Зізнання «вагнерівців» – хто і як встановить найвищу міру покарання?

Зізнання «вагнерівців» – хто і як встановить найвищу міру покарання?

Укрінформ
19 квітня, 12:00 - брифінг на тему: "Зізнання «вагнерівців» – хто і як встановить найвищу міру покарання?".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Михайло Савва - професор, член експертної ради «Центру громадянських свобод» (онлайн).

Актуальні питання:

– Зізнання «вагнерівців» у скоєних в Україні злочинах – як діяти з оприлюдненою інформацією?

– Чи є зізнання достатньою підставою для злочину, чи потрібні додаткові докази?

– Позов до Європейського суду з прав людини чи до Гааги – яка інституція допоможе встановити найвищу міру покарання за скоєне?

Чому це цікаво?

17 квітня російський проєкт Гулагу-нет оприлюднив відео з зізнаннями у воєнних злочинах в Україні двох екскомандирів підрозділів ПВК «Вагнер».

Вони розповіли подробиці розстрілу понад 20 українських дітей і підлітків, підриву ями з 60 пораненими полоненими і «500-ми» (тими, хто вирішив залишити війну та відмовився виконувати накази про вбивство українців), зачистки житлових будинків із вбивством усіх, включно з дітьми.

Довідково. ГО «Центр громадянських свобод», став першим в історії незалежної України, хто отримав Нобелівську премію миру.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Свідчення “вагнерівців” про вбивства цивільних в Україні може бути елементом внутрішньої боротьби у рф — правозахисник

Свідчення найманців ПВК “Вагнер”, колишніх засуджених Азамата Улдарова і Олексія Савичева, які перебувають у росії, про масове убивство українських цивільних на Донеччині може бути елементом внутрішньої російської боротьби.

Про це сказав член експертної ради «Центру громадянських свобод» професор Михайло Савва під час брифінгу у Медіацентр Україна — Укрінформ.

“Це люди, які можуть бути під впливом. У російській федерації йде жорстока політична боротьба, в російській еліті все недобре, башти кремля воюють одна з одною, тому це може бути елементом цієї внутрішньої російської політичної боротьби”, - зазначив він.

Савва звернув увагу, що обидва “вагнерівці” розповідають про вчинення ними злочинів з території росії, що може свідчити про наявні у них гарантії безпеки.

“Ці люди на території росії, вони навіть не змінили номери своїх телефонів, що дивно. Це виглядає так, ніби хтось дав їм гарантії безпеки і тому вони почали говорити”, - вважає експерт.

За словами Савви, для українських правоохоронців, які розпочали перевірку викладених “вагнерівцями” фактів, неважливо, чи перебували вони під впливом. Має значення лише, чи дійсно трапилися злочини, про які вони розповіли.

На його думку, злочини, про які розповіли “вагнерівці”, могли бути, оскільки “є безліч інших свідчень про воєнні злочини, які дійсно були скоєні, і які схожі на те, про що розповідали Улдаров і Савичев”.

Савва також зазначив, що у випадку підтвердження злочинів “вагнерівці”, скоріш за все, будуть засуджені українським судом.

“У даному випадку немає потреби у залученні міжнародних інституцій. Це цілком справа української правоохоронної системи, тому що ці злочини були скоєні рядовими виконавцями — командирами низової ланки. У них немає жодних імунітетів. Вони можуть бути засуджені українським судом у тому числі у заочному режимі”, - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше російський проєкт Gulagu.net опублікував відео зізнань у вбивствах українських дітей у Бахмуті та Соледарі двох екскомандирів підрозділів "ПВК Вагнер", які перебувають у росії.

Вони розповіли подробиці розстрілу понад 20 українських дітей і підлітків, підривання ями з більш ніж 50 пораненими полоненими і тими, хто відмовився виконувати накази про вбивство українців, зачищення житлових будинків з убивством всіх, у тому числі дітей.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-