Зміни в системі освіти та вступна кампанія-2023

Зміни в системі освіти та вступна кампанія-2023

Укрінформ
26 квітня, 13:00  - брифінг на тему: «Зміни в системі освіти та вступна кампанія-2023».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасник: Андрій Вітренко - заступник міністра освіти та науки України (онлайн).

Актуальні питання:

  • Рішення про продовження навчального року: від чого залежить та хто ухвалюватиме?
  • Переваги та недоліки 12-річної системи освіти та чи буде вона впроваджена в Україні?
  • Реєстрація на НМТ: яка кількість зареєстрованих та які умови його проведення за кордоном?
  • Вступна кампанія 2023: які нововведення чекають українських абітурієнтів?

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Рішення про закінчення навчального року прийматимуть місцеві адміністрації та педради шкіл - Вітренко

Постановою Кабінету Міністрів тривалість навчального року 2022/2023 визначена з 1 вересня до 30 червня. Рішення про закінчення навчального року прийматимуть місцеві адміністрації та адміністрації шкіл з урахуванням безпекової, військово-політичної ситуації.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

“Структура, термін навчального року визначається 10 ст. закону про повну загальну середню освіту. Відповідно до цієї статті, освітній процес у закладах загальної середньої освіти не має тривати довше, ніж до 1 липня будь-якого року. А його структура повністю визначається педагогічним колективом та педрадою закладу освіти. В умовах воєнного стану дія частини цієї статті призупинена, і визначення тривалості навчального року віддано до повноважень Кабінету Міністрів. Відповідно до постанови № 711 від 24 червня 2022 року під час дії режиму воєнного стану навчальний рік в Україні триває з 1 вересня 2022 по 30 червня 2023. Тобто вже на розсуд воєнних адміністрацій кожного регіону залежно від воєнно-політичної ситуації, безпекової ситуації всередині країни, науково-педагогічна рада, засновники і цивільна адміністрація приймають остаточне рішення про закінчення цього 2022/2023 навчального року”, - сказав Вітренко.

Заступник міністра наголосив, що терміни завершення навчального року не вплинуть на проведення Національного мультипредметного тесту чи на вступну кампанію.

“Графік проведення НМТ чітко розрахований, узгоджений з усіма військово-цивільними адміністраціями, жодним чином тривалість навчального року не вплине на проведення вступної кампанії 2023 року”, - сказав Вітренко.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство освіти і науки України затвердило календарний план організації та проведення у 2023 році національного мультипредметного тесту (НМТ). Тестування проходитиме у дві сесії: основна - 5 червня – 23 червня; додаткова - 11–24 липня.

Реєстрація для участі в Національному мультипредметному тесті триває з 3 квітня і до 3 травня.

Історію України як третій предмет на НМТ обрали понад 109 тис. осіб - МОН

Історію України на Національний мультипредметний тест (НМТ) як третій предмет обрали понад 109 тис. осіб. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

“В Україні, станом на сьогодні, НМТ складатимуть 169 тис. 573 особи, за кордоном - 18 364 особи. У нас є обов’язкові предмети - українська мова та математика - і предмети на вибір. Історію України обрали 109 455 осіб, іноземну мову — 68 066 осіб, біологію - 27 123 особи, фізику — 4 тис. осіб, хімію — 2 673 особи”, - повідомив Вітренко.

Він нагадав, що реєстрація на складання Національного мультипредметного тесту триває вже три тижні. За цей час створено 211 тисяч персональних кабінетів, приблизно 188 тис. осіб уже отримали повідомлення про успішну реєстрацію та можливість формувати сертифікат НМТ 2023 року.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Українського центру оцінювання якості освіти, понад 7 тис. вступників, які реєструвалися на проходження Національного мультипредметного тесту, мають уточнити інформацію про надані документи. Реєстрація на НМТ триває з 3 квітня по 3 травня, зміни до даних можна внести до 7 травня.

У МОН закликають абітурієнтів за кордоном не зволікати з реєстрацією на мультипредметний тест

Міністерство освіти та науки України закликає абітурієнтів, які через повномасштабне російське вторгнення знаходяться в інших країнах, не зволікати з реєстрацією на проходження Національного мультипредметного тесту, оскільки кількість місць для проведення НМТ за кордоном обмежена.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

“Закликаю абітурієнтів та їх батьків, які зараз знаходяться за кордоном, активізувати свою реєстрацію, тому що кількість місць в закордонних центрах складання НМТ є обмеженою”, - вказав Вітренко.

Він додав, що міністерство проводить постійні перемовини про можливість розширення кількості країн, де українські випускники шкіл можуть скласти НМТ. Наразі, за даними МОН, 31 країна погодилася забезпечити роботу таких центрів у себе.

Вітренко нагадав, що до 7 травня абітурієнти можуть змінити місце проходження НМТ, якщо вони змінили місце постійного проживання, або виправити помилки при реєстрації.

Як повідомляв Укрінформ, тимчасові екзаменаційні пункти для проведення Національного мультипредметного тесту утворено в 49 містах 31 країни. Станом на 26 квітня, за даними МОН, складати НМТ за кордоном виявили бажання 18 364 особи. Реєстрація на Національний мультипредметний тест триває з 3 квітня по 3 травня.

Перехід на 12-річку відбудеться в межах НУШ - Вітренко

Перехід на 12-річну систему повної загальної середньої освіти відбудеться в межах реформи Нової української школи у 2027 році. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

“Перехід на 12-річну систему освіти має відбутися в межах реформи нової української школи. Ми діємо в межах і в спосіб, які передбачені чинним законодавством України. Станом на сьогодні, перехід на 12-річну систему освіти має відбутися у 2027 році з введенням трирічної профільної повної загальної середньої освіти”, - сказав Вітренко.

Також, як зазначив заступник міністра, починається обговорення оптимізації навчального процесу, граничного навантаження на школярів.

“Ми не будемо викидати (зі шкільної програми — ред.) ані хімію, ані фізику, ані біологію. Тобто, природничим наукам, предметам, які засновують здатність людини здобувати нові знання, вміння та навички, нічого не загрожує. Обговорення зараз починається, воно є концептуальним”, - сказав Вітренко.

Як пояснив заступник міністра, це відбувається в тому числі і через численні звернення щодо навантаження на учнів, які перебувають за кордоном і, згідно із законодавством країн перебування, відвідують місцеві школи, а також долучаються до навчання в українських школах онлайн.

Як повідомляв Укрінформ, міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив, що Міністерство освіти та науки має розробити алгоритм зарахування академічних результатів за універсальними предметами тих учнів, які навчаються за кордоном.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-