Наслідки війни в природних та біосферних заповідниках, національних парках

Наслідки війни в природних та біосферних заповідниках, національних парках

Укрінформ
4 травня, 14:00 - панельна дискусія на тему: «Наслідки війни в природних та біосферних заповідниках, національних парках».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Едуард Арустамян - директор департаменту Міндовкілля; Олексій Василюк - керівник громадської організації «Українська природоохоронна група»; Богдан Кученко - фахівець кліматичного відділу ГО «Екодія»; Богдан Вихор - виконавчий директор WWF-Україна (онлайн); Віктор Шаповал - директор біосферного заповідника «Асканія-Нова».

Теми до обговорення:

  • Як впливає війна та окупація на заповідники та національні парки півдня України?
  • Сума збитків, завданих довкіллю в цих регіонах.
  • Природний заповідник «Асканія-Нова» під окупацією – чим це загрожує?
  • Скільки часу буде необхідно для відновлення заповідних зон після війни?

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Українському довкіллю завдано збитків на понад 2 трлн грн – Міндовкілля

Оцінити завдану шкоду українському довкіллю в абсолютних цифрах поки що неможливо, але загалом ця сума перевищує 2 трлн грн.

Про це під час дискусії «Наслідки війни в природних та біосферних заповідниках, національних парках» в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів директор Департаменту природно-заповідного фонду та земельних ресурсів Міндовкілля Едуард Арустамян.

«За попередньою оцінкою, росія завдала збитків українському довкіллю на понад 2 трлн грн. Але це дуже умовні цифри, в абсолютних оцінити це поки що неможливо, тому що ми досі не маємо доступу до значної території, яка перебуває під окупацією», - сказав Арустамян.

Зокрема, серед об’єктів природно-заповідного фонду окупованими залишаються Джарилгацький національний парк та Олешківські піски на Херсонщині, «Білобережжя Святослава» на Миколаївщині, Приазовський національний природний парк та Великий Луг в Запорізькій області, парк «Меотида» на Донеччині.

Керівники та наукові відділи цих парків, за можливістю, працюють дистанційно. Працівники відділів охорони виведені у простій.

«Кам’янська Січ, що в Херсонській області, вже деокупована, проте залишається повністю замінованою і потерпає від регулярних обстрілів. Нам відомо, що там вже сталося понад сотню пожеж. А ще росіяни здійснюють браконьєрський вилов живих біоресурсів на заповідних територіях, в морі фіксують масову загибель дельфінів», - додав представник Міндовкілля.

За його словами, складніше ситуація з територіями природно-заповідного фонду, які не мають адміністративних органів управління

"Є ще безліч території, які не мають адміністрацій, а мають лише природоохоронний статус. Зрозуміти, що там відбувається і які втрати ми несемо, майже неможливо", - додав урядовець.

Він також нагадав, що для обрахунку збитків Міновкілля розробило і затвердило спеціальні методики, розрахунками за якими займається Державна екологічна інспекція.

«Коли ці цифри у нас будуть, по кожній з них будуть судові позови і точно кожна гривня з агресора буде стягнута», - підкреслив Арустамян.

Як повідомлялося, в Офісі генерального прокурора обговорили об'єднання зусиль органів правопорядку і громадськості для документування та оцінки шкоди довкіллю від російської збройної агресії.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-