Що не так з планами будівництва дев'яти нових атомних енергоблоків?

Що не так з планами будівництва дев'яти нових атомних енергоблоків?

Укрінформ
5 травня, 10:30 - онлайн пресконференція на тему: "Що не так з планами будівництва дев'яти нових атомних енергоблоків?".

Організатор: ГО " Центр екологічних ініціатив "Екодія".

Учасники: Артем Колесник - фахівець з енергетичної політики ГО "Центр екологічних ініціатив "Екодія"; Ольга Лящук -  координаторка проєктів ГО "Екоклуб"; Олексій Пасюк - програмний координатор CEE Bankwatch Network.

Коротко.  В Україні планують збудувати 9 нових атомних блоків. Активісти ГО "Екодія" запустили петицію до уряду держави із закликом зупинити ці плани. Екологи, громадські активісти та експерти вважають, що будівництво нових атомних блоків загрожує безпеці української економіки, енергосистемі, довкіллю та людям.

Як планують профінансувати проєкт, скільки він коштуватиме, як вплине на економічну та енергетичну безпеку країни? Чим небезпечне нове будівництво, чи вистачить водних ресурсів для охолодження нових блоків, особливо в контексті зміни клімату. Ці та інші питання  підніматимуть організатори та учасники пресконференції.

Довідково. ГО "Екодія" – українська громадська організація, що об’єднує експертів та активістів навколо ідеї збереження довкілля. З 2017 року Екодія відстоює, зокрема, поступовий перехід України на 100% відновлюваної енергетики.

ГО "Екоклуб" – українська громадська організація, що займається, зокрема, розвитком сталої енергетики та протидією зміні клімату.

CEE Bankwatch – одна з найбільших мереж екологічних неурядових організацій Центральної та Східної Європи. Моніторить інвестиції міжнародних фінансових інституцій, аби ті надавалися лише на найбільш сталі проєкти.

Формат заходу – онлайн.

Журналісти зможуть поставити запитання онлайн в чаті трансляції на YouTube.

Контакти для додаткової інформації: Дар’я Лазарєва, комунікаційна менеджерка ГО "Екодія"

dl@ecoact.org.ua, +380638413794 (у робочий час).

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

В Україні недостатньо водних ресурсів для будівництва 9 ядерних реакторів - експертка

Через зміни клімату Україні може не вистачити водних ресурсів для будівництва ще 9 ядерних реакторів.

Про це заявила координаторка проєктів у ГО «Екоклуб» Ольга Лящук під час брифінгу в Укрінформі.

«Велика територія нашої країни характеризується низькою і дуже низькою забезпеченістю водними ресурсами. Найменш забезпеченими є території Криму, Донбасу і південних областей. А в цій частині України планується розташувати загалом 11 енергоблоків, які потрібно буде якимось чином охолоджувати. У цій ситуації ми маємо враховувати не лише наявний брак ресурсів, а й зміни клімату, які вже спостерігаються», - сказала Лящук.

За її словами, через зміни клімату до 2050 року очікується лише збільшення дефіциту водних ресурсів. Це може спричинити загрозу зупинки роботи насосів і системи технічного водопостачання на АЕС.

На думку експертки, маючи такі проблеми з водою, владі варто замислитись, чи буде достатньо води для охолодження всіх цих блоків. Адже Україна може постати перед проблемою: охолоджувати реактор, чи забезпечувати прісною водою людей та сільське господарство.

«Безумовно, при реалізації таких планів, та в принципі при розробці таких планів, необхідно провести ретельне дослідження достатності води не лише для охолодження запланованих блоків АЕС, а й для всіх об'єктів навколишнього середовища. І ці дослідження обов'язково мають враховувати і прогнози зміни клімату в кожному з регіонів, де планується таке будівництво», – додала Лящук.

Як повідомлялося, кількість енергоблоків, які будуватимуться в Україні спільно з Westinghouse, зросте до 9.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-