Банківська система під час війни: рівень довіри громадян та захист їхніх коштів

Банківська система під час війни: рівень довіри громадян та захист їхніх коштів

Укрінформ
5 травня, 12:00 - брифінг на тему: "Банківська система під час війни: рівень довіри громадян та захист їхніх коштів".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Олена Коробкова -  голова ради Незалежної асоціації банків України (онлайн).

Актуальні питання:

  • Курс гривні – які прогнози на найближчий час та до кінця 2023 року.
  • Прогноз інфляції на 2023 рік.
  • Співпраця України з Міжнародним валютним фондом – домовленості та програми.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Валютний курс найближчим часом істотно не зміниться - експертка

Помітних змін на валютному ринку найближчими місяцями не буде, за винятком незначного впливу на курс завершення посівної та скасування податкових пільг при продажу пального.

Як передає кореспондент Укрінформу, такий прогноз на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ зробила голова ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

За її словами, саме весняна посівна стала першопричиною цьогорічного зміцнення гривні.

“Справа в тому, що аграрії продають іноземну валюту для потреб посівної кампанії незалежно від того, вигідний чи невигідний для них курс. Зараз же через поступове сповільнення польових робіт подорожчання готівкової іноземної валюти відновилося, але воно незначне. Помірне зростання вартості валюти буде й надалі”, - спрогнозувала Коробкова.

Не викличе збурення на ринку і зменшення валютної виручки через обмеження експорту української агропродукції до Європи.

“В ЄС напрацьовують заходи з мінімізації ризиків для тамтешніх сільгоспвиробників. Зокрема, наповнюється фонд, який виплачуватиме передбачені Єврокомісією компенсації аграріям. Деякі країни вже скасували ухвалені раніше рішення щодо нашого експорту. Сподіваємося, це позитивно вплине, у тому числі, і на наш експорт та на виручку українських селян і трейдерів”, - зазначила експертка.

Натомість певним чином негативно впливатиме на ситуацію на валютному ринку повернення з липня до довоєнної системи оподаткування пального. Адже зросте імпорт цієї продукції в Україну за так званими “старими” цінами, що активізує попит на іноземну валюту в травні - червні.

“Проте значних курсових змін і тоді очікувати не варто. Курс у найближчі два місяці коливатиметься в межах 38-40 гривень за долар”, - вважає Коробкова.

А ось прогнозувати поведінку гривні на валютному ринку у середньостроковій перспективі голова ради Незалежної асоціації банків України не береться. Все залежатиме від ситуації на фронті, пояснила вона.

Як повідомлялося, у п’ятницю курс гривні до долара і євро “на чорному ринку” та в банках зміцнився. На 13.00 готівковий курс долара коливався в межах 37,54 - 37,66 (напередодні - 37,5 - 37,68), євро - 41,38 - 41,55 грн (у четвер - 41,39 - 41,67).

У Незалежній асоціації банків прогнозують зниження до кінця року облікової ставки

Наприкінці року в Україні сформуються передумови для зниження ставки рефінансування НБУ, що позитивно вплине на кредитування бізнесу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це сказала голова ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Коробкова привернула увагу до позитивних тенденцій, пов’язаних із поступовим зниженням інфляційних показників.

“Певне зростання цін усе ж триває, але бачимо, що в березні інфляція сповільнилася до 21,3% (у річному вимірі- ред.) проти 26% на початку року, а квітневий показник - на рівні 19% (офіційних даних наразі немає). І, попри очікуване зростання цін на нафтопродукти у зв’язку з поверненням до довоєнної системи оподаткування та ймовірне підвищення тарифів на електроенергію, очікуємо подальшого сповільнення інфляції”, - сказала голова ради асоціації.

Вона нагадала, що, згідно з оновленим інфляційним прогнозом НБУ, цей показник знизиться до 14,8% наприкінці року.

Це, за словами експертки, не означає “автоматичного” зниження цін. Але майже гарантує, що темпи їх зростання сповільняться.

“Отже, будуть підстави для зниження облікової ставки НБУ, що, поміж іншого, сприятиме кредитуванню й подальшому розвитку бізнесу. Тим паче, що багато банків уже зараз впроваджують нові позичкові програми із компенсацією відсоткових ставок, а державна цільова програма “Доступні кредити 5-7-9%” постійно трансформується й адаптується під потреби позичальників”, - сказала Коробкова.

Як повідомлялося, наприкінці квітня Національний банк України ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 25%. Інформуючи про це, голова правління НБУ Андрій Пишний, спрогнозував початок циклу зниження цього ключового показника у четвертому кварталі 2023 року.

Нацбанк підняв ставку рефінансування до 10% у січні минулого року, а з червня різко підвищив її до 25%.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-