Посівна кампанія-2023: як аграрії почали сезон, та чи загрожує Україні дефіцит продуктів

Посівна кампанія-2023: як аграрії почали сезон, та чи загрожує Україні дефіцит продуктів

Укрінформ
13 квітня, 14:00 - брифінг на тему: "Посівна кампанія-2023: як аграрії почали сезон, та чи загрожує Україні дефіцит продуктів".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Денис Марчук - заступник голови Всеукраїнської агарної ради .

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Витрати українських аграріїв на посівну цьогоріч зростуть на 19% - експерт

У поточному сезоні витрати українських аграріїв на посівну зростуть на 19% - до 230 млрд грн.

Про це сказав заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"В цілому затрати на посівну кампанію у цьому сезоні зростуть на 19%. У загальній сумі потрібно буде витратити близько 230 млрд грн, що є досить значними коштами", - розповів він.

Марчук зазначив, що у 2023 році українські аграрії проводять посівну кампанію у складних умовах через нестачу фінансування. Він додав, що обмежені можливості експорту агропродукції не дозволяють українським аграріям накопичувати додаткові кошти, які можна було б використати на посівну.

Водночас, за його словами, недостатнє фінансування не спричинить зменшення посівних площ, які у 2023 році прогнозуються на рівні понад 19 млн га. Марчук зауважив, що через замінування та тимчасову окупацію в Україні цього року не буде засіяно близько 7 млн га землі.

Експерт наголосив, що навіть в умовах зменшення посівних площ Україна буде повністю забезпечена продовольством.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство аграрної політики та продовольства України прогнозує, що зерновими та технічними культурами під урожай 2023 року буде засіяно 19,3 млн га, що майже співставно з показником 2022 року у 19,8 млн га.

Українські аграрії станом на 7 квітня 2023 року вже посіли 620,5 тис. га зернових та зернобобових культур.

В Україні цьогоріч може бути засіяно близько 6 млн га соняшнику - експерт

В Україні у 2023 році аграрії надаватимуть перевагу олійним культурам через вищу рентабельність, зокрема очікується, що соняшник буде засіяно на близько 6 млн га.

Про це сказав заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Ми будемо бачити збільшення (посівів - авт.) олійних культур. Фактично соняшник у нас вийде на довоєнний період - порядка 6 млн га має бути засіяно під цією культурою", - заявив він.

Марчук зазначив, що загалом у 2023 році українські аграрії сіятимуть більше олійних через їхню вищу рентабельність.

За словами експерта, аграрії західних областей країни цьогоріч будуть сіяти більше сої, південних - більше соняшнику, а центральних планують збільшити посіви і сої і соняшнику. Водночас, у 2023 році в Україні буде посіяно менше кукурудзи через те, що ця культура вимагає дуже багато витрат.

"Соняшник, соя, ріпак - на них аграрії звертатимуть більшу увагу", - додав Марчук.

Він зауважив, що цьогоріч загальне виробництво зернових може скоротитися приблизно на 10 млн т у порівнянні з минулим роком. При цьому, урожай зернових та зернобобових у 2023 році очікується на рівні 44 млн т.

Марчук наголосив, що ці цифри є попередніми і точний прогноз давати ще зарано. Він пояснив, що майбутній врожай залежить не лише від посівних площ, а й від врожайності, яка цьогоріч може бути меншою через нестачу добрив.

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозом Інституту аграрної економіки, у 2023 році виробництво соняшнику в Україні може зрости на 6,5% у порівнянні з 2022 роком.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-