Деокупована ЧАЕС та ЗАЕС під окупацією – яка ситуація на станціях?

Деокупована ЧАЕС та ЗАЕС під окупацією – яка ситуація на станціях?

Укрінформ
25 квітня, 14:30 - брифінг на тему: «Деокупована ЧАЕС та ЗАЕС під окупацією – яка ситуація на станціях?».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Олег Коріков - в.о голови Держатомрегулювання — Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України (онлайн).

Актуальні питання:

– Чорнобильська зона – наслідки окупації та відновлення моніторингу?

– ЗАЕС – безпекова ситуація на станції, як працює сьогодні?

– ЗАЕС після деокупації – яким має бути безпековий протокол перезапуску та перепідключення до України?

– Висновки атомної енергетики після кількамісячних ударів по інфраструктурі – якими будуть зміни?

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

ДІЯРУ готується забезпечувати безпеку на ЗАЕС після деокупації

Державна інспекція ядерного регулювання спільно з НАЕК «Енергоатом» напрацьовує можливі алгоритми дій щодо забезпечення безпекової ситуації на Запорізькій АЕС після її деокупації.

Про це повідомив в.о голови Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков під час брифінгу «Деокупована ЧАЕС та ЗАЕС під окупацією – яка ситуація на станціях?»у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Ми готуємось до забезпечення безпекової ситуації на Запорізькій АЕС. Ми відновили роботу нашого підрозділу з ядерної безпеки, який моніторить ситуацію на станції. Він знаходиться на Південноукраїнській АЕС, але як тільки з’явиться можливість передислокувати інспекцію в Енергодар, ми відразу це зробимо», - зазначив він.

За його словами, спільно з НАЕК «Енергоатом» відбувається підготовка відповідних заходів. Зокрема, після деокупації має відбутись інспекція ЗАЕС для встановлення інформації про стан системи та обладнання.

Коріков уточнив, що на сьогодні Україна має досвід відновлення роботи безпечної експлуатації підприємств після деокупації Чорнобильської АЕС. Зокрема, вже розробленні документи щодо підходів до врегулювання питань безпеки на таких об’єктах.

Як повідомлялось, із вересня 2022 року на окупованій ЗАЕС працює постійна моніторингова місія МАГАТЕ. На Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській атомних станціях, а також на Чорнобильській АЕС, яка перебуває на етапі виведення з експлуатації, постійні моніторингові місії розпочали свою діяльність у січні 2023 року.

Експерти МАГАТЕ на українських АЕС проводять моніторинг ситуації та документують впливи війни на стан ядерної та радіаційної безпеки, надають технічні консультації українським фахівцям, вивчають пріоритетні потреби для подальшого надання технічної допомоги.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-