Як Естонія підтримує Україну під час війни?

Як Естонія підтримує Україну під час війни?

Укрінформ
20 квітня,  11:00 - брифінг на тему: "Як Естонія підтримує Україну під час війни?".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Каймо Кууск - Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні.

Актуальні питання:

– Рік повномасштабного вторгнення в Україну – як це було для Естонії та естонців?

– Підтримка українців в Естонії – допомога та соціалізація?

– Як змінилися за цей рік естонці, та як змінилося їхнє ставлення до росіян?

– Якою зараз є загальна ситуація в країнах Балтії?

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

В Естонії наразі перебуває від 50 до 60 тисяч українців - посол Кууск

В Естонії наразі перебуває від 50 до 60 тисяч українців, які були змушені залишити свої домівки через розв'язану росією війну.

Про це заявив посол Естонії в Україні Каймо Кууск на брифінгу тему: "Як Естонія підтримує Україну під час війни?" у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Дипломат розповів, що після початку повномасштабного вторгнення до Естонії приїхало понад 100 тис. українців, деякі з них були в країні транзитом і потім переїхали у Фінляндію або Швецію.

"На даний момент, згідно з нашими підрахунками, наразі в Естонії залишаються від 50 до 60 тисяч українців. Це становить близько 3 відсотків населення Естонії", - сказав Кууск.

Він зазначив, що естонська сторона відразу після прибуття почала надавати допомогу українцям, які були змушені залишити Україну через війну.

Як повідомлялося, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ), кількість українців, які виїхали до країн Європи після початку повномасштабного вторгнення росії, станом на січень становила 7 915 287 осіб.

Естонія розглядає військову допомогу Україні як інвестицію у власну безпеку - посол

Естонія розглядає військову допомогу Україні, яка наразі сягнула 1% ВВП країни, як інвестицію у власну безпеку.

Про це заявив посол Естонії в Україні Каймо Кууск на брифінгу на тему: "Як Естонія підтримує Україну під час війни?" у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Дипломат зазначив, що Естонія почала надавати Україні військову допомогу ще до початку повномасштабного вторгнення, "тому що ми бачили, що щось наближається".

"Ми почали надавати протитанкову зброю, таку як "Джавеліни", за п'ять днів до початку повномасштабного вторгнення. Я особисто супроводжував першу партію протитанкових ракет, яка прибула в Україну. Ми також надали десятки тисяч протитанкових мін, гаубиці 155-мм калібру і боєприпаси до них, десятки тисяч одиниць стрілецької зброї, обмундирування, побудували польові госпіталі, надали багато обладнання. У відсотках це дорівнювало 1% від нашого ВВП. Ми розуміли, що це насправді дуже потрібно Україні", - сказав Кууск.

За його словами, естонський уряд завжди - і в 1990-х, і в 2000-х роках - розумів небезпеку, яка походить від росії, і вважав її стратегічним ворогом, хоча ніколи публічно не заявляв про цю позицію.

"Але люди це відчували. Ми знали, наприклад, що росія проводить військові навчання, під час яких розробляє плани відрізати якісь шматочки від Естонії. І те, що ми надаємо Україні військову допомогу, обладнання, зброю, - це інвестиція в наше майбутнє, тому що кожний російський танк, знищений наданим нами "Джавеліном", уже не поїде в Естонію. Тобто ці "Джавеліни" виконають ту місію, для якої були призначені", - акцентував посол.

Він поінформував, що витрати Естонії на оборону вже досягли 2 % ВВП.

"Ми очікуємо, що з часом вони досягнуть 3% ВВП", - зазначив Кууск.

Як повідомлялося, міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що військова допомога, яку Естонія надала Україні з початку повномасштабного вторгнення росії, становить близько 400 мільйонів євро, що перевищує одну третю річного оборонного бюджету країни.

Якщо країни ЄС не можуть швидко виробити снаряди до України, треба звертатися до партнерів - посол Естонії

Якщо країни Європейського Союзу не можуть швидко виробити достатню кількість снарядів для України, вони мають звернутися до партнерів з-поза меж ЄС і зробити все можливе якнайшвидше.

Про це заявив посол Естонії в Україні Каймо Кууск на брифінгу тему: "Як Естонія підтримує Україну під час війни?" у Медіацентрі Україна — Укрінформ

"Якщо Європа не може виробити достатню кількість снарядів у стислі терміни, ми маємо звернутися до наших партнерів... і сказати, що нам треба виробляти снаряди для України, тому що вони їй насправді потрібні. Наприклад, ми можемо звернутися до Туреччини, яка є членом НАТО, або до Південної Кореї, яка не член НАТО, але є нашим союзником у Азійсько-Тихоокеанському регіоні, або до Канади і, звісно, до США. Ми всі в одному човні і маємо зробити все, що можемо, якомога швидше", - сказав Кууск.

Дипломат зауважив, що естонцям "трошки набридли" розмови деяких партнерів про те, "що, бачте, наші склади будуть спустошені після того, як ми передамо снаряди Україні".

"Коли наші (естонські - ред.) склади будуть спустошені, ми повинні будемо почати виробляти нові снаряди, в тому числі для України, тому що вони їй конче потрібні", - зазначив посол Естонії.

Як повідомляв Укрінформ, у рамках програми надання 1 млн боєприпасів для України, країни ЄС досягли згоди щодо передачі снарядів зі складів, проте їх замовлення ще досі обговорюють.

За даними журналу Politico, країни ЄС сперечаються про те, чи повинні снаряди надійти лише від підприємств оборонної промисловості ЄС або, за необхідності, можна також звернутися до виробників поза ЄС. За даними видання Франція твердо виступає за купівлю снарядів лише у ЄС. Її підтримують Греція та Кіпр. Для Греції важливо, щоби за снаряди не платили турецьким підприємствам.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-