Презентація проєкту Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування»

Презентація проєкту Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування»

Укрінформ
19 квітня, 17:00 - презентація проєкту Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстр. № 6504), підготовленого до другого читання.

Організатори: Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки та сприяння Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Учасники: представники Ради Європи, Верховної Ради, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Національного агентства з питань державної служби, Асоціації міст України.

Модератор: Віталій Безгін - народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Коротко. Під час презентації будуть розглянуті головні положення доопрацьованого до другого читання проєкту Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстр. № 6504). Учасники заходу розкажуть про переваги та зосередяться на основних нововведеннях законопроєкту: розмежування статусу службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб; закріплення принципу політичної неупередженості та заборона службовцям суміщати службову діяльність зі статусом депутата місцевої ради; відкриті конкурси на посади службовців місцевого самоврядування; кар’єрне просування службовців та новий підхід до формування кадрового резерву; встановлення нових умов оплати праці посадовим особам місцевого самоврядування.

Довідково. Поданий Урядом України законопроєкт було прийнято в першому читанні 16 листопада 2022 року. Після доопрацювання у Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за участі представників органів місцевого самоврядування, державних органів, вітчизняних та міжнародних експертів законопроєкт підготували до другого читання. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 12:00 18 квітня 2023 року. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Найближчими місяцями Рада ухвалить законопроєкт про службу в органах місцевого самоврядування – Корнієнко

Очікується, що в найближчі місяці Верховна Рада ухвалить у другому читанні законопроєкт №6504 «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Про це повідомив перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко під час презентації проєкту закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» в Укрінформі.

«Поява таких текстів високого рівня на виході – це завжди результат обговорень, інклюзивних обговорень. При розробці цього законопроєкту враховувалась позиція спільноти, професійна думка Національної агенції державної служби, профільного парламентського комітету», – сказав Корнієнко.

Перший віцеспікер парламенту зазначив, що проєкт закону був зареєстрований на початку 2022 року. За його словами, профільний комітет та робочі групи почали активно працювати над його опрацюванням одразу після місцевих виборів.

"Ми розуміли, що під час місцевих виборів це не буде релевантна історія, а от після, коли вже є сформована політична карта України на рівні місцевого самоврядування, ми можемо попрацювати над таким законом", - підкреслив він.

Корнієнко зауважив, що через повномасштабне російське вторгнення відповідний документ після його ухвалення та підписання Головою ВР та Президентом набуватиме чинності повільніше. Однак перший заступник спікера українського парламенту запевнив, що ця системна реформа буде запущена і реалізована.

"Одна з причин, чому це важливо, – публічна служба в Україні переживає етап трансформацій, що пов'язані з реформою на рівні територіальних органів виконавчої влади, територіальних підрозділів. А з іншого боку, наразі зміцнюється місцеве самоврядування, насамперед ресурсно, адже за останні 3-4 роки ми дали дуже багато ресурсів місцевому самоврядуванню", – акцентував Корнієнко.

Він також підкреслив, що місцеве самоврядування має наповнюватися професійними кадрами, і додав, що це можна зробити завдяки створенню законодавчої бази. "Якщо ми облаштуємо законодавчість у рамки і дамо принципи, по яких на місцях формуватимуться професійні виконавчі структури, що будуть задовольняти запити українців", – пояснив перший віцеспікер парламенту.

Корнієнко висловив сподівання, що з часом реалізація законодавчого акту призведе до того, що громади почнуть працювати над своїм розвитком, формувати ресурсні бази, і відповідно покращуватиметься якість послуг, які надає місцеве самоврядування.

"Сподіваюсь, дискусія на рівні парламентської зали буде плідною, не затягнутою, без елементів парламентського спаму, а якраз спрямованою на те, щоб ми отримали, бажано у найближчі кілька місяців, цей закон", – резюмував перший заступник Голови ВР.

Як повідомлялося, 10 квітня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт "Про службу в органах місцевого самоврядування".

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-