Жінки, мир, безпека – сектор оборони України

Жінки, мир, безпека – сектор оборони України

Укрінформ
20 квітня, 14:00 - панельна дискусія на тему: "Жінки, мир, безпека – сектор оборони України".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань ґендерної політики; Оксана Григор’єва - радниця з ґендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ; Ольга Перунова - начальниця відділу з питань дотримання ґендерної рівності МВС України; Юлія Малігонова - завідувачка Сектору ґендерної рівності Державної служби України з надзвичайних ситуацій Ірина Залялова - начальниця відділу моніторингу питань ґендерної рівності та координації протидії домашньому насильству Управління дотримання прав людини Національної поліції України; Катерина Приймак - виконувачка обов’язків голови ГО «Жіночий ветеранський рух".

Теми для обговорення:

– Чому порядок денний «Жінки, мир, безпека» є важливим для сектору безпеки та оборони України. В чому його зміст? 

– Що роблять органи влади, які представляють учасники та учасниці, для забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків?

– Які проблеми в цій сфері є найбільш серйозними, що вже зроблено та що робиться для їхнього вирішення?

– Як тематика ґендерної рівності в СБО відображається та як має відображатися в планах відновлення України?

Чому це цікаво?

Під час заходу відбудеться обговорення реалізації установами сектору безпеки та оборони оновленого Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року.

Довідково. Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 є однією з найбільш важливих резолюцій РБ ООН у сфері політики безпеки. Цей документ наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру, а також закликає держави-члени забезпечити більш активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень в національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів. Резолюція стала інституційною рамкою для інтеграції жінок до безпекового сектору.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Ситуація в Україні докорінно перевернула стереотип, що війна не має жіночого обличчя - Левченко

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко наголосила, що сьогоднішня ситуація в Україні докорінно перевернула стереотип, що війна не має жіночого обличчя і є чоловічою справою.

Про це вона сказала під час панельної дискусії на тему: "Жінки, мир, безпека – сектор оборони України" в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

“Якщо подивитися на історію, якщо прочитати якісь есе або твори про війну, то зазвичай кажуть, що війна не має жіночого обличчя, що війна - то справа чоловіків. І сьогоднішня ситуація в Україні, яка почалася дев'ять років, навіть більше, тому, докорінно перевернула такий стереотип. Тому що жінки сьогодні є активними захисницями, служать в усіх підрозділах сектору безпеки та оборони, в Збройних Силах. Станом на літо минулого року було більше 50 тисяч жінок тільки в Збройних Силах України”, - підкреслила Левченко.

Окрім того, додала вона, жінки дуже активні у підтримці наших захисників у секторі економіки, виробництва тощо.

“Тобто говорити, що жінки є пасивними жертвами війни - це не про Україну. Але якраз міжнародні документи, в тому числі Резолюція Ради безпеки ООН 1325, яка була прийнята у 2000 році, наголошують на необхідності більшої активності і більшої уваги до ролі й місця жінок у конфліктах, у війнах і, як використовується термінологія в Резолюції - в постконфліктному відновленні. Тобто те, що буде тоді, коли росія програє і буде укладено мир на тих умовах, які виборюють сьогодні і чоловіки, і жінки”, - розповіла урядова уповноважена.

За її словами, “це такий важливий міжнародний стандарт, який говорить про те, що жінки мають брати участь у процесах прийняття рішень, які стосуються питань війни і миру, вони мають право захищати свої країни”.

“Це право фактично було підтверджено у 2018 році, коли були внесені зміни до законодавства, яке дозволило жінкам без дискримінації брати участь, проходити службу в Збройних силах та секторі безпеки й оборони так само, як це роблять чоловіки”, - нагадала Левченко.

Вона підкреслила, що на врахування інтересів і потреб жінок спрямована не тільки Резолюція 1325, а й її сестринські резолюції, яких “уже чимало прийнято”, а також - національний план дій, ухвалений українським урядом у 2020 році та оновлений разом з громадськими та міжнародними організаціями у 2022 -ому "в зв’язку з новими викликами, з новими проблемами”.

Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 є однією з найважливіших резолюцій РБ ООН у сфері політики безпеки. Цей документ наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру, а також закликає держави-члени забезпечити активнішу участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень в національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів. Резолюція стала інституційною рамкою для інтеграції жінок до безпекового сектору.

Упродовж останнього року в сухопутних військах ЗСУ збільшилася кількість жінок-військовослужбовиць

Кількість жінок-військовослужбовиць у Сухопутних військах Збройних сил України збільшилася за минулий рік, багато з них обіймають керівні посади.

Про це сказала радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксана Григор’єва під час панельної дискусії на тему "Жінки, мир, безпека – сектор оборони України" в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

“Збільшилась кількість жінок-військовослужбовиць за останній рік. Звісно, це збільшення почалося ще у 2014 році - це була перша хвиля. А друга хвиля така потужна відбулася саме з початком повномасштабного вторгнення. І жінки, які зараз є в армії, це сильні, вмотивовані, безстрашні жінки, які добровільно пішли захищати Батьківщину”, - розповіла Григор’єва.

Окрім того, за її словами, зараз багато жінок обіймають керівні посади.

“Мене радує те, що кількість їх збільшується, і це дякуючи все ж таки тим законодавчим змінам, які були прийняті ще у 2018 році, коли дозволили жінкам обіймати бойові посади. Вони мають змогу навчатися також на будь-яких військових спеціальностях, це теж дуже важливо. І на даний момент ми маємо саме цього року випуски дівчат, які прийшли в 2018 році навчатися на ті спеціальності, які вони вибрали. Вони вже зараз офіцери, і є тенденція зростання саме офіцерських посад у Збройних силах. Зокрема, у сухопутних військах на сьогодні їх 3788. І це достатньо таки потужна сила”, - підкреслила Григор’єва.

Також вона нагадала, що наразі у Міноборони тестують жіночу військову форму.

“Ще немає прийнятого якогось конкретного стандарту, ще не відшивається вона централізовано, але я впевнена, що до кінця року має цей процес запуститися”, - додала Григор’єва.

Як повідомлялося, у вересні 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних силах України та інших військових формуваннях».

У НПУ заявили, що понад 27% поліцейських становлять жінки

У Національній поліції жінки становлять понад 27% службовців.

Про це повідомила начальниця відділу моніторингу питань гендерної рівності та координації протидії домашньому насильству Управління дотримання прав людини НПУ Ірина Залялова під час панельної дискусії у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“На сьогодні більш ніж 27% жінок-поліцейських служать у лавах Національної поліції. Що стосується керівних посад, то це більш ніж 16%”, - сказала Залялова.

За її ловами, жінки, які хотіли бути поліцейськими, безперешкодно могли вступати до закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання.

“Можу надати статистику за минулий рік, скільки було подано заяв для вступу до ЗВО зі специфічними умовами навчання: 50 на 50. Тобто як жінки, так і чоловіки”, - зауважила Залялова.

Як повідомлялося, кількість жінок-військовослужбовиць у Сухопутних військах Збройних сил України збільшилася за минулий рік, багато з них обіймають керівні посади.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-