміття, не розводити багать, навіть на своїх сільськогосподарських угіддях, бо, по-перше, вони можуть отримати штраф, по-друге, треба розуміти, що не треба допомагати ворогу - випалювати це все, а потім застосовується величезна кількість людського ресурсу і техніки, щоб це зупинити”, - заявив він.

Представник ДСНС наголосив: коли вогонь перекидаються на лісовий масив, пожежа може сягнути величезних масштабів і спричинити великі збитки.

Крім того, у лісах, особливо на деокупованих територіях, багато де ще не проведені роботи з розмінування. "Тож є певна небезпека, коли іде вогонь, детонації ВНП як у полях, так і в лісах. І це теж ризик - як для самих людей, так і для рятувальників, які прибудуть це гасити”, - наголосив Хорунжий.

Зі свого боку заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС Роман Рудак зауважив, що після випалювання флора у таких місцях оновлюється впродовж 5 років, тож користі це жодної не має.

Як повідомлялося, 16 травня стало відомо, що внаслідок обстрілів у Чернігівській області тривають масштабні лісові пожежі, площу яких встановити неможливо через активні бойові дії.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-