Тортури як тактика: для чого армія рф масово катує українців

Тортури як тактика: для чого армія рф масово катує українців

Укрінформ
27 квітня, 11:00 - пресконференція на тему: «Тортури як тактика: для чого армія рф масово катує українців та як притягнути злочинців до відповідальності».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ, Центр прав людини ZMINA.

Спікери: Олег Гнатюк - керівник проєктів Центру прав людини ZMINA; Борис Петруньок - дослідник Центру прав людини ZMINA; Анатолій Гарагатий - житель Харківщини, постраждалий від тортур; Сергій Погорєлов - житель Київщини, постраждалий від тортур (онлайн); Марія Квіцінська - регіональна експертка Всесвітньої організації проти тортур з Європи та Центральної (ОМСТ), (онлайн); представник Офісу Генерального прокурора України.

Модераторка: Ольга Атаманова — модераторка Ukraine Media Center Ukrinform.

Теми до обговорення:

  • Навіщо рф масово катує українців?
  • Кого першочергово переслідує?
  • Якими методами тортур намагається зламати цивільних?
  • Що має зробити держава та міжнародні структури для притягнення до відповідальності тих, хто вчиняє воєнні злочини?

Коротко. Під час заходу правозахисники представлять дослідження про тортури та жорстоке поводження з цивільним населенням на українських територіях, які перебували під російською окупацією.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV. Також на Фейсбук-сторінці Центру прав людини ZMINA.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Правоохоронці зафіксували уже понад 80 тисяч воєнних злочинів росіян, з яких більше ніж 5 тисяч стосуються тортур над цивільними - ОГП

Правоохоронці зафіксували уже понад 80 тисяч воєнних злочинів росіян на території України, з яких більше як 5 тисяч стосуються жорстокого поводження з цивільним населенням.

Про це розповів представник Офісу генпрокурора Денис Лисенко на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Уже понад 9 років в Україні триває збройний конфлікт, і всі ці роки правоохоронці фіксують численні злочини, які вчиняють представники росії. Проте значний стрибок жорстокості відбувся саме з моменту широкомасштабного вторгнення. Правоохоронні органи уже зафіксували більше 80 тисяч військових злочинів, з яких понад 5 тисяч стосуються жорстокого поводження з цивільним населенням", - сказав Лисенко.

За його словами, жорстоке поводження з цивільним населенням передбачає катування, нелюдяне поводження, заподіяння істотної шкоди здоров'ю або ж тілесних ушкоджень.

Представник ОГП зазначив, що з випадками тортур стикнулося населення усіх областей України, які потрапили під тимчасову окупацію.

При цьому така жорстокість окупантів характерна як у поводженні з цивільним населенням, так і з військовополоненими, зауважив він.

За словами Лисенка, на сьогодні правоохоронні органи здійснюють досудове розслідування у 265 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими, і на даний час визнано потерпілими уже понад 1,5 тисячі українських військовополонених.

"Аналізуючи усі ці злочини, правоохоронці дійшли висновку, що існують певні тенденції у поведінці ворожих військ на території України: ця жорстокість носить системний характер, вона характерна для всіх регіонів, усі підрозділи збройних сил і формувань рф вчиняють порушення норм міжнародного гуманітарного права, які забороняють жорстоке поводження з населенням", - сказав представник ОГП.

Він зауважив, що реальну кількість людей, які стали жертвами катування, на даний час важко уявити. "Ми вже встановили тисячі таких потерпілих. Проте у цьому контексті варто пам'ятати, що правоохоронні органи на сьогодні ще розслідують близько 15 тисяч випадків незаконного позбавлення волі і більше 2 тисяч умисних вбивств. Ці злочини тісно пов'язані між собою, бо особи, які незаконно були позбавлені волі, часто стають жертвами катувань", - повідомив Лисенко.

Він також розповів, що наразі у вчиненні воєнних злочинів повідомлено про підозру 121 особі, стосовно 100 із них обвинувальні акти направлено до суду, 19 осіб засуджено. За умисні вбивства повідомлено про підозру 48 особам, стосовно 19 з них обвинувальні акти направлено до суду, двох осіб засуджено, - зазначив Лисенко.

Як повідомляв Укрінформ, наразі зафіксовано понад 80 000 воєнних злочинів, вчинених рф в Україні. Понад 10 000 мирних жителів загинули, понад 13 000 – отримали поранення, понад 98 000 об’єктів цивільної інфраструктури були пошкоджені або зруйновані.

ОГП: Правоохоронці перевіряють 55 місць масового незаконного утримання людей і катівень на деокупованих територіях і близько 60 - на окупованих

Правоохоронці на даний час перевіряють існування 55 місць масового незаконного утримання людей і катівень, які були виявлені на деокупованих територіях України, і близько 60 - на окупованих.

Про це розповів представник Офісу генпрокурора Денис Лисенко на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"На деокупованих територіях України відкриваються жахливі подробиці "хазяйнування" ворога і виявляються численні місця масового незаконного утримання громадян, а також так звані катівні. Загалом по Україні на даний час слідчі перевіряють існування 55 місць масового незаконного утримання людей і катівень, які були виявлені на деокупованих територіях. При цьому близько 60 таких місць зараз знаходяться на окупованих територіях, їх функціонування також досліджується, проте є певні особливості розслідування їх роботи", - сказав Лисенко.

Він зауважив, що правоохоронні органи у своїй практиці дещо відрізняють ці поняття, де утримувались чи утримуються люди. Для прикладу, школа у селі Ягідному на Чернігівщині, де в маленькому приміщенні тримали майже 400 осіб, не була катівнею, це - місце масового незаконного утримання людей. А є такі місця, зазначив представник ОГП, де люди масово утримуються і піддаються тортурам. Це, як правило, захоплені райвідділки поліції, установи виконання покарань, де проводяться відповідні допити людей і застосовуються тортури, катування та інші форми жорстокого поводження.

Лисенко також розповів, що на території Київської області на цей час правоохоронці виявили 8 катівень, через які пройшли десятки людей і близько 30 з них були вбиті за результатами перебування в цих катівнях. На деокупованих територіях Харківської області на даний час було підтверджено існування 21 катівні та допитано 112 потерпілих, які в них перебували.

Що стосується Херсонської області, то на даний час підтверджено існування 11 катівень та 8 місць масового незаконного утримання громадян. Правоохоронці, за словами представника ОГП, на цей час уже встановили 600 потерпілих, які перебували в цих місцях, більша частина з яких допитана і визнана потерпілими у процесуальному порядку.

Лисенко розповів, що факти функціонування подібних місць фіксуються в Україні ще з 2014 року. За його словами, до моменту широкомасштабної агресії росії слідчі встановили близько 100 таких місць на території Луганської і Донецької областей, через які пройшли понад 3 тисячі українських громадян. "Це і цивільні особи, і військовослужбовці. У всіх цих місцях застосовувались тортури та інші форми жорстокого поводження", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці зафіксували уже понад 80 тисяч воєнних злочинів росіян на території України, з яких більше як 5 тисяч стосуються жорстокого поводження з цивільним населенням.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-