Зміни в бізнес-середовищі за рік повномасштабної війни: результати дослідження

Зміни в бізнес-середовищі за рік повномасштабної війни: результати дослідження

Укрінформ
26 квітня, 14:30 - пресконференція за результатами дослідження стану, потреб та перспектив бізнесу за рік повномасштабної війни.

Організатори: ГС «Центр Розвитку Інновацій», Офіс з розвитку підприємництва та експорту, Національний проєкт Дія.Бізнес, Advanter Group.

Спікери: Андрій Длігач - голова Advanter Group, співзасновник Центру економічного відновлення, модератор; Андрій Ремізов - директор ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту»; Михайло Лейченко - заступник голови Центру розвитку інновацій.

Під час пресконференції будуть презентовані актуальні дані про:

  • стан бізнесу на поточний момент та динаміку адаптації до викликів війни;
  • топперешкоди, які заважають бізнесу відновлюватися;
  • співпрацю бізнесу з владою;
  • внесок бізнесу у перемогу України, допомогу внутрішньо переміщеним особам та Збройним силам України;
  • релокацію, орієнтацію на експорт та інше.

Коротко. Участь в опитуванні взяли 999 власників та CEO підприємств малого та середнього бізнесу (МСБ) у період із 24 березня по 4 квітня 2023 року.

Довідково. Очікування бізнесу від результатів діяльності в 2023 році – +2% до доходів 2022 року.

Найпріоритетнішим завданням для влади, як і в минулій хвилі дослідження, підприємці та підприємниці вважають знищення корупції, покращення доступу до кредитних ресурсів, здешевлення ресурсів, проведення судової та податкової реформи.

Повні результати дослідження будуть доступні після пресконференції. Щоб отримати матеріали дослідження, зареєструйтеся за посиланням: https://forms.gle/XFG8qSAreNLAfU5VA

Дослідження проведено в межах Ініціативи для відновлення економіки України, яка реалізується Центром розвитку інновацій, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, Національним проєктом Дія.Бізнес, Advanter Group за підтримки Мінцифри, Мінекономіки, Мінфіну, Державної регуляторної служби України, Торгово-промислової палати України та за сприяння Програми розвитку ООН в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

За рік найбільше постраждали мікропідприємства - дослідження

За рік повномасштабної війни найбільше постраждали представники мікро- та малого бізнесу. Загалом український бізнес у 2022 році втратив 32% власного обороту порівняно з 2021 роком.

Про це під час пресконференції в Укрінформі сказав голова Advanter Group, співзасновник Центру економічного відновлення Андрій Длігач за результатами дослідження стану, потреб та перспектив бізнесу за рік повномасштабної війни.

"У 2022 році за результатами нашого дослідження ми бачимо, що майже 10% підприємств повністю зупинилися, більше 20% підприємств майже не працювали. Загалом український бізнес у 2022 році втратив у власних оборотах 32% порівняно з 2021 роком. Найбільше постраждали мікропідприємства, середні підприємства продовжили працювати, і майже жодне з них не зупинилося повністю", - сказав Длігач.

Він зазначив, що на сході України близько 38% підприємств повністю зупинились і ще 26% - майже зупинились, краща ситуація спостерігається на заході України. За словами експерта, підприємства, які були зареєстровані нещодавно, постраждали менше, ніж ті, які були зареєстровані до 2000 року.

Длігач назвав найбільші проблеми, з якими стикається бізнес. Це недостатня платоспроможність клієнтів на внутрішньому ринку, непрогнозованість ситуації, непередбачуваність дій держави, відсутність достатнього капіталу тощо.

У дослідженні взяло участь 9999 власників бізнесу по всій Україні та з усіх галузей економіки.

Дослідження проведене в межах Ініціативи для відновлення економіки України. Ініціатива реалізується Центром розвитку інновацій, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, Національним проєктом Дія.Бізнес, Advanter Group за підтримки Мінцифри, Мінекономіки, Мінфіну, Державної регуляторної служби України, Торгово-промислової палати України та за сприяння Програми розвитку ООН в Україні і фінансової підтримки Європейського Союзу.

Як повідомляв Укрінформ, попри повномасштабну війну, 76% власників українського малого та середнього бізнесу планують у 2023 році розширити свій бізнес.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-