«Propaganda diary-2022: рік російської дезінформації в Європі» від VoxCheck

«Propaganda diary-2022: рік російської дезінформації в Європі» від VoxCheck

Укрінформ
26 квітня, 15:00 - презентація дослідження на тему: «Propaganda diary-2022: рік російської дезінформації в Європі» від VoxCheck". 

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери:  Світлана Сліпченко - керівниця проєкту VoxCheck;  Вукашин Петровіц - віцепрезидент DT Institute.

Аналітики розкажуть:

  • Які наративи російської пропаганди про Україну були найпопулярнішими в 2022 році?
  • Які країни найбільше і найменше довіряли російським фейкам?
  • Як пропагандисти поширюють дезінформацію про Україну?
  • Освіта чи цензура — як можна протидіяти російській пропаганді в Європі?

Довідково. Команда незалежних фактчекерів VoxCheck промоніторила 93 популярних ЗМІ в шести країнах Європи – Німеччині, Італії, Чехії, Словаччині, Польщі та Угорщині. Протягом всього 2022 року VoxCheck виявив у них 27 наративів про війну росії проти України, 325 фейків та 4836 кейсів появи цих фейків. 

VoxCheck — фактчекінговий проєкт незалежної аналітичної платформи «Вокс Україна». Команда викриває брехню, маніпуляції та російську пропаганду як в Україні, так і за її межами. З 2018 року є підписантами Кодексу етики Міжнародної мережі фактчекерів інституту Poynter, а з 2020 року у партнерстві з Meta.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

росія за рік більшість своїх пропагандистських меседжів у Європі спрямувала на Польщу - дослідження

Фактчекінговий проєкт VoxCheck за останній рік виявив 4 836 кейсів дезінформації з росії у шести країнах Європи, чверть з яких була спрямована на Польщу.

Результати дослідження VoxCheck «Propaganda diary-2022: рік російської дезінформації в Європі» презентували в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Найбільш таргетованою пропагандою рф виявилася Польща – це країна, де зафіксовано майже чверть від усіх кейсів дезінформації. Також у цій країні найбільша кількість джерел дезінформації. Припускаю, що це може бути пов’язано із напливом українських біженців, відповідно, чутливістю польського суспільства до теми України та українського суспільства. Водночас Німеччина й Італія посіли одні з останніх позицій», - сказала керівниця проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко.

Експертка повідомила, що фактчекери проаналізували поширення російської дезінформації з лютого 2022 року по лютий 2023 року у шести країнах Європи - Німеччині, Італії, Чехії, Словаччині, Польщі та Угорщині. Моніторинг виявив 4 836 повідомлень, що містять неправдивий посил росії. Ці кейси було згруповано у 325 фейків, які, своєю чергою, утворили 27 наративів, що використовує рф у просуванні думки про "провальність України".

"Місяцями, коли російська пропаганда була найбільш активною в Європі, стали грудень 2022 року та січень 2023... Також період масованих атак на енергетичну інфраструктуру став одним із пікових навантажень пропаганди рф на інформаційне середовище... У країнах Європи найбільш популярними фейками залишаються звинувачення України у нібито процвітанні нацизму та існування біолабораторій США на території України", - зауважила керівниця проєкту VoxCheck.

База доступна дев’ятьма мовами, зокрема англійською та мовами країн, які потрапили до фокусу дослідження. Там зібрано всі фейки пропаганди рф, а також медіа, де вони циркулювали.

"На нашу думку, цей інструмент має бути корисним для журналістів, особливо для тих, хто працює із закордонними джерелами. Зокрема, аби ідентифікувати потенційно небезпечні джерела у цих країнах і зрозуміти, які теми потенційно чутливі до пропаганди рф. Також база підійде для роботи дослідників, оскільки її можна завантажити і надалі робити власний аналіз", - сказала Сліпченко.

VoxCheck – це незалежний фактчекінговий проєкт неприбуткової організації VoxUkraine, який перевіряє висловлювання політиків та лідерів думок, які ті доносять до широкої аудиторії. Наразі фахівці перевірили близько 9000 політичних тверджень та спростували близько 600 фейків.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-