Вплив війни на молодь в Україні

Вплив війни на молодь в Україні

Укрінформ
28 квітня, 14:00 - презентація дослідження «Вплив війни на молодь в Україні».

Організатор: Міністерство молоді та спорту України.

Спікери: Хайме Надаль - постійний представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні; Яко Сільє - постійний представник ПРООН в Україні; Оксана Косенко - координаторка проєкту ПРООН «Підтримка громадянського суспільства та молоді»; Марина Попатенко - заступниця Міністра молоді та спорту України; Дмитро Савчук  - представник дослідницької агенції Info Sapiens; Іван Вербицький - представник ГО «Аналітичний центр Cedos».

Коротко. Мета дослідження - проаналізувати вплив повномасштабного вторгнення на українську молодь. Надати рекомендації та пропозиції щодо того, як краще її підтримувати та залучати до процесу відновлення, зокрема після війни.

Довідково. Дослідження підготовлено ГО «Аналітичний центр Cedos» і дослідницькою агенцією Info Sapiens за ініціативи, а також технічної та організаційної підтримки Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства молоді та спорту України, за фінансової підтримки МЗС Данії.

У рамках дослідження  було проведено глибинні інтерв'ю та фокус-групи серед молоді віком від 14 до 35 років на території підконтрольній Україні та молоді, яка виїхала за кордон через повномасштабне вторгнення РФ.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

ПРООН оцінює руйнування українських молодіжних центрів у 3,3 млрд дол.

Програма розвитку ООН оцінює руйнування молодіжних центрів в Україні внаслідок російської агресії у 3,3 млрд доларів.

Про це заявив постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє під час презентації дослідження «Вплив війни на молодь в Україні» в Укрінформі.

«Для нас дуже важливо, щоб була організована значна кількість молодіжних центрів. Дуже багато центрів також зазначили ушкоджень під час війни; частина з них була повністю зруйнована. Можна зазначити, що для нас саме ці оцінки дуже важливі. Що стосується шкоди, нанесеної саме молодіжним центрам, вона оцінюється у 3,3 млрд доларів», - сказав він.

Сільє додав, що офіс ПРООН в Україні започаткував багато ініціатив та діалог у багатьох регіонах України для того, щоб подивитися, які саме заходи спрямовані на відновлення України, можуть бути структуровані та підготовлені.

Постійний представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надаль зі свого боку зауважив, що для його організації дуже важливим є те, що Україна має дати відповідь на ті виклики, які сьогодні існують у суспільстві.

«Ми будемо продовжувати нашу роботу щодо підтримки молоді, і ми готові до співраці зі всіма зацікавленими сторонами, з Міністерством молоді та спорту для того, щоб використати потенціал молоді на користь майбутнього України», - відзначив Надаль.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з дослідженням «Вплив війни на молодь в Україні», 82% молодих людей засвідчили втрати через війну - найчастіше це проблеми через відключення електроенергії - 46%, зниження доходу - 36%, погіршення психічного здоров'я - 29%.

Майже 30% української молоді скаржаться на погіршення психічного здоров'я (опитування)

82% молодих людей засвідчили втрати через війну - найчастіше це проблеми через відключення електроенергії - 46%, зниження доходу - 36%, погіршення психічного здоров'я - 29%.

Про це під час презентації дослідження «Вплив війни на молодь в Україні» повідомив представник ГО «Аналітичний центр Cedos» Іван Вербицький, передає Укрінформ.

“82% молодих людей засвідчили втрати через війну. Під час проведення опитування, найбільше молодих людей хвилювали проблеми через відключення електроенергії - про них згадали 46% опитаних”, - сказав він.

Також, за результатами дослідження, найчастіше респонденти скаржились на зниження або втрату доходу - 36% погіршення психічного здоров'я - 29%, розрив стосунків із друзями або членами сім'ї - 18%, розлука з сім'єю - 18%, переміщення в інші населені пункти - 16%, смерті друзів або членів сім'ї - 14%, мобілізація в ЗСУ - 9%, пошкодження житла - 6%, отримання травм, пов'язаних з воєнними діями - 6%.

Крім того, молодь відзначила і такі проблеми, як переміщення за кордон - 6%, втрата майна - 5%, втрата житла - 5%, окупація населеного пункту - 4%, припинення здобуття освіти або неможливість її почати - 3%, відкладання запланованої операції або візиту до лікаря - 2%, користування базовими соціальними послугами - 2%, мародерство російських військових - 2%, тортури та знущання з боку російських військових - 1%.

18% респондентів не відзначили нічого зі списку.

Вибірка дослідження молоді на території підконтрольній Україні склала 2064 респонденти віком 14-34 роки. Опитування проводилось з 21 листопада по 7 грудня 2022 року методом інтерв'ю віч-на-віч вдома у респондентів.

Як повідомляв Укрінформ, у Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявили, що 10 мільйонів українців, або приблизно чверть населення, можуть страждати від розладу психічного здоров’я у зв’язку з російсько-українською війною.

За рік частка найбідніших молодих людей, яким не вистачає коштів навіть на харчування, збільшилась майже втричі - опитування

У 2021 році 2% молодим людям не вистачало грошей навіть на необхідні продукти, у 2022-му - цей показник збільшився до 5%.

Про це під час презентації дослідження «Вплив війни на молодь в Україні» повідомив представник ГО «Аналітичний центр Cedos» Іван Вербицький, передає Укрінформ.

“У 2021 році 2% молодих людей зазначали, що їм не вистачає грошей навіть на необхідні продукти, у 2022 - таке зазначили 5%. У 2021 році 21% людей скаржились на нестачу грошей на харчування та на придбання необхідних недорогих речей, у 2021 році цей показник збільшився до 35%”, - сказав він.

Крім того, за результатами досліджень, у 2021 році 52% молоді зазначили, що загалом їм вистачає на життя, але вони купують речі тривалого вжитку, у 2022 році про це сказали лише 38%. У 2021 році 21% людей відзначали, що живуть забезпечено, але щоб придбати дорогі речі - мусять заощаджувати, у 2022 році кількість такої молоді зменшилась до 16%.

Також у 2021 і 2022 роках показник людей, які могли придбати усе, що потребували без необхідності заощаджувати, не змінився - і становить 2%.

Окрім цього, Вербицький зауважив, що частка безробітної молоді за рік збільшилась з 7% до 12%.

За результатами опитування, 43% молоді має постійну роботу, 15% - має тимчасову роботу, 12% - тимчасово не працює, але активно шукає роботу, 10% - навчається у закладах вищої освіти, 8% - навчається в школі або в іншому закладі загальоної середньої освіти, 7% - не працює і не шукає роботу, 3% - навчається у закладі професіійно-технічної освіти, 6% - не працює і не навчається.

У дослідженні 2022 року вибірка молоді на території, підконтрольній Україні, склала 2064 респонденти віком 14-34 роки. Опитування проводилось з 21 листопада по 7 грудня методом інтерв'ю віч-на-віч вдома у респондентів.

Вибірка молоді такого самим опитуванням 2021 року довоєнного періоду на території України, за вийнятком АР Крим та ОРДЛО, склала 2000 респондентів віком 14-34 роки.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 1 березня 2023 року в Україні статус безробітного мали 150 тис. осіб, з них 106,7 тис. – жінки.

Молодь стала частіше використовувати українську мову у всіх сферах життя - опитування

Молоді люди стали частіше використовувати українську мову у всіх сферах життя - як на роботі, так і в побуті.

Про це під час презентації дослідження «Вплив війни на молодь в Україні» повідомив представник ГО «Аналітичний центр Cedos» Іван Вербицький, передає Укрінформ.

“Молоді люди стали частіше використовувати українську мову у всіх сферах життя. Станом на 2021 рік 43% молоді з друзями та знайомими спілкувались українською мовою, 32% - російською, 25% - українською та російською. У 2022 уже 56% молоді спілкуються з друзями та знайомими українською, 16% - російською, 28% - українською та російською”, - сказав він.

Крім того, за результатами опитування, у 2021 році 51% молоді на роботі (у школі, університеті) спілкувалися українською, 24% - російською, 25% - українською та російською. У 2022 році уже 63% молоді спілкувались на роботі українською, 9% - російською, 28% - українською та російською.

Також у 2021 році 49% молоді у сім'ї спілкувались українською, 31% - російською, 19% - українською та російською. У 2022 році уже 58% молодих людей у сім'ї спілкувались українською, 18% - російською, 24% - українською та російською.

У дослідженні 2022 року вибірка молоді на території підконтрольній Україні склала 2064 респонденти віком 14-34 роки. Опитування проводилось методом інтерв'ю віч-на-віч вдома у респондентів.

Вибірка молоді такого самого опитування 2021 року довоєнного періоду на території України, за вийнятком АР Крим та ОРДЛО, склала 2000 респондентів віком 14-34 роки.

Як повідомлялося, 1 травня стартує 13-й курс для охочих перейти на українську мову, амбасадоркою якого стане українська акторка театру, кіно та дубляжу, дикторка, режисерка та телеведуча Наталка Денисенко.

Частка волонтерів серед молоді за рік зросла удвічі - дослідження

Частка молоді, що займається громадською активністю, із 2021 по 2022 рік зросла з 20% до 40%.

Про це в Укрінформі під час презентації дослідження «Вплив війни на молодь в Україні» повідомив представник ГО «Аналітичний центр Cedos» Іван Вербицький.

“Зросла частка молодих людей, які займаються громадською активністю. У 2021 році 14% молодих людей займались волонтерством протягом останніх 12 місяців і раніше, у 2022 році - про це сказали 12%. У 2021 році 6% молоді зазначили, що займались волонтерством протягом останніх 12 місяців, але раніше не займались, у 2022 році — такий показник зріс до 30%”, - сказав він.

Крім того, згідно з результатами опитування, у 2021 році 12% молоді зазначили, що не займались волонтерством протягом 12 місяців, але займались раніше, у 2022 році таке зауважили 2%.

Також у 2021 році 62% молодих людей повідомляли, що взагалі не займались волонтерством, у 2022 році про це зауважили 52%.

Водночас Вербицький пояснив, що не всі молоді люди ідентифікують певну діяльність як волонтерство - детальніше питання виявило, що 53% молодих людей займались волонтерством під час війни, а охочих долучились - 70%.

У дослідженні 2022 року вибірка молоді на території підконтрольній Україні становила 2064 респонденти віком 14-34 роки. Опитування проводилось методом інтерв'ю віч-на-віч вдома у респондентів.

Вибірка молоді такого самого опитування 2021 року довоєнного періоду на території України, за винятком АР Крим та ОРДЛО, становила 2000 респондентів віком 14-34 роки.

Як повідомляв Укрінформ, щовихідних волонтерська організація “Сміливі відновлювати” мандрує Київщиною – розчищати завали та рятувати постраждалі будинки.

Майже 80% молоді хоче повернутись в Україну з-за кордону - дослідження

В Україну хочуть повернутися 76% молодих людей, які через війну перебувають за кордоном.

Про це в Укрінформі під час презентації дослідження «Вплив війни на молодь в Україні» повідомив представник ГО «Аналітичний центр Cedos» Іван Вербицький.

“76% молоді хотіли б повернутись в Україну, 3% - хотіли б переїхати в іншу країну, 11% - не хотіли б повертатися в Україну, 2% - не хотіли б повертатися, але хотіли б переїхати всередині країни, в якій зараз знаходяться, 8% - важко відповісти”, - сказав він.

Вибірка молоді за кордоном становила 405 респондентів віком 14-34 роки. Опитування проводилось з 28 грудня 2022 року по 6 січня 2022 року; за допомогою сервісу таргетованих розсилок повідомлень від Київстар було надіслано СМС із посиланням на опитувальник.

Вибірка репрезентує користувачів Київстар, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року, за країнами проживання, за винятком рф та білорусі.

Як повідомляв Укрінформ, після вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року ЄС вперше у власній історії активував так звану Директиву тимчасового захисту для прийому біженців з України, якою вже скористалися 3,8 млн українських громадян.

До відбудови України готові долучитися 72% молоді - результати опитування

До процесу відбудови держави у своїй громаді готові долучитися 72% молоді України.

Про це під час презентації дослідження «Вплив війни на молодь в Україні» повідомив представник ГО «Аналітичний центр Cedos» Іван Вербицький, передає Укрінформ.

“72% молоді готові долучитися до процесу відновлення у своїй громаді. Зокрема, 35% - готові, 37% - скоріше готові”, - сказав він.

Крім того, за результатами опитування, 7% - скоріше не готові, 8% - не готові, 12% - важко відповісти.

Водночас до процесу відновлення у своїй громаді долучилися тільки 1% молоді.

“З одного боку, ці дані свідчать про велике ціннісне уявлення молодих людей про те, що відбудова - це щось позитивне і важливе. З іншого боку, до процесів, які уже відбувються, молодь майже не долучається. Молоді люди не дуже розуміють, що таке відбудова і як до неї долучитися. Тому пояснення його з боку держави - це великий потенціал, який можна використати”, - зазначив Вербицький.

Дослідження проводилось з листопада по грудень 2022 року. Вибірка молоді на території підконтрольній Україні склала 2064 респонденти віком 14-34 роки. Опитування проводилось методом інтерв'ю віч-на-віч вдома у респондентів.

Як повідомляв Укрінформ, за підтримки міжнародних партнерів в Україні уже відновлюються енергооб’єкти, дорожня та соціальна інфраструктури.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-