Включення з Першої Чорноморської безпекової конференції

Включення з Першої Чорноморської безпекової конференції

Укрінформ
13 квітня, 11:00 - включення з Першої Чорноморської безпекової конференції

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Аліна Фролова - заступниця Міністра оборони України (2019-2020), заступниця Голови правління Центру оборонних стратегій (онлайн).

Чому це цікаво?

Неспровокована і невиправдана військова агресія росії проти України зруйнувала систему безпеки в Чорноморсько-Азовському регіоні. Для того, щоб знайти дієвий інструментарій відповіді на ці виклики та забезпечити можливості сталого розвитку всім мирним країнам регіону, Україна ініціювала Першу Чорноморську безпекову конференцію, яка проводиться спільно з Румунією 12-13 квітня в Бухаресті.

Довідково. Захід проходить в межах діяльності Міжнародної Кримської платформи – механізму, що спрямований на деокупацію Криму, відновлення чорноморської, європейської та глобальної безпеки.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform 

Підсумкові матеріали:

Нехтування Чорноморським регіоном призвело до того, що він став проєктором небезпеки для всієї Європи - Фролова

Нехтування Чорноморським регіоном призвело до того, що він став проєктором небезпеки для всієї Європи і більш широкої регіональної політики.

Таку думку заступниця міністра оборони України (2019-2020), заступниця голови правління Центру оборонних стратегій Аліна Фролова висловила на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ, розповідаючи про перебіг Першої Чорноморської безпекової конференції, що проходить у Бухаресті.

“Ми планували її (конференцію - ред.) кілька років. І планували зробити ще до повномасштабного вторгнення, тому що вважаємо, що Чорне море є незаслужено забутим регіоном, якому не приділялося достатньо уваги з точки зору безпеки від головних гравців, які формують цю безпекову повістку. У нас немає, на жаль, досі стратегії НАТО щодо Чорного моря, не сформульована позиція Сполучених Штатів, немає жодного робочого об’єднання серед чорноморських країн. ЄС має дуже нечітку позицію. Тому ми вважаємо, що повномасштабна агресія стала можлива саме через те, що, скажемо так, регіон був відданий на відкуп виключно агресивним регіональним гравцям, таким як росія. І саме це призвело до можливості повномасштабного наступу, до можливості окупації Чорного моря”, - сказала Фролова.

Вона уточнила, що через це страждає не лише економіка регіону.

“Ми бачимо, що це і загроза голоду, яку росія точно буде активувати восени, це неможливість поставки ключових експортних позицій, від яких залежить Європа і світ, з України. І не тільки з України, а й з Румунії , Болгарії. Тому таке нехтування цим регіоном і призвело до того, що він став проєктором небезпеки для всієї Європи і більш широкої регіональної політики”, - уточнила Флорова.

За її словами, на конференції зібрали експертів і політиків “саме для того, щоб повернути регіон в глобальну політичну повістку, щоб змусити політиків випрацювати свої наміри, плани і заяви щодо цього регіону і почати нарешті щось робити”.

Фролова повідомила, що вчора, 12 квітня, в межах конференції проходив експертний день.

“Ми зібрали більше 70 експертів з усієї Європи, США, Канади, України, Румунії. І вчора були експертні обговорення. Першою частиною цих обговорень був власне документ, створений українськими експертами, експертною мережею Кримської платформи… Він буде опублікований сьогодні. Це експертне бачення того, як має розвиватися, як має будуватися безпекова конфігурація Чорноморського і Азовського басейну. Вносимо тут конкретні пропозиції, як ми бачимо це в майбутньому, які кроки можемо зробити прямо зараз. “Ми” - це всі демократичні країни: що має зробити НАТО, що має зробити ЄС, що мають зробити чорноморські країни, регіональні лідери, такі як Польща, Балтійські країни”, - розповіла Фролова.

Також, за її словами, на конференції говорили про кібервійну, яка відбувається зараз, інформаційні війни.

“Ми робили культурну програму, щоб наші іноземні гості побачили, в тому числі, і фільми про війну, документальний фільм про звільнення острова Зміїний”, - додала Фролова.

13 квітня у межах конференції запланований політичний день із виступами міністрів та делегатів від країн-учасниць.

“Наскільки я знаю, беруть участь (у конференціях - ред.) близько 40 країн”, - підкреслила Фролова.

Як повідомляв Укрінформ, організаторами Першої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної кримської платформи 12-13 квітня у Бухаресті є Міністерство закордонних справ України, Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ Румунії, Міністерство національної оборони Румунії, у партнерстві з Центром оборонних стратегій (Україна).

Фролова: росія є загрозою для всіх чорноморських країн

Ситуація в Чорноморському регіоні складна, а росія є загрозою для всіх чорноморських країн.

Таку думку заступниця міністра оборони України (2019-2020 років), заступниця голови правління Центру оборонних стратегій Аліна Фролова висловила на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Ситуація складна насправді, тому що в Чорному морі ми маємо виключно дві великі потуги - це росія і Туреччина. росія явно є загрозою для всіх чорноморських країн. І тому ми можемо розглядати її виключно як ворожу потугу. На жаль, решта чорноморських країн не мають достатніх потужностей для стримування росії, окрім Туреччини. І тому перше, про що ми говоримо, що нам треба глибше працювати з Туреччиною для посилення позиції не виключно підтримки України зброєю, а й формулювання більш чіткої позиції Туреччини щодо росії в Чорному морі”, - сказала Фролова.

Також, на її переконання, потрібно працювати з Румунією, Болгарією, Грузією “для того, щоб сформувати і підсилити спільні сили”.

“Ми хотіли б розраховувати на наших партнерів з НАТО, тому що Румунія, Болгарія і Туреччина є країнами НАТО, НАТО може підсилювати їхню обороноспроможність і можливості захисту. А також ми вбачаємо, що можемо формувати додаткові місії, до яких будуть долучатися регіональні гравці, наприклад, Норвегія, Швеція, Данія або балтійські країни, які розуміють загрозу, яка виходить від росії, і можуть надавати свої спроможності, таким чином підсилюючи активність чорноморських держав”, - підкреслила Фролова.

Як вона зауважила, “ми чітко розуміємо, що Україна може бути лідером процесу, зокрема з точки зору того, що ми беремо на себе зобов’язання визволити Крим, зробити його більш безпечним місцем, але надалі для утримання балансу сил у Чорному морі ми потребуємо більшої присутності глобальних лідерів, таких як Велика Британія, США, підсилення ролі НАТО, а також об’єднання зусиль з іншими демократичними чорноморськими країнами”.

Як повідомляв Укрінформ, 12-13 квітня в Бухаресті, Румунія, проходить Перша Чорноморська безпекова конференція Міжнародної кримської платформи, організаторами якої є Міністерство закордонних справ України, Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ Румунії, Міністерство національної оборони Румунії, у партнерстві з Центром оборонних стратегій (Україна).

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-