Як в Україні дотримувалися закону про державну мову у 2022 році?

Як в Україні дотримувалися закону про державну мову у 2022 році?

Укрінформ
4 травня, 12:00 - брифінг на тему: «Як в Україні дотримувалися закону про державну мову у 2022 році?».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Тарас Кремінь - Уповноважений із захисту державної мови.

Коротко. Під час брифінгу відбудеться презентація звіту Уповноваженого із захисту державної мови про стан дотримання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у 2022 році.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Протягом 2022 року до мовного омбудсмена надійшло 2846 звернень щодо порушення мовного законодавства

Протягом минулого року громадяни подали 2846 звернень про порушення їхнього права на отримання інформації державною мовою, 1112 із яких стосувалися галузі обслуговування та надання відомостей про товари та послуги.

Про це уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив під час презентації річного звіту про стан дотримання Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної у 2022 році», яка відбулася у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Протягом 2022 року на нашу адресу надійшло 2846 звернень від громадян України щодо порушення закону про мову. Лідером за кількістю повідомлень стали місто Київ - 823, а також Харківщина - 460 звернень. Найменша кількість звернень надійшла зі східних областей і частково з півдня, зокрема, Луганщини та Кіровоградщини», - сказав він.

За словами Креміня, піком активності громадян став липень-серпень 2022 року, що він пов'язує із хвилею інформаційно-роз'яснювальної кампанії щодо обов'язкового застосування української у мережі Інтернет, а також із впровадженими попередженнями та штрафами за порушення мовного законодавства: зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення набули чинності 16 липня 2022 року.

Звіт за минулий рік охоплює десять галузей суспільного життя, а також питання лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях. Омбудсмен зауважив, що 1112 звернень від громадян стосувалися порушень під час обслуговування та надання інформації про товари та послуги. Зокрема, у 989 повідомленнях йшлося про відсутність української версії інтернет-представництв, а 123 скарги фіксували порушення вимог законодавства під час обслуговування споживачів.

Водночас у 152-х випадках громадяни повідомляли про порушення мовного законодавства в органах державної влади та місцевого самоврядування: у чотирьох випадках було накладено штраф на чиновників на суму 3400 грн, а також висунули одне попередження.

Також секретаріат уповноваженого зареєстрував 435 звернень щодо розміщення реклами недержавною мовою.

«Є порушення й у галузі вивісок. Найбільше порушень зафіксовано на території Харкова та Харківської області - 252, а також міста Київ - 54 звернення», - зауважив Кремінь.

Омбудсмен повідомив, що у галузі дошкільної, середньої та вищої освіти наявні 117 звернень, у медичній галузі - 92, у різних видах медіа - 254, у судочинстві - 7, у галузі культури - 43, у книговиданні - 12.

«Зважаючи на інструментарій закону про мову, мною як уповноваженим було ухвалено рішення про проведення 170 загальнодержавних заходів контролю, особливо в тих випадках, коли нам потрібно було отримати додаткову інформацію та стабілізувати рівень дотримання мовного закону у різних сферах. Частково такі дії було припинено стосовно закладів, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях» , - зазначив уповноважений.

За його даними, заходи державного контролю по галузях із найбільшою кількістю скарг допомогли усунути до 77,4% порушень.

Водночас Кремінь наголосив, що основною тенденцією минулого року є «стрімке зростання рівня суспільної підтримки української мови, а також кардинальне збільшення її застосування у публічній галузі та приватному спілкуванні».

Повний звіт опубліковано на сайті уповноваженого.

Як повідомляв Укрінформ, мовний омбудсмен заявляв, що створення підручників з української мови для іноземців є пріоритетом на 2023 рік.

Мовний омбудсман закликає до фіксації злочину лінгвоциду в Кримінальному кодексі України

Секретаріат мовного омбудсмана співпрацює з депутатами задля впровадження кримінальної відповідальності безпосередньо за злочин лінгвоциду, що поки не передбачено Кримінальним кодексом України.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час презентації річного звіту про стан дотримання Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної у 2022 році», яка відбулася у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Аби притягнути до міжнародної відповідальності (винних у злочині лінгвоциду - ред.), ми маємо для початку впровадити зміни до чинного українського законодавства. У Кримінальному кодексі України питання геноциду в різних сферах прописані, але власне лінгвоцид поки що не зафіксований. Він найближче до дискримінації проти громадян України за різною ознакою - мовною, національною, расовою тощо. Ми активно працюємо з Верховною Радою, із профільними комітетами, розраховуємо на їхню реакцію та їхні рекомендації. Єдине, що ми можемо зробити - наполягати, збирати факти, а також говорити про такі речі як елементи, що шкодять національній безпеці та обороні", - сказав Кремінь.

Уповноважений зазначив, що у питанні лінгвоциду секретаріат омбудсмана покладається на норми європейського права в галузі порушення прав людини. Також відбувається співпраця з представником Європейського суду з прав людини Маргаритою Сокоренко, з Міністерством юстиції та іншими вітчизняними правоохоронними органами.

Згідно зі звітом «Про забезпечення функціонування української мови як державної у 2022 році», за минулий рік зафіксовано понад 200 випадків витіснення української мови з публічного простору та суспільного вжитку на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомлялося, за минулий рік громадяни подали 2846 звернень до мовного омбудсмана про порушення їхнього права на отримання інформації державною мовою, 1112 із яких стосувалися галузі обслуговування та надання відомостей про товари та послуги.

Відео: 

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-