Національний мультипредметний тест  та вступна кампанія 2023

Національний мультипредметний тест та вступна кампанія 2023

Укрінформ
5 квітня, 13:00 - брифінг на тему: "Національний мультипредметний тест  та вступна кампанія 2023 ".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Сергій Бабак - Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій (онлайн).

Ключові теми:  

– Національний мультипредметний тест 2023: як відбуватиметься реєстрація?

– Вступна кампанія 2023 – які зміни та нововведення чекають абітурієнтів?

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

МОН розраховує, що кількість охочих скласти Національний мультипредметний тест цього року зросте

Міністерство освіти та науки розраховує, що кількість охочих скласти Національний мультипредметний тест (НМТ) цього року зросте.

Про це на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав голова парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

“Важко оцінити кількість учасників, яка буде цього року (складати НМТ — ред.) Ми очікуємо, що буде більше, ніж минулого року. МОН принаймні очікує, що на кілька відсотків буде більше охочих скласти Національний мультипредметний тест”, - сказав Бабак.

Він зазначив, що цей розрахунок ґрунтується на демографічних показниках і на тому, що люди, які минулого року виїхали за кордон через воєнні дії, попри очікування, все-таки проходили вступні випробування в українські виші. Це, за словами Бабака, свідчить про їх намір повернутися до країни після перемоги. Також очікується, що на НМТ 2023 року реєструватимуться і випускники минулих років.

“Минулого року були побоювання, що кількість бажаючих скласти НМТ буде низькою. Насправді було навпаки, бо люди дуже бажають вступити в українські університети, планують повертатися після перемоги додому. Тому на цьому і ґрунтується, плюс ... кількість тих дітей, які навчаються в 11 класі і будуть вступати. Ми бачимо, що бажаючих вступити з випускників минулих років також більше”, - сказав Бабак.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство освіти і науки України затвердило календарний план організації та проведення у 2023 році НМТ. Тестування проходитиме у дві сесії: основна: 5 червня – 23 червня; додаткова: 11–24 липня.

Реєстрація для участі в НМТ розпочалася 3 квітня і триватиме до 3 травня.

Комітет Ради пропонує повернути державну підсумкову атестацію

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій пропонує повернути державну підсумкову атестацію (ДПА) в систему оцінки знань школярів.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

“На жаль, вимушений констатувати, що в Україні централізованої ефективно працюючої системи зрізу освітніх втрат або досягнень майже не існує. Єдине — ЗНО або НМТ можна вважати системою освітньої аналітики або оцінки освітніх досягнень, тому що це все-таки механізм вступу до університетів, а не механізм, який тестує знання на виході зі школи. Тому один із законопроєктів, який зареєстрований нашим Комітетом і на найближчому засіданні ВР ми очікуємо на розгляд, - це проєкт про повернення державної підсумкової атестації, яка могла б стати одним з елементів цієї системи загальнонаціонального оцінювання знань”, - сказав Бабак.

Він додав, що в травні Комітет проведе слухання, присвячені освітнім втратам і вимірюванням освітніх розривів.

Наразі, за словами Бабака, при оцінці освітніх втрат або досягнень Україна покладається на дані досліджень, які проводить OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку), зокрема на дослідження PISA, яке проводиться кожні 4 роки для оцінки знань школярів у віці 15 років.

Останнє дослідження PISA було проведене у жовтні 2022 року, детальний аналіз результатів буде у жовтні 2023.

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня 2023 року набув чинності наказ МОН, згідно з яким учні 4 та 9 класів звільняються від проходження державної підсумкової атестації у 2022/2023 навчальному році.

Наприкінці лютого 2023 року було скасоване ДПА в 11-х класах, натомість запроваджено Національний мультипредметний тест.

На початку березня Комітет ВР з питань освіти, науки та інновацій рекомендував Раді прийняти за основу проєкт закону № 9046, згідно з яким з наступного навчального року запроваджується ДПА у формі ЗНО/НМТ з 4 обов’язковими предметами: українська мова, математика, історія України, іноземна мова.

Ми очікуємо від МОН активізації реформи Нова українська школа - Бабак

Від нового керівництва Міністерства освіти та науки очікується активізація реформи Нова українська школа, перепідготовка вчителів та активізація реформи профтехосвіти.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав голова парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

“Очікування насправді дуже великі. Ми очікуємо на активізацію реформи Нової української школи, яка дещо пригальмувалася останніми роками через і об’єктивні і суб’єктивні чинники, через ковід, через велику війну і так далі. Разом з тим ми очікуємо активізацію. Очікуємо певних кроків в системі педагогічної освіти , перепідготовки вчителів, підвищення їх кваліфікації. І одним з ключових елементів, на який ми розраховуємо і у нас є домовленість з Міністерством, — це реформа професійно-технічної освіти”, - сказав Бабак.

Останнє, як додав Бабак, важливо в контексті потреби тих фахівців, які будуть відбудовувати країну після перемоги.

“Ці реформи на часі, у нас підготовлені величезні законодавчі зміни в комітеті, і ми очікуємо на фіналізацію цих документів разом з МОН і сподіваємося, що разом запустимо цю реформу”, - сказав Бабак.

Голова комітету зауважив що кількість студентів в університетах та кількість студентів у закладах профтехосвіти має відповідати структурі економіки.

“Якщо у нас структура економіки, яка потребує 70-75% людей з професійною освітою і прийдуть на 25-30% людей з вищою освітою, то приблизно таку кількість я б відверто хотів би бачити у нас в закладах освіти. У нас, на жаль, навпаки” - сказав Бабак.

Як повідомляв Укрінформ, 21 березня 2023 року Верховна Рада призначила на посаду міністра освіти і науки України Оксена Лісового. Він кандидат філософських наук, доцент, заслужений працівник освіти України. З червня 2010 року керував Національним центром "Мала академія наук України".

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-